Στα σκαριά σχέδιο αναγνώρισης των πολεμιστών του '74

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη η επεξεργασία συγκεκριμένου σχεδίου για προώθησή του στο Υπουργικό - Το αίτημα αναγνώρισης των πολεμιστών στηρίζεται από όλα τα κόμματα.

Σχέδιο στήριξης και αναγνώρισης όσων υπηρετούσαν τη θητεία τους τον καιρό της τουρκικής εισβολής επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τ

ο θέμα συζητήθηκε εκ νέου χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας μετά από κοινή πρόταση του προέδρου της Ανδρέα Φακοντή και του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, όπου διευκρινίστηκε πως η όποια στήριξη δεν θα σχετίζεται με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με άρση της μείωσης του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα στο 63ο έτος.

Ως γνωστόν, από το 2012 ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους στο ΤΚΑ που συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος της ηλικίας αναλογιστική προσαρμογή/μείωση. Αίτημα όσων υπηρέτησαν στην ΕΦ το 1974 θητεία πέραν των 30 μηνών, οι οποίοι οργανώθηκαν και σε κίνηση, είναι να τερματιστεί η μείωση του 12% ως μια μορφή αναγνώρισης της προσφορά τους.

Όπως ωστόσο αναφέρθηκε, το ενδεχόμενο άρσης της αποκοπής του 12% για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι εκτός πλάνων της κυβέρνησης και αυτό που μελετάται είναι η στήριξή τους με την ενδεχόμενη καταβολή τιμητικού επιδόματος με επιβάρυνση του πάγιου ταμείου του κράτους.

Το αίτημα αναγνώρισης των πολεμιστών του 1974 στηρίζεται, όπως φάνηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις, από όλα τα κόμματα αλλά και από την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας Θεοφάνη Τρύφωνος να αναφέρει πως βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία συγκεκριμένου σχεδίου για προώθησή του στο Υπουργικό.

Ενήμερος για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης φάνηκε να είναι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, ο οποίος δεν απέκλεισε το σχέδιο που θα προωθηθεί να λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Αίτημα της Επ. Εργασίας, είπε ο κ. Φακοντής, είναι πριν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος με την Κίνηση Συνταξιοδότησης Πολεμιστών του 1974, ΕΣΣΟ 72Α, 72Β, 73Α, 73Β και 74 Α, να υπάρξει κάλυψη με το σχέδιο κι άλλων ομάδων, όπως τραυματιών και αιχμαλώτων πολέμου, και οι όποιες ρυθμίσεις να προωθηθούν πριν το τέλος του χρόνου.


Επιστροφή
στην αρχή