Στατιστικά Στοιχεία: Δυνατά και αδύνατα... άλογα!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Από τη λεπτομερή ανάλυση της Retail Zoom, προκύπτει ενδιαφέρον συμπέρασμα και όσον αφορά και τη γεωγραφική κατανομή της αποχής.

Τα… άλογα που επιλέχθηκαν για την κούρσα ανά επαρχία από κάθε κόμμα ήταν, όπως προκύπτει, ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την απόκλιση από τα αναμενόμενα ποσοστά τους.

Αυτό καταδεικνύει η ανάλυση της επεξεργασίας των εκλογικών αποτελεσμάτων της εταιρείας ερευνών Retail Zoom, για λογαριασμό του «Πολίτη», σε ό,τι αφορά την απόκλιση (Βλέπε πίνακα 1) -κατά ποσοστιαίες μονάδες- των κομμάτων από την αναμενόμενη κατανομή των ψήφων που έλαβαν με βάση τη συνεισφορά των επαρχιών στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα, η κατανομή των ποσοστών κάθε κόμματος στη βάση των έγκυρων ψήφων ανέρχεται σε 35% στη Λευκωσία, σε 20% σε Λεμεσό και Αμμόχωστο, 10% στη Λάρνακα, 9% στη Πάφο και 5% στην Κερύνεια. Η έρευνα έγινε ανά επαρχία και σε καθένα από τα 1.204 εκλογικά κέντρα παγκύπρια.

Δεν είναι τυχαίο που η Αλληλεγγύη στη Λεμεσό, όπου κατήλθε ως υποψήφια η πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους, υπερέβη κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες την αναμενόμενη κατανομή (20), εξασφαλίζοντας από εκεί το 28,1% των ψήφων της παγκύπρια, ούτε οι επιπλέον 18,9 ποσοστιαίες μονάδες που εξασφάλισαν οι Οικολόγοι στη Λευκωσία (53,9% των ψήφων των Οικολόγων προέρχεται από την πρωτεύουσα), επαρχία στην οποία έτρεξαν τα δυνατά τους ονόματα Γ. Περδίκης και Χ. Θεοπέμπτου. Τέτοιες διαπιστώσεις θα πρέπει βεβαίως να προβληματίσουν τα κόμματα πολύ περισσότερο, αν αναλογιστούν τι θα σήμαινε η απουσία των προαναφερόμενων βουλευτών όπως και αρκετών άλλων από το ψηφοδέλτιό τους στις εν λόγω επαρχίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Π. Μυλωνάς της Συμμαχίας στη Λεμεσό, ο οποίος έλαβε 3.651 σταυρούς από τα 5.184 ψηφοδέλτια που επικυρώθηκαν υπέρ του κόμματος, καταγράφοντας δημοτικότητα 70,4%, την ώρα που ο δεύτερος στην κατάταξη στο ίδιο κόμμα και επαρχία κατέγραψε μόλις 12,2%. Από τη Λεμεσό, την ίδια ώρα, η Συμμαχία απεκόμισε το 24,1% των ψήφων της παγκύπρια! Στην ίδια επαρχία, τη Λεμεσό, η ΕΔΕΚ εμφανίζεται μείον 6,3 ποσοστιαίες μονάδες, με την πόλη στην οποία επέλεξε να κατέλθει ως υποψήφιος ο πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος να προσθέτει στο σύνολο των ψήφων του κόμματος μόλις 13,7% από το αναμενόμενο 20%.

Προκύπτει επίσης ότι η επαρχία Αμμοχώστου ήταν η αχίλλειος πτέρνα τόσο για την ΕΔΕΚ, που έλαβε 7,8 ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από το αναμενόμενο 20% των ψήφων της, όσο και για το ΔΗΚΟ (-7,8 μονάδες) και τους Οικολόγους (-5,9 μονάδες). Αντίθετα, για τον ΔΗΣΥ η Αμμόχωστος, στην οποία πρώτευσε ο Κ. Χατζηγιάννης, αποδείχθηκε καίρια για τη συγκράτηση των ποσοστών του από μεγαλύτερη κατρακύλα, με 5 ποσοστιαίες μονάδες προς τα πάνω απόκλιση από το αναμενόμενο 20%. Ομοίως και για το ΑΚΕΛ, που πέτυχε θετική απόκλιση 4 μονάδων στην εν λόγω επαρχία, όπου πρώτευσε η Σκεύη Κουκουμά έχοντας πολύ κοντά της σε ψήφους και τους άλλους δύο υποψήφιους, Χρ. Τζιοβάνη και Ν. Κέττηρο, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός απέδωσε και για το ίδιο το κόμμα. Προπύργιο για ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ αναδεικνύεται η Πάφος, με θετική απόκλιση 12,7 ποσοστιαίων μονάδων, 5,8 και 6,5 αντίστοιχα από το αναμενόμενο 9%. Πιο κάτω από το αναμενόμενο «μέρισμα», έστω και μεταξύ 0,1-2,1 ποσοστιαίων μονάδων, έλαβε από όλες τις άλλες επαρχίες ο ΔΗΣΥ.

 

Παντού ψηφοφόροι ΕΛΑΜ

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του εκλογικού αποτελέσματος είναι και η ανάγνωση της παρουσίας των κομμάτων στα 1.204 εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν την περασμένη Κυριακή. Όχι τόσο όσον αφορά ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, των οποίων οι ψήφοι που έλαβαν παγκύπρια (107.825, 90.205 και 50.922 ψήφοι αντίστοιχα) τους επέτρεπαν να έχουν παρουσία κατά 99%, αλλά το γεγονός ότι έστω και ένας ψηφοφόρος από τους 13.041 του ΕΛΑΜ εντοπίζεται στο 98% των εκλογικών κέντρων. Ποσοστό υψηλότερο του 96,8% που αντιστοιχεί στην Αλληλεγγύη και 96,5% στους Οικολόγους. Ειδικότερα, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΕΛΑΜ, αλλού λιγότεροι, αλλού περισσότεροι, εντοπίζονται παντού, σε όλες τις επαρχίες και χωριά της Κύπρου. Μόλις σε 24 από τα 1.204 κέντρα ουδείς ψηφοφόρος στήριξε ΕΛΑΜ, την ώρα που ο αριθμός των εκλογικών κέντρων από τα οποία απουσίαζαν αυξάνεται σε 23 για Συμμαχία, 38 για Αλληλεγγύη και 42 για το Κίνημα Οικολόγων. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για τη δυναμική που αναπτύσσει το Κόμμα για τα Ζώα. Με μόλις 4.088, καταγράφει ποσοστό 80,7% παρουσίας στα εκλογικά κέντρα παγκύπρια!

Γεωγραφικά η αποχή

Από την ανάλυση της Retail Zoom προκύπτει ενδιαφέρον συμπέρασμα και όσον αφορά και τη γεωγραφική κατανομή της αποχής. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, που έφτασε στο 62%, καταγράφεται στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Νεάπολις - Κέντρο Δ, όπου από τους 503 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι 312 γύρισαν πλάτη στην κάλπη. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής σε εκλογικό κέντρο εντοπίζεται και πάλιν στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς - Κέντρο Ε, όπου 350 από σύνολο 597 ψηφοφόρων δεν ψήφισαν. Αναλυτικά ανά επαρχία, στη Λευκωσία το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής καταγράφτηκε στο Ε’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας - Κέντρο Ε (58,3%), στην Αμμόχωστο στο Λύκειο Σολέας - Κέντρο Β (56,1%), στη Λάρνακα στο εκλογικό κέντρο εξωτερικού Λονδίνο (ύπατη αρμοστεία) – Κέντρο Η (56,1%), όπως και στην Πάφο το Κέντρο Ζ του Λονδίνου (ύπατη αρμοστεία) (59,4). Καταληκτικά, στην Κερύνεια στο Δημοτικό Σχολείο Κόρνου καταγράφηκε ποσοστό αποχή ύψους 49,2%.

