Στην ατζέντα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το crowdfunding

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H πρακτκή της μαζικής χρηματοδότησης, μέσω της οποίας μια εταιρεία μπορεί να αντλεί κεφάλαια από μικροεπενδυτές, κερδίζει έδαφος διεθνώς.

 

Η οργάνωση μιας τοπικής αγοράς crowdfunding, δηλαδή της συγκέντρωσης μικρών ποσών από έναν μεγάλο αριθμό προσώπων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, βρίσκεται στα σχέδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ σημείωσε ότι η Κεφαλαιαγορά μελετά το ενδεχόμενο εισαγωγής εντός της επόμενης διετίας προϊόντος μαζικής χρηματοδότησης (Crowdfunding) μέσω του οποίου μια εταιρεία θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από μικροεπενδυτές.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική και εκτιμάται ότι το 2015 είχαν συγκεντρωθεί μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου χρηματοδότησης περισσότερα από 34 δισ. δολάρια, διεθνώς.

Η κ. Καλογήρου εξήγησε ότι το crowdfunding είναι ένας τομέας που ανέπτυξαν και άλλες χρηματαγορές.
«Με αυτό τον τρόπο», εξηγεί, «προσθέτουμε ακόμη ένα προϊόν, πέρα των μετοχών, των ομολόγων και των παραγώγων, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς».

Η θεσμοθέτηση της «συμμετοχικής χρηματοδότησης» στην Κύπρο δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, καθώς λειτουργούν σχετικές πλατφόρμες στην Ευρώπη, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την Ελλάδα. Ο νόμος για τις συμμετοχικές χρηματοδοτήσεις που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο προβλέπει ότι θα λειτουργήσουν πλατφόρμες crowd funding μέσω αδειοδοτημένων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Το σχέδιο

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέπτυξε στο ΚΥΠΕ το υπό κατάρτιση νέο πενταετές στρατηγικό σχέδιο της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα οδηγία MiFID 2, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2018.

«Θα αλλάξει», είπε, «αρκετά τον χρηματοπιστωτικό τομέα τουλάχιστον για το πώς λειτουργούν οι ΚΕΠΕΥ. Η νομοθεσία αυτή θα μειώσει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και τα προϊόντα που γίνονται σήμερα εξωχρηματιστηριακά θα μεταφέρονται σε ρυθμιζόμενες αγορές που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς", πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι με την εφαρμογή της οδηγίας, κάποια από τα παράγωγα που υπάρχουν σήμερα σε μετοχές ή σε συνάλλαγμα θα πρέπει να μεταφερθούν σε μια οργανωμένη αγορά που θα αδειοδοτείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η οποία θα είναι αποκλειστικά για παράγωγα.

ΚΕΠΕΥ

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας λειτουργίας είτε για ΚΕΠΕΥ είτε για άλλους οργανισμούς που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της ΕΚ, η κ. Καλογήρου είπε ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον και σήμερα υπάρχουν κατατεθειμένες 50 αιτήσεις για απόκτηση άδειας ΚΕΠΕΥ και ακόμη 20 αιτήσεις για απόκτηση άδειας Εταιρείας Διοικητικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι συνολικά εκκρεμούν 119 αιτήσεις για αδειοδότηση, ενώ 600 οντότητες βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚ.

Τέλος, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί από την ΕΚ 13 Μεγάλοι Διαχειριστές (Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων) και βρίσκονται υπό εξέταση ακόμη 11 αιτήσεις, σημειώνοντας ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν υπό διαχείριση πέραν των 2,3 δισ. ευρώ.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 21:26 (τελευταία ενημέρωση 21:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βλέπει ποινικές ή αστικές ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για Freshfields ο ΓΕ

Πολίτης News, 21:00 (τελευταία ενημέρωση 21:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 20:27 (τελευταία ενημέρωση 20:27)

Επιστροφή
στην αρχή