Στελέχωση αλλά και απεξάρτηση ζητά ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ζήτησε από τη Βουλή απεξάρτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν μέτοχοι τραπεζών.

Στελέχωση του Γραφείου του ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου καθώς και απεξάρτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν μέτοχοι τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη κατάρρευση του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών.


Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης σε καθυστερήσεις στο έργο του λόγω προβλημάτων στελέχωσης, η οποία εξαρτάται από τις αποφάσεις και ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε πως έχουμε ακούσει με προσοχή τον κ. Ιωάννου να περιγράφει τις δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετωπίζει στην επιτέλεση των καθηκόντων του με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών.

Επισημαίνω, σημείωσε, ότι είναι ένας θεσμός που τέθηκε σε εφαρμογή από την υφιστάμενη Κυβέρνηση ενώ θα έπρεπε να βρισκόταν σε ισχύ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είπε ότι στο λίγο χρονικό διάστημα που λειτουργεί ο θεσμός, έχει αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την χρησιμότητα του.

“Είναι το καταφύγιο του δανειολήπτη σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να μπει σε μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες εναντίον μιας τράπεζας όταν έχει μια τέτοια αξίωση ή ένα τέτοιο παράπονο”, είπε.

Θα μελετήσουμε, πρόσθεσε, τις εισηγήσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, θα σκεφθούμε και εμείς οι ίδιοι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διοίκησης του φορέα, με ποιο τρόπο δηλαδή θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο για να ενδυναμώσουμε τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, να μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντα του όχι μόνο με επάρκεια – κάτι που ισχύει – αλλά και με μεγαλύτερη ταχύτητα, που είναι νομίζω το ζητούμενο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στις δυσκολίες και στις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, είπε ότι θα εξετάσουμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν γιατί θέλουμε να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα προς όφελος της κοινωνίας .

“Εμείς θεωρούμε ότι η σύσταση αυτού του Συμβουλίου και η λογική μέσα από την οποία έγινε όντως προκαλεί προβλήματα και καθυστερήσεις σε ένα πολύ σημαντικό θεσμό όπως είναι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος”, είπε.

Σημείωσε, ότι εμείς ως ΑΚΕΛ θα εξετάσουμε αυτές τις προτάσεις του Επιτρόπου γιατί θέλουμε αυτός ο θεσμός να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.


Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως “ακούσαμε τα δικαιολογημένα - θα έλεγα - παράπονα του Επιτρόπου κ. Ιωάννου για τις ελλείψεις και τα κενά που έχει η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Γραφείου του”.

Πρέπει να σημειώσω, συνέχισε, ότι ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τον Επίτροπο, στηρίζουμε το έργο του και θεωρούμε ότι όλες οι αδυναμίες που περιέχει το νομικό πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη Βουλή.

Χαιρόμαστε, συνέχισε, που βλέπουμε ότι και τα υπόλοιπα κόμματα ταυτίζονται με αυτή τη θέση και υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί εκ μέρους των κομμάτων πρόταση νόμου, η οποία να περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του κ. Ιωάννου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα που έχει η λειτουργία του Γραφείου του για παράδειγμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών που βρίσκονται ενταγμένες στο Χρηματιστήριο, που αν δεν συμφωνήσουν δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση στον Προϋπολογισμό του Φορέα.

“Έχουν δηλαδή ειδική πλειοψηφία γι' αυτό και ο Προϋπολογισμός καθυστέρησε μέχρι σήμερα να κατατεθεί στην Βουλή. Έχουν επίσης δυνατότητα να μπλοκάρουν τη λειτουργία του Φορέα γι' αυτό και ο κ. Ιωάννου έκανε παράπονο σήμερα στην Επιτροπή ότι ενώ έχουν εγκριθεί επτά θέσεις από τη Βουλή για πρόσληψη στο Γραφείο του, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην πλήρωση αυτών των θέσεων”, διευκρίνισε.

Ως αποτέλεσμα, είπε ο κ. Περδίκης, παρουσιάζονται σοβαρές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων των παραπόνων και των καταγγελιών που επιλαμβάνεται ο Επίτροπος σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και το Υπουργείο Εξωτερικών όπως μας λέχθηκε παρενέβη προς τον Επίτροπο για να τον πληροφορήσει ότι λαμβάνει σφοδρά παράπονα ακόμη και απειλές από το εξωτερικό, από δανειολήπτες μέσω των Πρεσβειών λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώνεται στην αντιμετώπιση των παραπόνων τους από τον Χρηματοπιστωτικό Επίτροπο.

“Ο φταίχτης γι' αυτή την καθυστέρηση είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει βαρύνουσα γνώμη για τη λειτουργία του Φορέα και του Επιτρόπου και ιδιαίτερα έχουν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι δηλαδή οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγο μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο”, πρόσθεσε.

Εμείς θεωρούμε, συμπλήρωσε, ότι αυτές οι παραδοξότητες πρέπει να τερματιστούν άμεσα και να ελευθερωθούν τα χέρια του Επιτρόπου ούτως ώστε να λειτουργήσει ανεξάρτητα, αποτελεσματικά και γρήγορα προς το συμφέρον των δανειοληπτών αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό σχέδιο Λεμέρ-Σολτς για την ευρωζώνη

Πολίτης News, 11:27 (τελευταία ενημέρωση 11:27)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ροχανί: Το Ιράν θα συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου

Πολίτης News, 11:18 (τελευταία ενημέρωση 11:18)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το δράμα της διπλανής πόρτας - Άμεσα παρέμβαση της υπ. Εργασίας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 11:12 (τελευταία ενημέρωση 11:12)

Επιστροφή
στην αρχή