 

Πρώτοι και ουραγοί

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου πέτυχε, όπως έχει ήδη γράψει ο «Π», παρά τη μείωση κατά 15.973 των ψηφοδελτίων που επικυρώθηκαν στη Λευκωσία υπέρ του ΑΚΕΛ σε αυτές τις εκλογές, συγκριτικά με το 2011, να αυξήσει τους προσωπικούς της σταυρούς κατά 5.583, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση (κάτω από τον αρχηγό του κόμματος), από την πέμπτη που μόλις την έβαλε στη Βουλή πριν πέντε χρόνια, ξεπερνώντας κατά 327 ψήφους τότε τον Πανίκο Χάμπα. Αυτή η σύγκριση οδηγεί σε ένα συμπέρασμα. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ -και όχι μόνο- επιβράβευσαν την εν λόγω βουλευτή. Την ίδια ώρα, η πρώτη σε ψήφους στη Λευκωσία από τον ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου μπορεί να ήρθε δεύτερη παγκύπρια σε σταυρούς προτίμησης, ωστόσο έχασε 4.965 προσωπικούς σταυρούς από το 2011. Με άλλα λόγια, 4.965 ψηφοφόροι που επέλεξαν να τη στηρίξουν ή να στηρίξουν και αυτήν μαζί με άλλους το 2011 προτίμησαν να μην το πράξουν την Κυριακή, είτε γιατί δεν ψήφισαν καθόλου ΔΗΣΥ είτε γιατί απείχαν είτε γιατί προτίμησαν να σταυρώσουν άλλους υποψήφιους. Των πιο πάνω λεχθέντων, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση της σειράς κατάταξης των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών με τα ποσοστά δημοτικότητάς τους στο κόμμα με το οποίο κατήλθαν και στην επαρχία τους. Την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, πρώτη σε σταυρούς παγκύπρια, επέλεξε είτε με μονοσταυρία είτε μαζί με άλλους το 57,5% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Την κ. Κυριακίδου το αντίστοιχο ποσοστό αυτό πέφτει στο 38,2%, καταδεικνύοντας ότι είχε πολύ λιγότερες μονοσταυρίες από την κ. Χαραλαμπίδου. Το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας, 72,1%, έλαβε η Ελένη Θεοχάρους, παρότι το μικρότερο ποσοστό των ψήφων που έλαβε η Αλληλεγγύη την κατατάσσει με 3.788 σταυρούς στην 29η θέση μεταξύ των 50 νικητών των εκλογών (εξαιρούνται έξι αρχηγοί που δεν χρειάζονταν σταυρούς για να εκλεγούν). Δεύτερος σε δημοτικότητα τερμάτισε ο Παύλος Μυλωνάς με το εκπληκτικό 70,4%, παρότι με τις ψήφους του κατετάγη στην 32η θέση των εκλεγέντων βουλευτών.

Την ίδια ώρα αξίζει να αναφερθεί ότι τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης, 1.009 από τους 50 που εξελέγησαν, έλαβε η Άννα Θεολόγου, υποψήφια της Συμμαχίας στην Αμμόχωστο, ενώ στην 49η θέση κατετάγη ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μ. Γιωργάλλας με 1.062 ψήφους. Πάντως η κ. Θεολόγου κατέγραψε ποσοστό δημοτικότητας που άγγιξε το 30% και ο κ. Γιωργάλλας 36,8%, την ώρα που ο Αντρέας Κυπριανού του ΔΗΣΥ, παρότι 25ος στην κατάταξη των εκλεγμένων βουλευτών, πήρε μόλις το 21% των σταυρών των ψηφοφόρων του κόμματος στη Λεμεσό.

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή