Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας...

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Τότε η συντριπτική πλειοψηφία κόσμου και θεσμών στήριξε εκείνες τις πρακτικές, με τις όποιες αντιδράσεις να περιορίζονται σε ομάδες ακτιβιστών

Συνήθως στην Αμερική οι πρώτες 100 μέρες επιτρέπουν μια πρώτη ανάγνωση για το πώς προτίθεται να κυβερνήσει ο εκάστοτε Πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειάστηκε παρά μόνο δέκα μέρες για να μετατρέψει την εθνικιστική και μισαλλόδοξη προεκλογική ρητορεία του σε πολιτικές. Οδηγώντας το «Newsweek» στο κύριο άρθρο του να γράψει ότι ο νέος Πρόεδρος στέκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.

Τις πρώτες μέρες του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πρόλαβε να ποδοπατήσει όλο το κυρίαρχο πλέγμα αξιών. Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κατήργησε νόμους που θέτουν περιβαλλοντικούς περιορισμούς σε εμπορικές δραστηριότητες, υπέγραψε την επαναφορά της «Mexico City Policy» (με την οποία τερματίζεται η χρηματοδότηση μη κυβερνητικών ιατρικών φορέων που πραγματοποιούν ή παρέχουν πληροφόρηση για αμβλώσεις), ζήτησε να τροποποιηθεί η νομοθεσία προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της χρήσης βασανιστηρίων από τη CIA, απαγόρευσε με διάταγμα την είσοδο στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους από επτά χώρες και απάλλαξε από τα καθήκοντά της την υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, όταν αυτή αμφισβήτησε τη νομιμότητα του αμφιλεγόμενου διατάγματος, διαπομπεύοντάς την.

Φίλοι έσπευσαν να υποδείξουν πόσο λάθος είχαν όσοι υποβάθμιζαν τους κινδύνους της προεδρίας Τραμπ. Πως διαψεύστηκαν όσοι έκαναν λόγο για ένα Σύνταγμα σωστά δομημένο που μπορεί να αντέξει στην προεδρία ακόμα και του Τραμπ, και μια δημοκρατική πορεία που δεν μπορεί να ανατραπεί. Αν όμως κάτι απέδειξαν αυτές οι 10 μέρες είναι ακριβώς τις αντοχές του Συντάγματος αλλά κυρίως τις αυξημένες αντιστάσεις της κοινωνίας. Διότι, προφανώς, οι μέχρι τώρα ενέργειες Τραμπ φαντάζουν τρομακτικές. Δεν διαφέρουν, όμως, σε σημαντικό βαθμό, από την οκταετία Μπους. Όταν, με αφορμή την 11 Σεπτεμβρίου, είχε θέσει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, επέτρεψε την κράτηση υπόπτων χωρίς κατηγορίες, έβαλε τέτοιους ελέγχους που στην ουσία συνιστούσαν απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε μουσουλμάνους, ενθάρρυνε τα βασανιστήρια εναντίον κρατουμένων, έθεσε σε εφαρμογή το μαζικότερο σύστημα παρακολούθησης. Η ακολουθούμενη πολιτική σε θέματα αμβλώσεων και περιβάλλοντος ήταν ακριβώς η ίδια.

Το τι διαφέρει είναι η αντίδραση. Τότε η συντριπτική πλειοψηφία κόσμου και θεσμών στήριξε εκείνες τις πρακτικές, με τις όποιες αντιδράσεις να περιορίζονται σε ομάδες ακτιβιστών. Κοινωνία και πολιτικοί δεν αντέδρασαν ακόμα κι όταν αποδείχθηκε ότι η χώρα οδηγήθηκε σ’ έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Αμερικανούς με ψευδή στοιχεία. Αυτή η χλιαρή αντίδραση σε ζητήματα ελευθεριών συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Με τα θέματα που άπτονταν της ασφάλειας να επισκιάζουν κάθε συζήτηση για ατομικές ελευθερίες.

