Στήνει πόδι για τους έξυπνους η ΡΑΕΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Από πλευράς της, η ΑΗΚ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητά της να υλοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα που περιέλαβε η ΡΑΕΚ.

Υπουργείο Ενέργειας και Αρχή Ηλεκτρισμού έθεσαν συγκεκριμένες ενστάσεις επί του προσχεδίου ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ για ταχεία εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Οι ενστάσεις τέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή. Από τα σχόλια της ΡΑΕΚ επί των παρατηρήσεων του υπουργείου και της ΑΗΚ, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Αρχής, συνάγεται ότι η ΡΑΕΚ δεν υιοθετεί τις επιφυλάξεις ή τις διαφωνίες και θα επιμείνει στην επισημοποίηση της αρχικής της απόφασης.

Η νέα Οδηγία


Ειδικότερα, το Υπουργείο Ενέργειας επισήμανε κατά τη δημόσια διαβούλευση ότι η Οδηγία που αφορά τους κοινούς κανόνες της αγοράς ηλεκτρισμού βρίσκεται σε φάση αναδιατύπωσης, με εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το υπουργείο, «οποιαδήποτε απόφαση ή ρυθμιστική απόφαση εκδίδεται από τη ΡΑΕΚ (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση για τους έξυπνους μετρητές) θα πρέπει να συνάδει πλήρως με τις πρόνοιες της Οδηγίας, όπως αυτή θα οριστικοποιηθεί ώστε να αποφευχθεί η εκ των υστέρων λήψη διορθωτικών μέτρων, τα οποία δυνατόν να αυξήσουν το συνολικό κόστος της αγοράς και εγκατάστασης ευφυών συστημάτων μέτρησης». Στη συνέχεια, το υπουργείο παραθέτει τις υπό αναδιατύπωση πρόνοιες της Οδηγίας που αφορούν τους έξυπνους μετρητές και επισημαίνει πως η ΡΑΕΚ και ο ΔΣΔ (ΑΗΚ) είτε θα πρέπει να αναμένουν την τελική κατάληξη της διαδικασίας τροποποίησης σε επίπεδο ΕΕ πριν προκηρυχθούν σχετικοί διαγωνισμοί για προμήθεια των έξυπνων μετρητών, είτε οι όροι των προσφορών θα πρέπει να επιτρέπουν προσαρμογές ανάλογα με το τελικό κείμενο της Οδηγίας.
Σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις του υπουργείου, η ΡΑΕΚ σημειώνει ότι οι ρυθμιστικές αποφάσεις εκδίδονται με βάση τον ισχύοντα νόμο περί ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού και των σχετικών κανονισμών. Και προσθέτει: «Θέση της ΡΑΕΚ είναι ότι έχει παρέλθει ο καιρός (σ.σ. εν ολίγοις υπάρχει καθυστέρηση στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών) και θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως η μαζική εγκατάσταση και λειτουργία υποδομής ευφυών συστημάτων μέτρησης στην Κύπρο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντοτε προς το συμφέρον του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας». Στη συνέχεια η ρυθμιστική αρχή επισημαίνει πως «οι οποιεσδήποτε εξελίξεις παρακολουθούνται από τη ΡΑΕΚ» και ότι «σχετική πρόνοια θα περιληφθεί στη ρυθμιστική απόφαση ούτως ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πρόνοιες της αναδιατύπωσης της Οδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες της αγοράς ηλεκτρισμού».

Τα χρονοδιαγράμματα


Από πλευράς της, η ΑΗΚ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητά της να υλοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα που περιέλαβε η ΡΑΕΚ στην προκαταρκτική της απόφαση. Σύμφωνα με αυτά, τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να εκδοθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια 100.000 έξυπνων μετρητών και ακολούθως να προκηρυχθούν άλλοι τρεις διαγωνισμοί τον Ιανουάριο του 2020, του 2021 και του 2022 για άλλους 100.000 μετρητές κάθε φορά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ, η παραλαβή κάθε παρτίδας μετρητών πρέπει να γίνεται έναν χρόνο μετά την προκήρυξη του κάθε διαγωνισμού.
Η ΑΗΚ επί της ουσίας ζητά να μην ισχύσει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες στο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. της ρυθμιστικής απόφασης), αλλά η συνολική διάρκεια (σ.σ. προφανώς εννοεί την παραλαβή της τελευταίας παρτίδας μετρητών τον Ιανουάριο του 2023) να παραμείνει η ίδια». Σύμφωνα με την ΑΗΚ, το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα πρέπει να ετοιμαστεί μετά την απόφαση για κατακύρωση του (απαραίτητου) λογισμικού MDMS. Όπως ήδη έγραψε ο «Πολίτης», εκκρεμεί προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών εναντίον της απόφασης της ΑΗΚ να ακυρώσει τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για προμήθεια του MDMS. Συνεπώς, αναμένεται μεγάλη καθυστέρηση για την αγορά του εν λόγω λογισμικού και αν γίνει δεκτή η θέση της ΑΗΚ θα υπάρξει ανάλογη καθυστέρηση και για την προμήθεια των έξυπνων μετρητών.
Η ΡΑΕΚ στον σχολιασμό της επισημαίνει πως οι ρυθμιστικές της αποφάσεις έχουν νομική ισχύ και δεν μπορεί η εν λόγω απόφαση να εκδοθεί χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Συνεπώς, απορρίπτει την εισήγηση της ΑΗΚ για απάλειψη των χρονοδιαγραμμάτων. Σημειώνει δε ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019 (που πρέπει η ΑΗΚ να προκηρύξει τον πρώτο διαγωνισμό για 100.000 έξυπνους μετρητές) υπάρχει ο χρόνος για κατακύρωση της προσφοράς για το MDMS.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Πολίτης News, 17.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το Brexit

Πολίτης News, 17.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: 1,4 δις δολάρια στην Σερβία για τον Turkish Stream

Πολίτης News, 17.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή