Στη φυλακή διευθυντές για οφειλές στον ΦΠΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Σε τέσσερις μήνες άμεση φυλάκιση μεταφράστηκε για τους διευθυντές δύο εργοληπτικών εταιρειών η μη καταβολή ΦΠΑ για ποσά 298 και 347 χιλιάδων.

Σε τέσσερις μήνες άμεση φυλάκιση μεταφράστηκε για τους διευθυντές δύο εργοληπτικών εταιρειών, της SNK Exclusive Properties και της SNK Venus Home Developers, η μη καταβολή ΦΠΑ για τα αντίστοιχα ποσά των 298 και 347 χιλιάδων ευρώ. Δέον να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες τελούν από το καλοκαίρι του 2011 υπό εκούσια εκκαθάριση.
Οι διευθυντές, ηλικίας 51 και 57 ετών, δεν είχαν προχωρήσει με τη διευθέτηση αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών, προβάλλοντας την αιτιολογία ότι αυτή η υποχρέωση πέρασε στα χέρια του εκκαθαριστή. Ωστόσο η υπηρεσία ΦΠΑ είχε αντίθετη άποψη και προχώρησε με την ποινική τους δίωξη, για να υπάρξει πρωτόδικα καταδίκη των εταιρειών, αλλά όχι και των ίδιων των διευθυντών τους, οι οποίοι αθωώθηκαν. Ο γενικός εισαγγελέας άσκησε έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε ότι λανθασμένα το πρωτόδικο δικαστήριο στη Λάρνακα δεν καταδίκασε και τους κατηγορούμενους, έτσι τον ρόλο της επιβολής ποινής ανέλαβε το ίδιο, καταδικάζοντας προχθές Δευτέρα τα δύο πρόσωπα σε τέσσερις μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή.


Σύμφωνα με τα γεγονότα όπως εκτέθηκαν στο δικαστήριο, οι διευθυντές των δύο εταιρειών, μέσω της νομικής εταιρείας G. Kouzalis LLC η οποία τον Αύγουστο 2009 είχε διοριστεί ως διαχειρίστριά τους, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για τις περιόδους Σεπτεμβρίου 2008-Φεβρουαρίου 2010 και Ιουνίου 2010-Αυγούστου 2010 με μηδενικά ποσά. Επιπρόσθετα δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση για την περίοδο Μαρτίου -Μαΐου 2011, στοιχείο το οποίο οδήγησε λειτουργό της υπηρεσίας ΦΠΑ να εξετάσει τα βιβλία τους. Τότε προέκυψε ότι κατά τις πιο πάνω φορολογικές περιόδους, οι εταιρείες είχαν προβεί σε πωλήσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, με αποτέλεσμα να βεβαιωθεί από τον έφορο ότι όφειλαν τα ποσά των 298 και 347 χιλιάδων ευρώ, πλέον φόρους και τόκους.


Αγορεύοντας ο συνήγορος για μετριασμό της ποινής και ζητώντας ταυτόχρονα την αναστολή της φυλάκισης εάν προς αυτή την κατεύθυνση αποφάσιζε το δικαστήριο, ανέφερε σε σχέση με τις προσωπικές περιστάσεις των εφεσίβλητων ότι ο μεν 51χρονος είναι πλέον άνεργος και χωρίς οποιαδήποτε κινητή ή ακίνητη περιουσία, συντηρείται δε ο ίδιος και η οικογένειά του από συγγενικά τους πρόσωπα. Για τον 57χρονο αναφέρθηκε ότι εργάζεται πλέον ως οικοδόμος και ότι λαμβάνει μισθό γύρω στα 1.250 ευρώ, όμως η σύζυγός του βαρύνεται με δάνειο μισού εκατομμυρίου και έτσι πληρώνει δόση. Επιπρόσθετα ο συνήγορος υποστήριξε ότι επειδή η δίωξη εναντίον του εκκαθαριστή είχε ανασταλεί, αυτό είναι στοιχείο που παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και επίσης ότι οι δύο εταιρείες κατέχουν περιουσία εκατομμυρίων, με ανάλογη δυνατότητα της υπηρεσίας ΦΠΑ να εισπράξει το λαβείν της.


Το δικαστήριο χαρακτήρισε το αδίκημα σοβαρό και δεν συμφώνησε με την αναστολή της ποινής.


Επιστροφή
στην αρχή