«Στιγμές αναπόδραστες» ποιητική συλλογή από τον Χρυσόστομο Χρυσοστόμου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Διάβασε με, για να μάθεις να με αγαπάς», προέτρεπε κάποτε τον αναγνώστη ο Μπωντλαίρ. Αυτό καλεί και ο Χρυσόστομος Χρυσοστόμου

Την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο  «Στιγμές αναπόδραστες»  κυκλοφόρησε ο  Χρύσοστομος Χρυσοστόμου.

Πρόκειται για μια συλλογή η οποία δοξάζει τον έρωτα, το πάθος, τον αγώνα του ανθρώπου – προσωπικό και ταξικό- και τέλος την ίδια τη ζωή.

Όπως αναφέρει ο γιος του, Χρίστος  στο σημείωμα προλόγου «Η συλλογή “Στιγμές Αναπόδραστες” προσφέρει στον αναγνώστη ένα ταξίδι γνωριμίας με τη ζωή και σε μένα αφήνει τη χαρά της γνωριμίας μου με τον ποιητή Χρυσόστομο και την περηφάνια πως στάθηκε στο διάβα μου και υπήρξε πατέρας μου

 

Αντί προλόγου,

Ποίηση. Η εκφορά της ανάγκης. Η ανάγκη της εκφοράς. Ως τέτοια η ποίηση προδίδει αναπόφευκτα την ψυχοσύνθεση, την προσωπικότητα του ανθρώπου. Η ανάγκη καθορίζει την ύπαρξη της προσωπικότητας και παρέχει υλική βάση για τη συνέχεια και εξέλιξή της.

Δεν υπάρχει κανείς άλλος να μιλήσει καλύτερα για τον Χρυσόστομο Χρυσοστόμου, παρά η ίδια η ποίησή του. Έχοντας αυτό κατά νου, επιχειρώ στο μέτρο του δυνατού, να αποσυνδεθώ από την σχέση συγγένειας που με συνδέει μαζί του και να τον γνωρίσω μέσα από την ποίησή του, ή όσα η τελευταία μου έχει επιτρέψει μέχρι τώρα να μάθω γι’αυτόν.

Άλλωστε, μεγαλώνοντας με τα ποιήματά του, δεν μπορείς παρά να βρεθείς αντιμέτωπος με την ίδια την ζωή συμπυκνωμένη. Εκεί μέσα θα βρεις αόρατες πτυχές της προσωπικότητάς του, μπορείς να διαπιστώσεις τις κινητήριες δυνάμεις του, να εντοπίσεις τις ανομολόγητες του σκέψεις, τα μεγάλα του πάθη, να αφουγκραστείς την ένταση της αλήθειάς του. Στοιχεία πάνω απ’ όλα οικουμενικά. Τι άλλο να περικλείει άραγε η ζωή, αν όχι όλα αυτά;

Η ποίηση του Χρυσόστομου Χρυσοστόμου, (μας) ωριμάζει. Και ωριμάζει πρωτίστως εκείνους που είναι έτοιμοι να την διαβάσουν, όσους είναι έτοιμοι να αγαπήσουν την ίδια τη ζωή, αφού πρώτα την φέρουν ανάποδα.

Η εγρήγορση, η περιέργεια, η διάθεση για σύγκρουση είναι στοιχεία απαραίτητα για τον αναγνώστη που παλεύει  να βρεθεί στο φως. Ο Μπωντλαίρ απευθυνόμενος στον αναγνώστη, απαιτούσε από αυτόν τα ίδια αυτά στοιχεία. Μα κυρίως στόχευε στην ικανότητα του τελευταίου να μπορεί να βυθίζεται στην Άβυσσο, θεωρώντας την ως αναγκαίο πέρασμα στη ζωή.

“Διάβασε με, για να μάθεις να με αγαπάς”[1], προέτρεπε κάποτε τον αναγνώστη ο Μπωντλαίρ. Αυτό καλεί και ο Χρυσόστομος Χρυσοστόμου, τον αναγνώστη να πράξει σήμερα. Να βυθιστεί μαζί του στο απέραντο ταξίδι για τη ζωή, και κάπου εκεί ίσως να μάθει να τον αγαπά. Γιατί αγαπώντας την ποίησή του, ο αναγνώστης αγαπά τη ζωή. Τέτοιους συνοδοιπόρους αναζητεί επιτακτικά ο Χρυσόστομος. Χρυσοστόμου  και σε αυτούς απευθύνεται. Σε όσους είναι έτοιμοι να βυθιστούν στην Άβυσσο, για να βρουν μαζί με αυτόν και το δικό τους παράδεισο.

Η ποίηση του Χρυσόστομου Χρυσοστόμου, αντικατοπτρίζει αναπόφευκτα το συγκρουσιακό περιβάλλον στο οποίο ζει και πράττει. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού, παρότι οικογενειάρχης είναι βαθιά μοναχικός, αν και άνθρωπος της πόλης, αιώνιος ερημίτης, παρότι απροσπέλαστος, ατέρμονος εραστής της αγάπης. Στοιχεία συγκρουσιακά που συμβάλλουν ως αντίρροπες δυνάμεις στη σύνθεση και στο μετουσιωμένο προϊόν αυτής, την ποίηση.

Και ιδού το αποτέλεσμα.

Ο τίτλος της συλλογής αποτυπώνει όλα όσα θα συναντήσει ο αναγνώστης στα ποιήματα του Χρυσόστομου Χρυσόστομου. Η συλλογή επιτρέπει στον αναγνώστη να βρεθεί αντιμέτωπος με όλες εκείνες τις στιγμές που δεν μπορεί, έτσι κ’αλλιώς, και ο ίδιος να αποφύγει. Στιγμές που δεν μπορεί παρά να είναι αναπόδραστες. Στιγμές, ωστόσο, αναγκαίες σε κάθε αγώνα για προσωπική απελευθέρωση.

Διαβάζοντας ο αναγνώστης τα ποιήματα του, πολύ σύντομα θα διακρίνει τη μουσικότητα η οποία πηγάζει από το μέτρο και τη ρίμα κι αυτό γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι το βασικό κλειδί για την επικοινωνία του ποιητή με το αναγνωστικό κοινό είναι η προσαρμογή του λόγου στο μέλος (μελωδία). Ευχή του πάντα τα ποιήματά του να γίνουν τραγούδια όπως οι στίχοι των αγαπημένων του ποιητών Λειβαδίτη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Ελύτη, Γκάτσου και τόσων άλλων.

Η συλλογή “Στιγμές Αναπόδραστες” προσφέρει στον αναγνώστη ένα ταξίδι γνωριμίας με τη ζωή και σε μένα αφήνει τη χαρά της γνωριμίας μου με τον ποιητή Χρυσόστομο και την περηφάνια πως στάθηκε στο διάβα μου και υπήρξε πατέρας μου.

Με την ελπίδα να υπάρξουμε συνοδοιπόροι…

Χρίστος Χρυσοστόμου

 

[1] Σαρλ Μπωντλαίρ, Επιγραφή σ' ένα βιβλίο καταδικασμένο, από  τα ‘’Άνθη του Κακού’’(«Les fleurs du mal»).

 

Βιογραφικό:

Ο Χρυσόστομος Χρυσοστόμου γεννήθηκε το 1954 στο κατεχόμενο χωριό Παλαίκυθρο Λευκωσίας  και φοίτησε στην Αγγλογαλλική σχολή του Κολλεγίου Λευκωσίας, απ’  όπου και αποφοίτησε το 1973.

Το 1974 τον βρίσκει κληρωτό στρατιώτη στην Εθνική Φρουρά όπου έμελλε να ζήσει  τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής. Όντας σε υπηρεσία σε στρατόπεδο πλησίον του Προεδρικού Μεγάρου,  αρνείται να υπακούσει σε διαταγές των ανωτέρων του για επίθεση εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την έναρξη της εισβολής μέχρι και τη δεύτερη  φάση της τουρκικής εισβολής 14 Αυγούστου 1974, υπηρέτησε στον Πενταδάκτυλο (Κλεπίνη) όπου εγκαταλείφθηκε μαζί με άλλα επτά άτομα από τους αξιωματικούς.

Το τέλος του εχθροπραξιών  τον βρίσκει μαζί  με  την οικογένεία του εκτοπισμένους στη Λευκωσία.

Άρχισε να γράφει στίχους  στα πρώτα εφηβικά του χρόνια, ωστόσο όλοι οι στίχοι που έχουν γραφτεί προ του 1974 εγκαταλείφθηκαν στον Πενταδάκτυλο με την άτακτη οπισθοχώρηση.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Εργάστηκε στη Δημόσια Υπηρεσία (Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων) και αφυπηρέτησε στη θέση του  Ανώτερου Λειτουργού  Είσπραξης Φόρων Α’ το 2013.

Υπήρξε για αρκετά χρόνια δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος της Κλαδικής Επιτροπής του Τμήματός του (ΠΑΣΥΔΥ).  

Η παρούσα  ποιητική συλλογή «Στιγμές αναπόδραστες» αποτελεί την πρώτη δημοσίευση ποιημάτων του. 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρούν νόθευση του ΓεΣΥ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια ο ενδιάμεσος: Δεν τα βρίσκουν για ευρωεκλογές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή