Στήριξη ιδιωτικών σταθμών μέσω ΡΙΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Οικονομική ανάσα στα ιδιωτικά κανάλια είναι το αποτέλεσμα της εισήγησης του Υπουργικού Συμβουλίου να τερματιστούν οι διαφημίσεις από το ΡΙΚ.

Οικονομική ανάσα στα ιδιωτικά κανάλια είναι το αποτέλεσμα της εισήγησης του Υπουργικού Συμβουλίου να τερματιστούν οι διαφημίσεις από το ΡΙΚ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η κυβέρνηση, δεν κρύβεται η πρόθεση: «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον τερματισμό των εμπορικών διαφημίσεων από το ΡΙΚ, με γνώμονα τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία δεν πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κανάλια». Η ανακοίνωση δεν αναφέρει πουθενά τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα πρέπει να έχει πλέον το ΡΙΚ, καθώς απαλλαγμένο από τον βραχνά των διαφημίσεων μπορεί να παράγει μη εμπορικά και ποιοτικά προγράμματα. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: Να στηριχθούν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Μάχη επιβίωσης


Από τον Απρίλιο του 2016 που ο Alpha μπήκε στην τηλεοπτική ζωή των πολιτών ήταν εμφανές πως η διαφημιστική αγορά δεν θα μπορούσε να αντέξει τόσα πολλά κανάλια. Και οι καναλάρχες έψαχναν με διάφορους τρόπους τη στήριξή τους από την πολιτεία, την οποία θεωρούν υπεύθυνη που δεν τους προστάτευσε ούτε με την ιστορία της Velister, ούτε με την οικονομική κρίση και την κατακερματισμένη διαφημιστική πίτα, ενώ δεν εξετάστηκε η οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών που εξέπεμπαν ήδη όταν δόθηκε η νέα άδεια σε νέο κανάλι.

Από το 2019

Η κυβέρνηση, αναλογιζόμενη το δικό της μερίδιο ευθύνης στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποφάσισε τη στήριξη των ιδιωτικών καναλιών μέσω ΡΙΚ και εισηγείται τερματισμό διαφημίσεων, εξαιρουμένων των product placement και χορηγιών. Ως αντιστάθμισμα θα χορηγηθεί στο ΡΙΚ το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων από το 2019 για την κατάργηση εσόδων του. Ήδη η απόφαση έφερε αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ, την οποία θεωρεί απαράδεκτη και επικίνδυνη, επισημαίνοντας πως έχει στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα.


Επιστροφή
στην αρχή