Στη φυλακή κοινοτάρχης για σεξουαλική παρενόχληση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο ηλικίας 57 ετών κοινοτάρχης, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει τη θέση αφού επανεξελέγη και μάλιστα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη

Σε 9 μήνες άμεση φυλάκιση για μια σειρά άσεμνες επιθέσεις σε βάρος νεαρής υφισταμένης του, καταδικάστηκε χθες ο κοινοτάρχης Ποταμιάς Παναγιώτης Γιατρού. Την ποινή επέβαλε η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Σοφία Κλεόπα, η οποία περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την ψυχολογική πίεση που δέχεται το θύμα όταν δεν συνηγορεί σε σεξουαλική παρενόχληση, κυρίως όταν αυτή προέρχεται από πρόσωπο το οποίο προΐσταται του χώρου εργασίας. 

Η δικαστής απέρριψε και την εισήγηση της υπεράσπισης ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που δικαιολογούσαν αναστολή, σημειώνοντας πως όλα όσα ήταν δυνατόν να προσμετρήσουν υπέρ του κατηγορουμένου λήφθηκαν υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής. «Ούτε και μπορεί ο κατηγορούμενος να επικαλεστεί ειλικρινή μεταμέλεια υπό τη μορφή άμεσης ή έστω μεταγενέστερης παραδοχής στις κατηγορίες, δεδομένου ότι καταδικάστηκε μετά από πλήρη ακροαματική διαδικασία», σημείωσε περαιτέρω η κ. Κλεόπα, για να υιοθετήσει έτσι με τη σειρά της το μήνυμα που επανειλημμένα έχει στείλει το Ανώτατο Δικαστήριο: Ότι δηλαδή η παραδοχή σε σεξουαλικής φύσης αδικήματα προσμετράται ως ελαφρυντικό στοιχείο επειδή αποφεύγεται η βάσανος της προσφοράς μαρτυρίας από το ίδιο το θύμα και για τον λόγο αυτό δικαιούται έκαστος κατηγορούμενος έκπτωση στην ποινή.

Ο ηλικίας 57 ετών κοινοτάρχης, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει τη θέση αφού επανεξελέγη και μάλιστα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη, κρίθηκε ένοχος σε τέσσερις κατηγορίες για άσεμνη επίθεση και σε τρεις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εργαζόμενου, κατά παράβαση του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση Νόμου.

Η παραπονούμενη κατά τον επίδικο χρόνο (και σήμερα επίσης) εργαζόταν ως ωρομίσθια γενική βοηθός στο κοινοτικό συμβούλιο Ποταμιάς και το γραφείο της βρισκόταν στον ίδιο χώρο με αυτό του κατηγορουμένου. Σύμφωνα με τα γεγονότα όπως υιοθετήθηκαν από το δικαστήριο, περί τα μέσα του 2011 άρχισε να δέχεται σεξουαλική παρενόχληση, η οποία συνίστατο σε επιθέσεις που αφορούσαν κυρίως αγκαλιές και φιλιά στο μάγουλο, βίαια αγγίγματα στο στήθος και τραβήγματα για να κάθεται στα πόδια του. Η ίδια, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, προσπαθούσε να τον αποκρούσει, ενώ από φόβο μην την αμφισβητήσουν και κυρίως επειδή συνδεόταν φιλικά με τη θυγατέρα του κατηγορουμένου, κρατούσε το μαρτύριο που περνούσε για τον εαυτό της.

Δύναμη δεν βρήκε για να καταγγείλει την υπόθεση και όταν ακόμα τα πράγματα αγρίεψαν, δηλαδή τον Ιούλιο 2012 και ενώ ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε φάρμα στην οποία εργαζόταν, την κάλεσε να μεταβεί εκεί προκειμένου να του πάρει κάποια έγγραφα που αφορούσαν το κοινοτικό συμβούλιο. Αρχικά προσπάθησε να το αποφύγει αλλά λόγω επιμονής του κοινοτάρχη αναγκάστηκε να μεταβεί στη φάρμα και εκεί δέχθηκε και πάλι επίθεση. Όταν κατάφερε να ξεφύγει, διέφυγε τρέχοντας προς το αυτοκίνητό της και αποχώρησε. Τη σιωπή της η νεαρή κατάφερε να την σπάσει τον Οκτώβριο του 2013 και αφού είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιθέσεις στο γραφείο.

«Η σοβαρότητα που προσδίδεται από τον νομοθέτη στα επίδικα αδικήματα διαφαίνεται και από το ανώτατο όριο ποινής που προβλέπεται στον νόμο. Το άρθρο 151 του Ποινικού Κώδικα διαλαμβάνει ότι ’όποιος παράνομα και άσεμνα επιτίθεται εναντίον γυναίκας είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη’, ενώ ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια αδικήματα αποτελεί και το γεγονός ότι προηγουμένως η προβλεπόμενη στο άρθρο 151 ποινή ήταν 2 χρόνια, ενώ το 2009 αυξήθηκε στα 5 χρόνια με τον τροποποιητικό Νόμο 64(1)/2009. Όσον αφορά το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζομένου, το άρθρο 30(1) του Νόμου 205(Ι)/2002 προνοεί ποινή προστίμου μέχρι 4 χιλιάδες λίρες (6.800 ευρώ), φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή και τις δύο ποινές μαζί», σημειώνει στην απόφασή του το δικαστήριο.
Την υπόθεση για την κατηγορούσα αρχή χειρίστηκε η Αντιγόνη Μιχαήλ, ενώ τον κατηγορούμενο εκπροσώπησε ο Ευάγγελος Χειμώνα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένο ενδιαφέρον ξένων για τουρισμό στην Κύπρο

Πολίτης News, 12:05 (τελευταία ενημέρωση 12:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται Κύπρο η GRECO για να διερευνήσει τις καταγγελίες

Πολίτης News, 11:39 (τελευταία ενημέρωση 11:39)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντελεστές δόμησης για στέγη-Στεγαστική βοήθεια και για 350 τ.μ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 11:30 (τελευταία ενημέρωση 11:30)

Επιστροφή
στην αρχή