Στην Κύπρο οι νεαρότεροι δάσκαλοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η Κύπρος απασχολεί 4 χιλιάδες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 83,7% των οποίων είναι γυναίκες, το 16,3% άνδρες.

Η Κύπρος απασχολεί 4 χιλιάδες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 83,7% των οποίων είναι γυναίκες, το 16,3% άνδρες. Από τους εκπαιδευτικούς αυτούς μόνο το 3,5% άνω των 50 ετών, αποτελώντας το νεαρότερο διδασκαλικό εργατικό δυναμικό σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος έχει 6 χιλιάδες καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 65,7% των οποίων είναι γυναίκες, 34,3% άνδρες και μόνο το 29,3% άνω των 50 ετών. Οι καθηγητές αυτοί αποτελούν το 7ο νεαρότερο διδασκαλικό δυναμικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ιρλανδία.

Το 2014, 2,1 εκατομμύρια άτομα εργάστηκαν ως εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γυναίκες ήταν σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχες, αντιπροσωπεύοντας το 85% (1,7 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί). Σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων τόσο της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπήρχαν 3,6 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων το 64% (2,3 εκατομμύρια) ήταν γυναίκες.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου το 2014 ήταν κατά πλειοψηφία γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών έφτασε το 90% σε 11 κράτη μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά στη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία (από 97%) και την Ιταλία (96%). Η κατάσταση ήταν περισσότερο ισορροπημένη στη Δανία (69%), την Ελλάδα (70%) και το Λουξεμβούργο (75%).

Στο επίπεδο της ΕΕ, το 85% των ατόμων που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν γυναίκες. Ένας στους τρεις δασκάλους στα δημοτικά σχολεία της ΕΕ ήταν 50 ή περισσοτέρων ετών το 2014. Στην Ιταλία μάλιστα, περισσότεροι από  τους μισούς (53%). Υψηλά μερίδια καταγράφηκαν επίσης στη Βουλγαρία, τη Γερμανία (42%) και τη Λιθουανία (41%).

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αν και σαφώς πιο ισορροπημένη από ό, τι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με τις συμμετοχές των γυναικών που κυμαίνονται από 51% στην Ολλανδία, 53% στο Λουξεμβούργο, 56% στη Δανία και 57% στην Ισπανία έως 83% στη Λετονία, 82% στη Λιθουανία και 79% στη Βουλγαρία.

Σε επίπεδο ΕΕ, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εργάζονται ως καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν γυναίκες (64%).

Επιπλέον, το 38% των εκπαιδευτικών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ΕΕ ήταν 50 ή και άνω ετών το 2014. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (58%) και στην Εσθονία (50%), τη Λετονία (49%), τη Βουλγαρία και τη Γερμανία (και οι δύο με 48%). Σε αντίθεση, υπήρχαν αναλογικά λιγότεροι καθηγητές σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στη Μάλτα (15%), το Ηνωμένο Βασίλειο (25%), το Λουξεμβούργο (26%) και την Πολωνία (27%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναπατρίζονται με έξοδα του κράτους οι εργαζόμενοι στην J&P

Πολίτης News, 18:08 (τελευταία ενημέρωση 18:08)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκότωσαν γάιδαρο στην Καρπασία- κατακραυγή στα κατεχόμενα

Πολίτης News, 17:57 (τελευταία ενημέρωση 17:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε ο θρύλος του κυπριακού ποδοσφαίρου Σεβίμ Εμπέογλου

Πολίτης News, 17:37 (τελευταία ενημέρωση 17:37)

Επιστροφή
στην αρχή