Οι πρώτες μέρες Τραμπ ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Σ’ αυτά τα όχι και τόσο πρωτόγνωρα αντιδημοκρατικά μέτρα, υπήρξε μια πρωτόγνωρα μεγάλη, τόσο σε εύρος όσο και σε ένταση, αντίδραση. Η οποία δεν περιορίστηκε στους δρόμους και τα αεροδρόμια, με διαδηλώσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αλλά εκδηλώθηκε σε όλα τα επίπεδα. Γενικοί εισαγγελείς 16 πολιτειών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας το διάταγμα. Μέχρι την Τετάρτη, τέσσερις Πολιτείες είχαν προσφύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, ζητώντας ανάκλησή του. Και το πέτυχαν. Δήμαρχοι με δηλώσεις τους έκαναν ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να μην υπακούσουν σε τέτοιου είδους πολιτικές. Υπήρξαν δημόσιες αντιδράσεις ακόμα και από σημαίνοντα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως οι Τζον ΜακΚέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ενώ η αντίδραση επεκτάθηκε για πρώτη φορά εντός του κυβερνητικού μηχανισμού, με 900 υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υπογράφουν εσωτερικό σημείωμα διαφωνίας, αλλά και εκτός Αμερικής, με πρωτοφανείς δημόσιες επικρίσεις από τον ΟΗΕ, την Κομισιόν, τον Ντόναλντ Τουσκ, τη Μέρκελ, τον Ολάντ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζεύτηκαν σε μία βδομάδα 1,7 εκατομμύριο υπογραφές, που καλούσαν την κυβέρνηση να ακυρώσει την επίσημη πρόσκληση προς τον Τραμπ. Η μη ξεκάθαρη καταδίκη Τραμπ από την Τερέζα Μέι οδήγησε σε πτώση της δημοτικότητάς της. Μπορεί η απομάκρυνση της Γέιτς, με τον τρόπο που έγινε, να σχολιάστηκε περισσότερο, πιο αξιοσημείωτο, όμως, είναι το γεγονός ότι αρνήθηκε δημοσίως να στηρίξει το διάταγμα στα δικαστήρια καλώντας τους νομικούς συμβούλους της Δημοκρατίας να πράξουν το ίδιο, που οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική Ιστορία σύγκρουση. Η πλειοψηφία που επέτρεψε στη μειοψηφία να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή, σήμερα αντιδρά. 

Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή συγκυρία είναι μια δύσκολη ιστορική περίοδος. Τη στιγμή, όμως, που οι ακραίες θέσεις βρίσκονται σε άνοδο, η μαζική αντίδραση επιβεβαιώνει ότι η Δημοκρατία προχωρεί. Μπορεί να μην ακολουθεί γραμμική διαδρομή, κινείται όμως μπροστά. Αυτός ο ριζοσπαστικός λαϊκισμός που εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Αμερική, και απειλεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία, λειτουργεί και ως επιβεβαίωση των αυξημένων αντιστάσεών της. Σηματοτοτεί, μέσα από την πρωτοφανή αντίδραση, την επικράτησή της. Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς κατά πόσο η προεδρία Τραμπ θα είναι η χειρότερη στην Ιστορία της Αμερικής. Οι πρώτες δύο βδομάδες δημιουργούν δικαιολογημένες ανησυχίες. Την ίδια όμως στιγμή η αντίδραση του κόσμου δείχνει πως όχι μόνο η Δημοκρατία έχει τις αντιστάσεις για να αντέξει την προεδρία Τραμπ, αλλά και ότι τέτοιες προεδρίες ενδυναμώνουν τις αντιστάσεις αυτές. Τη στιγμή που ο Τραμπ ξεκάθαρα στέκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας (όπως γράφει το «Νewsweek»), κοινωνία και πολιτικό δυναμικό, ένα μεγάλο μέρος τους τουλάχιστον, στέλλουν το μήνυμα ότι στέκονται στη σωστή.  Ότι η πορεία προς την εξέλιξη επιταχύνεται ή επιβραδύνεται, ωστόσο δεν αναστέλλεται. 

antopoly@cytanet.com.cy

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή