Στέφαν Αριστείδου: Ο Κύπριος τζιχαντιστής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στοιχειοθετεί ο Στέφαν Αριστείδου περίπτωση αμιγώς Κύπριου τζιχαντιστή; - Η μαζική… έξοδος των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η περίπτωση του κυπριακής καταγωγής Βρετανού πολίτη Στέφαν Αριστείδου, που πρωταγωνίστησε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και παλαιότερα, σε δημοσιεύματα του βρετανικού «Guardian» και τον φέρουν να σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος (Daesh), απασχόλησε την κυπριακή κοινή γνώμη. Κυρίως ιντερνετικά, σε σωρεία ειδησεογραφικών sites, η σύλληψη του Αριστείδου στην Τουρκία κατά τη μετάβασή του από τη Ράκα προς την τουρκική πόλη Κιλίς, όπου και παραδόθηκε στις τοπικές αρχές, αναπαράχθηκε μαζικά και δημιούργησε αμέσως ενδιαφέρον –ή και ανησυχία– ως μια περιπτωσιολογία «Κύπριου τζιχαντιστή». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Η υπόθεση Αριστείδου

            Η υπόθεση Αριστείδου έχει όλα εκείνα τα συγκεχυμένα στοιχεία που δεν την καθιστούν περίπτωση ξένου πολίτη που μετέβη στη Συρία ή το Ιράκ, ιδίως μετά το 2014, για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους ως μαχητής. Η καταγραφή αυτών των μαχητών, από ανοικτές πηγές, έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την κεραυνοβόλο εξάπλωση του ISIS σε Ιράκ και Συρία τον Ιούνιο του 2014, περιπτωσιολογία στους κόλπους όσων ασχολούνται με τον ισλαμικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Πολλοί μαχητές που μετέβησαν, κυρίως μέσω Τουρκίας, στη Συρία και δη στη Ράκα κατέγραψαν οι ίδιοι το ταξίδι τους για σκοπούς προπαγάνδας υπέρ του ISIS στα προσωπικά τους social media. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα υπήρξαν, και στατιστικά, «γνώριμοι» των αρχών ασφαλείας των χωρών τους ως εξτρεμιστές ή ριζοσπαστικοποιημένοι πολίτες αυτών –με αραβική καταγωγή– που είχαν εγνωσμένης αξίας «σχέσεις» με σαλαφιστικά δίκτυα ή εξτρεμιστές κληρικούς. Ασφαλώς, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου αυτοριζοσπαστικοποιημένοι άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν το ταξίδι στη Συρία από… περιέργεια, επειδή «εμπνεύστηκαν» από τη δράση του ISIS, επειδή θέλησαν να ζήσουν υπό την αυστηρή εφαρμογή της σαρίας –όπως το πρώτο χαλιφάτο– που πρόταξε έντονα το Ισλαμικό Κράτος. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις που μια διαπροσωπική σχέση ή ακόμη και… ένας έρωτας οδήγησε Ευρωπαίους στο να πραγματοποιήσουν το εν λόγω ταξίδι. Μια τέτοια σειρά αιτιών δείχνει να σχετίζεται και με την περίπτωση Αριστείδου και στοιχειοθετεί αυτό που στη θεωρία πολλοί ακαδημαϊκοί τυποποιούν ως «τζιχαντιστικό τουρισμό». Στη Βρετανία, πέραν των εξτρεμιστών που ταξίδεψαν στη Ράκα για να ενταχθούν στις τάξεις των μαχητών του ISIS, υπήρξαν πολλές παρεμφερείς περιπτώσεις.

 

 

Μοιάζει τέτοιος

Αναλύοντας κανείς το ρεπορτάζ του Guardian αλλά κι άλλων βρετανικών Μέσων, αντιλαμβάνεται ότι ο Αριστείδου έχει όλα τα στοιχεία ενός, κατά το κοινό, Εγγλεζοκυπραίου που μεγάλωσε σε ένα ήσυχο προάστιο του βορείου Λονδίνου με χωρισμένους γονείς (πατέρας που εργάζονταν στις τηλεπικοινωνίες και μητέρα με PhD στην… εναλλακτική ιατρική). Οι μαρτυρίες, κυρίως γειτόνων, κάνουν λόγο για έναν νεαρό που σε επίπεδο υποκουλτούρας μετατράπηκε ξαφνικά σε μουσουλμάνο και που άλλαξε το ντύσιμό του σε κάτι τέτοιο εξαιτίας της σχέσης που διατηρούσε με μουσουλμάνα, αραβικής καταγωγής, σύζυγο. Οι μαρτυρίες των γειτόνων μάλιστα συμπίπτουν με τα όσα ο ίδιος, σύμφωνα με τον «Guardian», κατέθεσε στις τουρκικές αρχές μετά την παράδοσή του. Πως ταξίδεψε στη Συρία περισσότερο επειδή η σύζυγός του ήθελε να ζήσει κάτω από το καθεστώς της σαρίας που το ISIS προέβαλλε στην προπαγάνδα του παρά για να πολεμήσει. Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ακόμη κι αν ο Αριστείδου ψεύδεται ασύστολα, διότι εκατοντάδες Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι –καθώς και Άραβες– μετέβησαν, μετά το 2014, στη Ράκα για να ζήσουν «την εμπειρία του χαλιφάτου» – ενός αμιγώς δηλαδή μουσουλμανικού «κράτους» στο οποίο ο τρόπος ζωής, η ατμόσφαιρα και τα αφηγήματα θύμιζαν το χαλιφάτο των πρώτων μουσουλμανικών κοινοτήτων. Ο Άμπου Μπακρ (που ενέπνευσε και το όνομα του ηγέτη του ISIS αλ Μπαγκντάντι) υπήρξε ο πρώτος χαλίφης του ισλάμ (μέχρι το 634 μ.Χ.) και ένας εκ των αυθεντικών ακολούθων του προφήτη Μοχάμεντ. Το ISIS χρησιμοποίησε πολύ την ιδέα του «αυθεντικού ισλάμ» και της ατμόσφαιρας εκείνων των χρόνων της εξάπλωσης του ισλάμ για να τροφοδοτήσει την προπαγάνδα του για σκοπούς νομιμοποίησης. Και μελέτες που έγιναν για τη ζωή στη Ράκα –de facto πρωτεύουσας του ISIS– δείχνουν ότι πολλοί Ευρωπαίοι μετέβησαν εκεί για να βιώσουν την εν λόγω εμπειρία.

 

 

Και η κυπριακή διάσταση

Αυτό που καθίσταται ενδιαφέρον για την Κύπρο στην περίπτωση του Αριστείδου είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του «Guardian» ο ίδιος φέρεται να εξαφανίστηκε, το 2015, αμέσως μετά την είσοδό του μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας. Αν κάτι τέτοιο ισχύει αποτελεί την πρώτη, τουλάχιστον δημόσια καταγεγραμμένη, μετάβαση κάποιου προς εδάφη του ISIS με την Κύπρο –και δη τα ελεγχόμενα από την ΚΔ εδάφη– ως ενδιάμεσο προορισμό. Στο παρελθόν δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου έκαναν λόγο για μετάβαση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Συρία μέσω κατεχομένων, ενώ γνωστή είναι και η περίπτωση που ανέδειξε ο «Π» (και η συνάδελφος Χρύστα Ντζάνη) παλαιότερα για πώληση (των γνωστών) διπλοκάμπινων –μέσω κατεχομένων πάλι– προς τη Συρία για να χρησιμοποιηθούν ως στρατιωτικά οχήματα στον εκεί εμφύλιο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το «δρομολόγιο» που ακολούθησε ο Αριστείδου για να μεταβεί στη Συρία δεν περιλαμβάνει εξ ορισμού την Κύπρο, συνεπώς, και δεδομένου του γεγονότος πως ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν υπήρξε μαχητής του ISIS (καθώς και άλλα στοιχεία δείχνουν να μην τον έχουν καταγράψει ως τέτοιο), δεν στοιχειοθετούν μια αμιγώς περίπτωση «Κύπριου τζιχαντιστή» ή «κυπριακής καταγωγής τζιχαντιστή». Στην επίσημη έκδοση του περιοδικού του ISIS, το Dabiq, τέλος, υπήρξαν πολλές φορές συνεντεύξεις-πορτρέτα –για λόγους στρατολόγησης και έμπνευσης– ξένων μαχητών (από Ευρώπη, Ασία και Αφρική) καθώς και αναλυτικά άρθρα-αφιερώματα σε αυτούς στα οποία ποτέ δεν καταγράφεται, μετά το 2014, ξένος μαχητής ελληνικής (ή χριστιανικής) καταγωγής.

 

 

 

Ορατός ο κίνδυνος

Επειδή το ISIS όπως το γνωρίσαμε μετά το 2014 βρίσκεται υπ’ ατμόν, με το 2017 να σηματοδοτεί την πτώση της Ράκας, ο κίνδυνος του επαναπατρισμού των ξένων μαχητών (κυρίως των Ευρωπαίων) στις χώρες τους παραμένει μια σοβαρή πρόκληση ασφάλειας που οφείλει να απασχολήσει και τις αρχές ασφάλειας της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η Κύπρος γειτνιάζει με τις ακτές της Συρίας. Ωστόσο το γεγονός πως το ISIS δεν κέρδισε ποτέ εδάφη και κατ’ επέκταση «έξοδο» προς τις μεσογειακές ακτές της Συρίας μειώνει, πρακτικά, τον κίνδυνο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ», στα εδάφη της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί τον έλεγχο.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον Ελλαδιτών γιατρών για ΓεΣΥ

Πολίτης News, 03:05 (τελευταία ενημέρωση 03:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν προκύπτει εύνοια για Μύρωνα Νικολάτο

Πολίτης News, 02:05 (τελευταία ενημέρωση 02:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Πολίτης News, 17.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή