Στέφανος Στεφάνου: «Σχέση το ΑΚΕΛ με την Ομόνοια ασφαλώς και έχει»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δεν μπορώ να ξέρω ποιο είναι το στάτους τής New Winner. Αλλά και του ΑΚΕΛ να είναι, δεν απαγορεύει κανένας σε κόμματα να έχουν εταιρείες.

Θα ήθελαν να γελούν στο ΑΚΕΛ από τα όσα ισχυρίζεται ο Μιλτιάδης Νεοφύτου στο δικαστήριο, αλλά είναι οργισμένοι διότι οι υποστηρικτές του κόμματος είναι ανάστατοι, αναφέρει ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε συνέντευξή του στον «Πολίτη». «Πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίζαμε με χαμόγελο και χιούμορ, αλλά επειδή προκαλούν πολλή αναστάτωση στον κόσμο, και κακά τα ψέματα, πέρα από την αναστάτωση υπάρχει και κόσμος που έτσι αστόχαστα και αμελέτητα τα πιστεύει, άρα τα αντιμετωπίζουμε με οργή και θυμό, αλλά με ψυχραιμία. Προσπαθούμε να μιλήσουμε με τον κόσμο, να του εξηγήσουμε, να υποδείξουμε διάφορα πράγματα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να λέγεται ότι η κυβέρνηση Χριστόφια, είτε ο ίδιος ο Χριστόφιας, παρενέβη για να αναβαθμιστεί μόνον η περιοχή των Χαλεπιανών, όταν ομόφωνα το πολεοδομικό συμβούλιο λέει κάτι διαφορετικό. Ή να λέγεται, το αστείο ως επιχείρημα, ότι στον μικρό Δημήτρη Χριστόφια άρεσε να χοροπηδά πάνω στους φούρνους που έκτιζε ο πατέρας του, και αυτό είναι ενδεικτικό του ότι ήθελε –σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου- να ανακατώνεται παντού. Ε, αυτά τα πράγματα είναι αστεία», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι σημαντικά σημεία από τους ισχυρισμούς Νεοφύτου έχουν ήδη διαψευστεί, όπως αυτά που αφορούν στη RCB.

 

Γιατί η επιτροπή εσωτερικού ελέγχου του ΑΚΕΛ δεν διεξάγει και μια εσωτερική έρευνα για τον κ. Χριστόφια, όπως έχει γίνει και για άλλους συντρόφους σας, π.χ. στο θέμα της Δρομολαξιάς;

Να σας υπενθυμίσω ότι στη Δρομολαξιά, η κεντρική επιτροπή ελέγχου περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετά ανέλαβε δράση. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρώτα θέλουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η δίκη και τι γίνεται. Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι το θέμα του Μιλτιάδη Νεοφύτου και η διαφορά του με τον Δημήτρη Χριστόφια στο δικαστήριο ξεκίνησε από μία ιδιωτικής φύσης διαφορά, που αφορούσε στην ανακαίνιση του σπιτιού του.

 

Ναι, αλλά πλέον έχει πάρει διαφορετικές και μεγάλες διαστάσεις.

Είμαι σίγουρος ότι διάφοροι κύκλοι θέλουν να δώσουν μεγάλες διαστάσεις και δημιουργούν πολιτικές προεκτάσεις, γιατί θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα πληγεί το ΑΚΕΛ. Έναν τέτοιο στόχο έχουν. Και είναι γεγονός ότι αυτή η ιστορία προκαλεί προβλήματα στο ΑΚΕΛ, τούτο θα πρέπει να το ομολογήσουμε. Είναι επίσης εμφανές ότι ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, και αυτοί που ενδεχομένως βρίσκονται πίσω του, αρπάζονται από διάφορες κακές πρακτικές -που ίσως να γίνονταν στο παρελθόν, σε άλλες συνθήκες με διαφορετικά δεδομένα, με άλλες προτεραιότητες και νοοτροπίες- για να κτίσουν ένα αφήγημα που δεν στέκει στην πραγματικότητα.

 

Η New Winner, για παράδειγμα, δεν είναι εταιρεία του ΑΚΕΛ;

Η New Winner είναι μια εταιρεία που έχει και διοικητικό συμβούλιο, έχει και μετόχους.

 

Ανήκει στο ΑΚΕΛ;

Ε τώρα, δεν μπορώ να ξέρω ποιο είναι το στάτους της, ούτε ασχολούμαι με αυτά τα ζητήματα. Αλλά και του ΑΚΕΛ να είναι, δεν απαγορεύει κανένας σε κόμματα να έχουν εταιρείες. Άλλωστε, στους λογαριασμούς και στα περιουσιακά στοιχεία που έχουμε δώσει με βάση τον νόμο – και δεν ξέρω εάν έδωσε άλλο κόμμα- έχουμε καταγράψει και εταιρείες που ανήκουν στο ΑΚΕΛ. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, δεν ξέρω.

 

Άμα δεν ξέρετε εσείς, που είστε πρωτοκλασσάτο στέλεχος, ποιος ξέρει;

Μπορώ να ψάξω και να σας πω. Διότι εάν είναι εταιρεία του ΑΚΕΛ, σημαίνει ότι είναι καταγεγραμμένη και έχει γίνει αναφορά, άρα δεν θα αποκαλύψω κάποιο μυστικό... Απλώς δεν ασχολούμαι εγώ με τα οικονομικά.

 

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, εσείς και άλλα στελέχη του κόμματός σας, έχετε πει, στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, ότι δεν έχει σχέση το ΑΚΕΛ με την Ομόνοια. Μετά τους ισχυρισμούς Νεοφύτου στο δικαστήριο, μήπως θέλετε να ανασκευάσετε αυτή σας τη δήλωση;

Όταν λέμε ότι δεν έχει σχέση η Ομόνοια με το ΑΚΕΛ, εννοούμε ότι δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι ανεβάζει - κατεβάζει προέδρους, βάζει - βγάζει προπονητές, φέρνει παίκτες κ.λπ. Σχέση το ΑΚΕΛ με την Ομόνοια ασφαλώς και έχει, και ιστορικά και όχι μόνον.

 

Τί είδους σχέση;

Ε, όλοι ξέρουν ότι η κομματικοποίηση στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε το 1948, με ευθύνη της Δεξιάς και όχι της Αριστεράς. Ήταν τότε που είχαν διώξει διάφορους προοδευτικούς και αριστερούς ποδοσφαιριστές και αθλητές από ποδοσφαιρικά σωματεία και γυμναστικούς συλλόγους, και σε απάντηση δημιουργήθηκε μια άλλη ερασιτεχνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, με ομάδες από αριστερούς και προοδευτικούς ποδοσφαιριστές. Έγινε η ενοποίηση του ποδοσφαίρου, όπως έγινε, το 1953, αλλά έκτοτε υπάρχουν οι αριστερές και οι δεξιές ομάδες, που και να θέλεις να τις τοποθετήσεις αλλού, δυσκολεύεσαι, διότι πίσω έχουν μια κοινωνική βάση. Ότι η κοινωνική βάση της Ομόνοιας και κάποιων άλλων ομάδων, όπως της Σαλαμίνας, της Αλκής κ.ά. αποτελείται κυρίως από τον κόσμο της Αριστεράς, αυτό είναι αλήθεια. Ε, τούτο αποτυπώνεται και μέσα από τις διάφορες διαδικασίες.

 

Η επικρατούσα εντύπωση ανάμεσα στον κόσμο είναι ότι το ΑΚΕΛ ανεβάζει - κατεβάζει προέδρους της Ομόνοιας και η Ομόνοια εκλέγει Προέδρους της Δημοκρατίας και βουλευτές.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

 

Πώς είναι;

Ασφαλώς μας ενδιαφέρει ως κόμμα, όπως μας ενδιαφέρει ευρύτερα για τον αθλητισμό και για τα ποδοσφαιρικά σωματεία –πόσω μάλλον για τα ποδοσφαιρικά σωματεία που εξ αντικειμένου ανήκουν στην Αριστερά- να έχουν μία υγιή λειτουργία, να μην πέσουν σε εκείνο το λούκι που ενδεχομένως έχουν πέσει διάφορα, έχοντας υπόψη το τι συμβαίνει στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Και μας ενδιαφέρει να υπάρχουν εκείνα τα σωματεία που να υπηρετούν κάποιες ιδέες, έστω και αν ο επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο έχει φέρει άλλες πραγματικότητες και άλλη ηθική.

 

Έχει υγιή λειτουργία η Ομόνοια;

Όχι, καθόλου. Πρώτα απ’ όλα λόγω των οικονομικών έχει σοβαρότατα προβλήματα και αυτό είναι καθαρό. Αλλά, επαναλαμβάνω, λειτουργείς σε έναν χώρο που πλέκονται και εμπλέκονται πάρα πολλά που έχουν να κάνουν με παρασκήνια, με τον υπόκοσμο, με τα στοιχήματα, και δεν ξέρω γω τι άλλο...

 

Οικονομικές σχέσεις ΑΚΕΛ – Ομόνοιας υπάρχουν; Δηλαδή, στις δύσκολες στιγμές της Ομόνοιας, το ΑΚΕΛ τη στηρίζει οικονομικά;

Θα προτιμούσαμε να στέκονται δίπλα από το ΑΚΕΛ... Με την έννοια ότι το ΑΚΕΛ έχει τα δικά του οικονομικά προβλήματα. Όχι, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Μακάρι να μπορούσαμε, αλλά δεν μπορούμε. Γι' αυτό και κάθε χρόνο το ΑΚΕΛ κάνει οικονομική εξόρμηση, αν και δεν μας είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο όταν γνωρίζουμε ότι έξω υπάρχει μια κοινωνία που δυσπραγεί. Αλλά οι οικονομικοί πόροι τού ΑΚΕΛ είναι περιορισμένοι, και έγιναν ακόμη πιο περιορισμένοι με την οικονομική κρίση.

 

Ποιοι είναι οι χρηματοδότες του ΑΚΕΛ;

Ε, είναι ο κόσμος του, με την οικονομική εξόρμηση.

 

Είναι μικρό το ποσό όμως που εισπράττετε σε σχέση με τις ανάγκες λειτουργίας του κόμματος.

Όχι, δεν είναι. Είναι αρκετά σημαντικό. Μακάρι νά ’ναι καλά ο κόσμος.

 

Πόσα είναι;

Η κάθε επαρχιακή κάνει τον δικό της έρανο. Μπορώ να σας πω για τη Λευκωσία, όπου μέχρι πρόσφατα ήμουν επαρχιακός γραμματέας. Ήταν περίπου 300.000 ευρώ, συν οι συνδρομές, συν οι συνεισφορές που γίνονταν από ανθρώπους που κατέχουν δημόσια αξιώματα, και όχι μόνον, συν οι διάφορες άλλες δραστηριότητες τις οποίες κάνουμε.

 

Ως επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας θα ξέρετε και περισσότερα για την Ομόνοια, αφού ο εκάστοτε επαρχιακός της πρωτεύουσας είναι και ο υπεύθυνος του κόμματος για την Ομόνοια...

Ε, αυτό λένε (γέλια). Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία επαφή. Και εγώ Ομονοιάτης είμαι, κάθε Σάββατο – Κυριακή πάω στο ποδόσφαιρο.

 

Εννοώ ως κομματικό καθήκον.

Όχι, όχι ως κομματικό καθήκον. Αλλά, όπως γίνεται με όλα τα κόμματα, ή τουλάχιστον με τα μεγάλα, όταν υπάρχουν προβλήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου ή κάποια ομάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, ε, δεν είναι αφύσικο να έρθουν να ζητήσουν βοήθεια για το ξεπέρασμα του «Α» ή «Β» προβλήματος.

 

Προβλήματα όπως;

Ας πούμε ο φόρος θεάματος, ζητήματα αστυνόμευσης –είχε ζητηθεί από το κράτος να πληρώνουν τα σωματεία-, ζητήματα στοιχήματος κ.λπ. Έρχονται πάνω μας όλοι αυτοί, και αν είναι θέμα επιβίωσης του σωματείου, ασφαλώς και κινήσαι για να βοηθήσεις.

 

Και, φυσικά, για να μείνουν ικανοποιημένα τα σωματεία, για να στηρίξουν το κόμμα στις εκλογές...

Όχι. Κοιτάξτε, εγώ ως Ομονοιάτης που είμαι, βεβαίως με ενδιαφέρει να επιβιώσει η Ομόνοια και να έχω μία ισχυρή ομάδα που να μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Το ποδόσφαιρο είναι η πιο μαζική κοινωνική δρατηριότητα. Ασχολούνται χιλιάδες κόσμου. Και έχει πράγματα που ζητούν τα σωματεία που είναι λογικά. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Άρα, εξ αντικειμένου πρέπει να ασχοληθείς. Σε πιάνει και το φίλαθλό σου –και αν θέλεις, και το οπαδικό σου- αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθείς, γιατί έχουμε να κάνουμε με το κυπριακό ποδόσφαιρο, πέρα από το ότι είναι η ομάδα σου.

 

 

 

«Ευθύνη της ηγεσίας να βγάλει το ΑΚΕΛ από τη δύσκολη φάση»

Ερωτηθείς πού πάει η Αριστερά και το ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει στον ίδιο δρόμο που μέχρι τώρα βάδιζε. «Εννοώ ως αποστολή και ως καθήκον. Να υπηρετεί την κοινωνία και να υπηρετεί την πατρίδα. Να υπηρετεί την εργασία, αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνά ότι για να μπορεί να υπάρχει η εργασία, χρειάζεται να υπάρχει και οικονομία. Και αυτό έκανε το ΑΚΕΛ μέχρι τώρα. Εάν κάτι χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ, είναι από τη μια η σταθερότητα στις αρχές του και από την άλλη η μετριοπάθεια. Γι' αυτό και αναδείχθηκε ως εθνική πολιτική δύναμη», συμπλήρωσε, παραδεχόμενος παράλληλα ότι το κόμμα έχει σοβαρά προβλήματα. «Έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους διάφορες κακές πρακτικές, αδυναμίες, λάθη, αλλά και ο πόλεμος που γίνεται σε βάρος του ΑΚΕΛ από διάφορες πολιτικές δυνάμεις και κέντρα εξουσίας. Εμείς, χρειάζεται να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Έχουμε πάρει αποφάσεις, μετά και το αποτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, και θα πρέπει αυτές τις αποφάσεις να τις υλοποιήσουμε με ταχύτητα, για να αντιμετωπίσουμε πρώτα τον κακό μας τον εαυτό, να δώσουμε τις πρέπεουσες απαντήσεις σε αυτούς που μας πολεμούν, και να εκτελέσουμε την αποστολή μας», πρόσθεσε.

 

Έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας στο ΑΚΕΛ; Έχετε και εσείς βάλει το δακτυλάκι στο μέλι...

Όχι, δεν δεχόμαστε ότι έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Επαναλαμβάνω, ναι, έγιναν ενέργειες και υπήρξαν τακτικές που τραυμάτισαν σοβαρά το επίπεδο εμπιστοσύνης που γενικότερα η κοινωνία είχε στο ΑΚΕΛ, και αυτή την εμπιστοσύνη θα πρέπει να την επανακτήσουμε με τα έργα και τις πράξεις μας. Όμως, για να μην αδικήσω κανέναν, υπήρξαν πρακτικές -που σε άλλες περιόδους, σε μια διαφορετική κοινωνία, λιγότερο, ας το πω έτσι, υποψιασμένη, διότι η κοινωνία έχει αλλάξει άρδην μετά την οικονομική κρίση, τα κουρέματα κ.λπ.- που μπορεί να ήταν και μέρος της καθημερινότητας για όλους. Τώρα δεν τ’ αντέχει αυτά η κοινωνία. Ε, από αυτά θα πρέπει να απαλλαγούμε.

 

Τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΑΚΕΛ;

Δε έχει τεθεί θέμα ηγεσίας στις διάφορες διαδικασίες που έχουμε κάνει. Ούτε στο προγραμματικό συνέδριο, ούτε στο τακτικό συνέδριο, ούτε και πρόσφατα κατά τη συζήτηση που είχαμε στις δύο ολήμερες συνεδρίες της Κεντρική Επιτροπής όπου πήραμε σημαντικές αποφάσεις. Και πρέπει να πω ότι είναι στην ηγεσία η πρώτη και η καθοριστική ευθύνη να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, ώστε να βγάλει το ΑΚΕΛ από αυτή τη δύσκολη φάση στην οποία έχει βρεθεί.

 

«Ηγεσία» εννοείτε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ ή όλους εσάς τα πρωτοκλασάτα στελέχη;

Όλους εμάς. Εάν περιμέναμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, νομίζω ότι και θα αδικούσαμε και τον όποιο γ.γ. και δεν θα ανταποκρινόταν και στην πραγματικότητα του ΑΚΕΛ. Είτε θα δουλεύουμε συλλογικά, και συλλογικά να προχωρούμε μπροστά, είτε θα περιμένουμε από τον Έναν. Αυτοί που περίμεναν από τον Έναν, νομίζω ότι λάθεψαν. Αλλά θέλω να πω και το εξής: όσο πιο ψηλά είσαι στην ιεραρχία -και καμιά φορά και όσο πιο προβεβλημένος είσαι, έστω κι αν δεν είσαι και ο πιο ψηλά στην ιεραρχία- ο κόσμος περιμένει πολλά από σένα. Ε, όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε αντάξιοι σε αυτό που περιμένει ο κόσμος.

 

Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τη θέση του γ.γ. του ΑΚΕΛ;

Αυτό δεν μπορεί να το πει κανένας ξεχωριστά, πρέπει να το πει ο κόσμος του ΑΚΕΛ. Έχουμε συνέδρια, έχουμε διαδικασίες. Αυτό το οποίο εμείς καλούμαστε να κάνουμε, ως μέλος της ανώτατης ηγεσίας, είναι να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο για να υλοποιήσουμε αυτά που ο κόσμος μας είπε στο συνέδριο ότι πρέπει να υλοποιήσουμε.

 

Υπάρχει θέμα Χριστόφια, μετά από όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που συνοδεύει τη διακυβέρνησή του, τις παρεμβάσεις του, τα πάρε – δώσε του;

Για το θέμα της διακυβέρνησης έχουμε κάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση στο προγραμματικό συνέδριο. Αυτή η αξιολόγηση λέει ότι έχει παραχθεί ένα πολύ αξιοπρόσεκτο και αξιοσημείωτο έργο. Έχουν γίνει ασφαλώς και λάθη, για τα οποία έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Το σφάλμα μας -έχει λεχθεί και από τον γ.γ. και συμφωνώ- είναι ότι όλο αυτό τον διάλογο, τη συζήτηση και το έγγραφο που τελικά είχαμε διαμορφώσει, δεν το δώσαμε στη δημοσιότητα. Και δεν το δώσαμε, όχι επειδή θέλαμε να το κρατήσουμε μυστικό, αλλά γιατί εκτιμήσαμε ότι τώρα που έγινε η συζήτηση μεταξύ μας, πρέπει να πάμε παρακάτω. Το θέμα, έτσι όπως το θέτετε, να δούμε θέμα Χριστόφια, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει με αυτή την έννοια, γιατί πλέον ο Χριστόφιας δεν είναι μέλος της ηγεσίας. Είναι ένα ιστορικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, ήταν ιστορικός ηγέτης του κόμματος, με τη γνωστή συνεισφορά του στο ΑΚΕΛ, και τώρα πάμε παρακάτω.

 

Ήταν σε γνώση σας όλα αυτά τα πάρε – δώσε του κ. Χριστόφια με τραπεζίτες, με μεγαλοεπιχειρηματίες, με οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες του τόπου, με μεγαλοεργολάβους, με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου; Για πολλά χρόνια ήσασταν ίσως ο στενότερος συνεργάτης του.

Κατ'αρχάς, πάρε - δώσε με τραπεζίτες δεν είχε ο Χριστόφιας. Τον κατηγορούσαν για το αντίθετο. Ότι δεν έστηνε αφτί στους τραπεζίτες. Δεχόταν τραπεζίτες στο Προεδρικό; Ναι, και θα ήταν λάθος να μην δεχόταν και τραπεζίτες στο Προεδρικό. Τους δεχόταν όλους ο Χριστόφιας στο Προεδρικό, στο φως της ημέρας. Αλλά δεν είναι ο Χριστόφιας που έλεγε ότι έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες και ότι θα κάνει οικονομική πολιτική πίνοντας καφέ με τους τραπεζίτες. Οι αντίπαλοί του τα έλεγαν, αυτοί που σήμερα κατηγορούν τον Χριστόφια. Είναι αναφορές του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Χριστόφιας, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όφειλε να τους δει όλους. Το να δεις κάποιον δεν σημαίνει ότι τον καλύπτεις. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Μιλτιάδη Νεοφύτου, ναι είχε μια πολύ στενή σχέση ο Χριστόφιας με τον κ. Νεοφύτου, του έδειξε πάρα πολλή εμπιστοσύνη, και τώρα τον προδώνει. Αλλά δεν ισχύουν όλα αυτά που λέει ο Μιλτιάδης Νεοφύτου. Δηλαδή, εσείς φαντάζεστε κάποιον που να του λέει ο Πρόεδρος βάλε εκατομμύρια για να κάνει μεταγραφές η Ομόνοια, για να πάρει το πρωτάθλημα και να επανεκλεγώ, όταν και πριν τις εκλογές αλλά και μετά τις εκλογές του 2008 ο Χριστόφιας είχε δηλώσει δημόσια ότι θα κάνει μία και μόνη θητεία και στόχος του ήταν να λύσει το Κυπριακό;

 

Έχει τραυματιστεί η εικόνα σας λόγω των στενών σχέσεών σας με τον κ. Χριστόφια;

Δεν μπορώ να το πω εγώ αυτό, να το πει ο κόσμος. Πάντως, το γεγονός ότι από το 2001 ήμουν δίπλα στον Χριστόφια, μου έδωσε πολλά και με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Τώρα, αυτό που είμαι, εάν ικανοποιεί ή όχι, ας το πει ο κόσμος.

 

Πότε θα χειριστείτε το θέμα Κατσουρίδη;

Θα το χειριστούμε. Σύντομα.

 

Γιατί το καθυστερείτε;

Όχι, δεν το καθυστερούμε. Απλώς το ένα θέμα έρχεται μετά το άλλο. Είχαμε τις βουλευτικές εκλογές. Χρειάστηκε να συζητήσουμε πολύ για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Μπήκαμε αμέσως στις δημοτικές εκλογές... ήρθε και αυτή η αναστάτωση με τους ισχυρισμούς Μιλτιάδη Νεοφύτου και τη δίκη. Ε, όλα αυτά σε πέρνουν πίσω, αντικειμενικά.

 

Στα ψηλά δώματα του ΑΚΕΛ συζητάτε καθόλου αυτό που συζητά όλος ο κόσμος, ότι το 2018 ενδεχομένως ο κ. Κατσούρίδης να είναι υποψήφιος του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου;

Ε, ακούμε και εμείς διάφορα... Αλλά εμείς θέλουμε να συζητούμε οργανωμένα και στη βάση δεδομένων και όχι στη βάση της όποιας φήμης.

 

Σας προβληματίζουν αυτές οι φήμες;

Όχι. Δεν το έχουμε αγγίξει αυτό το θέμα. Όμως, να πω ότι εγώ το βλέπω και λίγο αφύσικο όλο αυτό το πράγμα.

 

Γιατί;

Γιατί είναι αφύσικο να γίνονται τέτοιου είδους μετακινήσεις και να υπάρχουν τέτοιου είδους αλληλοϋποστηρίξεις, όταν για όλη του τη ζωή κάποιος ανήκε πολιτικά κάπου αλλού. Κάτι ανάλογο συζητούμε τώρα στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι τούτο οδηγεί και στην απαξίωση της πολιτικής. Το εν μία νυκτί να βρεθείς κάπου αλλού, επειδή θεωρείς ότι θα κερδίσεις. Ή έχουμε πολιτικές, διαφορετικές μεταξύ τους, που στηρίζονται σε ιδεολογία, ή τελικά όλα αυτά είναι τεχνητά και τα καταργούμε όταν πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε.

 

 

 

 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα είναι μια λύση συμβιβαστική»

 

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέφανος Στεφάνου σημειώνει πως «από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, κυρίως επί του εδάφους, αλλά και στις συνειδήσεις του κόσμου». Υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στα κατεχόμενα, εξηγεί, και αυτό σημαίνει ότι έχουν αλλάξει δεδομένα επί του εδάφους, τα οποία δυσχεραίνουν -είτε μας αρέσει είτε όχι- την επίλυση διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. «Έγιναν περισσότεροι δρόμοι, κτίστηκαν περισσότερα κτήρια, πουλήθηκαν πολλές περιουσίες, έγιναν πάρα πολλά πράγματα τα οποία τα βρίσκουμε ως εμπόδιο στη λύση. Και τώρα καλούμαστε να τα διαχειριστούμε. Αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων έχουν αλλάξει πολλά. Τότε υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Λύση του Κυπριακού, γι' αυτούς σήμαινε άρση της απομόνωσης, ένταξη στην ΕΕ, απεξάρτηση από την Τουρκία, σήμαινε πάρα πολλά πράγματα. Σήμερα βλέπουμε ότι και απ’ εκεί εκφράζονται πολλές απαισιόδοξες προβλέψεις, ότι ενδεχομένως ένα δημοψήφισμα να μην περάσει ούτε και από τους Τουρκοκύπριους», συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.

Θα έχουμε καλύτερο ή χειρότερο σχέδιο λύσης από αυτό που είχαμε το 2004;
Εγώ πιστεύω ότι είναι λάθος να αρχίσουμε να κάνουμε τέτοιου είδους συγκρίσεις. Χρειάζεται να δούμε, εάν καταφέρουμε –και μακάρι να τα καταφέρουμε- να έχουμε μια συνολική λύση του Κυπριακού, και αυτή να κρίνουμε, στη βάση των κριτηρίων που βάζουμε, όπως να είναι δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική κ.λπ. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι όποια και να είναι η λύση, θα είναι μια λύση συμβιβαστική. Άρα, θα υπάρχουν πράγματα που αρέσουν, θα υπάρχουν και πράγματα που δεν αρέσουν. Το ζήτημα είναι αυτά που δεν αρέσουν να μην είναι ζητήματα που παρεμποδίζουν τη λειτουργικότητα της λύσης.

 

Σε περίπτωση συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού, θα μπορέσει ο κόσμος να επιλέξει νηφάλια το τι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα που θα ακουλουθήσει; Ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος εδώ και καιρό έχει αρχίσει να αποδομεί το σχέδιο που ενδεχομένως να έρθει...
Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο που καλλιεργείται ένα τέτοιο κλίμα, είναι για να μην κρίνει νηφάλια ο κόσμος. Ο κόσμος πρέπει να κρίνει με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Παρόλο ότι το συναίσθημα είναι κομμάτι της πολιτικής, όμως αυτό που θα πρέπει να μας καθοδηγήσει είναι η λογική. Είναι γι' αυτό που λέμε εμείς ότι δεν μπορείς να μοιράζεις το σαλάμι σε μικρές φέτες, να δαιμονοποιείς την κάθε φέτα ξεχωριστά, για να βγάλεις στο τέλος σκάρτο ολόκληρο το σαλάμι. Πρέπει να κρίνουμε τη λύση στο σύνολό της, γιατί η λύση θα έχει τις ισορροπίες της, θα έχει τα πάρε – δώσε της, δηλαδή εκεί που κάτι δίνεις θα το εξισορροπείς με κάτι άλλο που παίρνεις κ.ο.κ. Όλα αυτά θα πρέπει να κριθούν στην ολότητά τους. Δεν μπορεί να κριθεί το καθένα ξεχωριστά, αλλιώς δεν θα υπάρχει λογική. Γι' αυτό καλούμε ξανά να μην καλλιεργείται αυτή η δαιμονοποιημένη αντίληψη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Να δείξουμε όλοι υπομονή, και εάν φθάσουμε σε μια συνολική λύση, τότε να την κρίνουμε ως όλον. Και εκεί θα πει ο καθένας τις δικές του θέσεις.

Εάν ούτε αυτή τη φορά επιλυθεί το Κυπριακό, ποια θα είναι η επόμενη μέρα;
Εμείς δεν είμαστε απ’ αυτούς που μιλούν για τελευταίες ευκαιρίες. Παρόλο που αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι χωρίς λύση, η παρέλευση του χρόνου επιβαρύνει τα δεδομένα της επίλυσης. Σήμερα υπάρχει μια συγκυρία -που δημιουργείται από διάφορα συμφέροντα που συγκλίνουν στην περιοχή- η οποία δημιουργεί μιαν ευνοϊκή κατάσταση για να πάμε σε λύση, απελευθερώνει δυναμικές. Από μόνη της αυτή η συγκυρία δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Χρειάζεται να υπάρξουν και οι κατάλληλες πολιτικές. Εάν λυθεί το Κυπριακό, καλώς. Εάν δεν λυθεί, σίγουρα αυτή η συγκυρία δεν πρόκειται να συνεχιστεί εσαεί. Θα περιμένουμε την επόμενη συγκυρία, εάν έρθει και πότε θα έρθει, ενώ ταυτόχρονα τα δεδομένα θα χειροτερεύουν επί του εδάφους. Άρα εμείς θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο που υπάρχει. Εάν δεν επιλυθεί, είναι πολύ σημαντικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, και εν γένει για την Κυπριακή Δημοκρατία, να μην φορτωθούμε ευθύνες για τη μη λύση, γιατί αυτές τις ευθύνες θα τις αξιοποιήσει η Τουρκία για να αναβαθμίσει το ψεδοκράτος.

 

kateliadi@politis-news.com

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτική διοίκηση διαστήματος συστήνει ο Τραμπ

Πολίτης News, 18.12.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ποινής του πρώην συμβούλου του Τραμπ

Πολίτης News, 18.12.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό είναι το «ενιαίο σύστημα αξιολόγησης μαθητή»

Πολίτης News, 18.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή