Πρόεδροι Κύπρου - Ινδίας: Οι δύο χώρες μοιράζονται βαθιά φιλία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αρχικά καλωσόρισε τον Ινδό ομόλογό του στην Κύπρο, τόνισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται μία βαθιά φιλία

Με την υπογραφή δύο μνημονίων συναντίληψης για την κλιματική αλλαγή και τη φορολογία, ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ινδό ομόλογό του Ram Nath Kovind.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αρχικά καλωσόρισε τον Ινδό ομόλογό του στην Κύπρο, τόνισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται μία βαθιά φιλία, που βασίζεται σε κοινές αξίες. «Αυτή τη φιλία», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, «θέλουμε να ενισχύσουμε». «Συζητήσαμε αριθμό θεμάτων και εντοπίσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω», συνέχισε ο Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας, η οποία θα παρακολουθεί τις διμερείς συμφωνίες που δεν έχουν υπογραφεί. Παράλληλα, εξετάστηκε το θέμα του Brexit, καθώς τόσο η Κύπρος, όσο και η Ινδία αποτελούν μέλη της Κοινοπολιτείας, με έμφαση στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας. Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ram Nath Kovind για τη στήριξη της Ινδίας στις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Διαβάστε επίσης: Ινδός Πρόεδρος: Νιώθω την Κύπρο δεύτερό μου σπίτι

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ινδίας, υπογράμμισε ότι Κύπρος και Ινδία έχουν φιλία βαθιά ριζωμένη στην ιστορία των δύο λαών. Πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών, για το πώς μπορούν να εμβαθύνουν τη μεταξύ τους συνεργασίας, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα. Όπως ανέφερε ό κ. Kovind συζητήθηκαν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή. Τέλος, ο Ινδός Πρόεδρος ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξη σε όλους τους τομείς.

Με ανάρτησή στο twitter χθες στα ελληνικά, ο Πρόεδρος της Ινδίας εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε στενό και σταθερό εταίρο. Παράλληλα, σημείωσε πως «η αντιπροσωπεία μου κι εγώ φέρνουμε μαζί μας τα θερμά και φιλικά ρεύματα του Ινδικού Ωκεανού στα νερά της Μεσογείου».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ινδίας θα μεταβεί στη Βουλή όπου θα έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Συλλούρη και θα μιλήσει σε ειδική συνεδρία της Βουλής. Ο Πρόεδρος Kovind θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ινδίας, του Rabindranath Tagore, στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ινδίας, ο οποίος είναι ο πρώτος Ινδός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο τα τελευταία εννέα χρόνια.

 


Επιστροφή
στην αρχή