Στα μισά του δρόμου οι συστάσεις GRECO κατά διαφθοράς βουλευτών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η 4η έκθεση αξιολόγηση της GRECO, αφήνει εκτεθειμένη την Κύπρο καθώς εφάρμοσε ικανοποιητικά μόλις δύο από τις 16 συστάσεις.

Με κατεπείγουσα με το χέρι μάλιστα επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια της Βουλής ημερ. 26 Μαΐου 2017, ο γενικός εισαγγελέας τόνιζε στο νομοθετικό σώμα την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) προωθώντας μέτρα κατά της διαφθοράς τα οποία έπρεπε να της κοινοποιηθούν μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018.

Οι συστάσεις της GRECO ήταν συνολικά 16, εκ των οποίων οι οκτώ αφορούσαν την πρόληψη της διαφθοράς στους βουλευτές, και οι υπόλοιπες οκτώ δικαστές και εισαγγελείς.


Από τη Βουλή, μας καθησύχαζαν τότε, όταν ρωτήθηκε τόσο ο πρόεδρός της όσο και η διεύθυνση, ότι ετοιμάζονται μέτρα και ότι η συμμόρφωση θα έρθει πριν από τη διορία της GRECO.


Χθες επτά και πλέον μήνες από την προθεσμία δημοσιεύτηκε η 4η έκθεση αξιολόγηση της GRECO, η οποία αφήνει εκτεθειμένη την Κύπρο καθώς εφάρμοσε ικανοποιητικά μόλις δύο από τις 16 συστάσεις. Από τις υπόλοιπες συστάσεις, 8 έχουν υλοποιηθεί μερικώς και έξι δεν έχουν υλοποιηθεί καθόλου. Όσον αφορά τους βουλευτές, οι τέσσερις από τις οκτώ συστάσεις εφαρμόστηκαν μερικώς ενώ οι υπόλοιπες καθόλου.


Σύμφωνα με την έκθεση της GRECO, που συνέταξαν δύο εισηγητές από Ελλάδα και Σερβία, όσον αφορά τους βουλευτές, η κίνηση προς την απλοποίηση / διευκρίνιση των εσόδων και επιδομάτων που λαμβάνουν για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους (αλλά και από τα ιδιωτικά τους επαγγέλματα) έχει ξεκινήσει, ωστόσο χρειάζεται επιτάχυνση. Γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα αντικατάστασης των διαφόρων επιδομάτων με έναν σταθερό μισθό. «Ο πρόεδρος της Βουλής έχει δώσει την αρχική ώθηση και για τη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών με σκοπό να υιοθετηθεί έως το τέλος του 2018.

Αυτή είναι μια υποσχόμενη εξέλιξη, που όμως χρειάζεται να υλοποιηθεί» αναφέρεται στην έκθεση. Παρομοίως, έχουν γίνει μόνο τα αρχικά βήματα για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και των Διαδικαστικών Κανονισμών της Βουλής, ενόψει μιας καλύτερης πρόληψης πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Επιπλέον, η διαδικασία ανάθεσης μιας έκθεσης για το lobbying (επηρεασμός κοινοβουλευτικής διαδικασίας) έχει ξεκινήσει μεν αλλά...

Όσον αφορά τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων, η GRECO καλωσορίζει το γεγονός ότι είναι τώρα δημοσίως διαθέσιμα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί ότι είναι πιο πλήρεις οι δηλώσεις (π.χ. συμπεριλαμβάνοντας όλη την κινητή περιουσία και την αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων) και ότι είναι σε ισχύ ένα πλήρως ανεπτυγμένο, αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης. «Γενικά, υπάρχει ένας αριθμός υποσχόμενων εξελίξεων, αλλά δεν έχουν επιτευχθεί, ακόμη, πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα» είναι το συμπέρασμα της GRECO για τους βουλευτές.

Λύπη για ίδια σύνθεση Αν. Δικαστηρίου - Συμβουλίου

Αναφορικά με την πρόληψη της διαφθοράς στο δικαστικό σώμα η έκθεση της GRECO διαπιστώνει πως από τις τέσσερις συστάσεις έχουν εφαρμοστεί μερικώς οι τρεις ενώ η μία, αυτή για θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για σύγκρουση συμφερόντων, δώρα, απόρριψη δικαστών κ.λπ. δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου. Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα με τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που στο παρόν στάδιο συμπίπτει με αυτήν του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχει εξεταστεί όπως συστήθηκε από την Έκθεση Αξιολόγησης. Ωστόσο, η διαδικασία περίσκεψης δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ενώ λήφθηκε η απόφαση, προς το παρόν, να μην αλλάξει η σύνθεσή του, για την οποία η GRECO εκφράζει τη λύπη της, εξετάζονται κάποια βήματα για τη διεύρυνση της
σύνθεσής του, με δικαστές πρώτου βαθμού για τη διαδικασία διορισμού των δικαστών. Την ίδια ώρα εξετάζεται σοβαρά, από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο καθορισμός των στόχων για τον διορισμό και την προαγωγή των δικαστών, καθώς επίσης και η υιοθέτηση ενός δικαστικού κώδικα ηθικής. «Αν και είναι θετικό, και τα δύο
χρειάζεται να υλοποιηθούν» τονίζεται στην έκθεση. Αναμένονται επιπρόσθετες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η αρχική και η ενδοϋπηρεσιακή εκπαίδευση θα ενσωματώσει πλήρως τα θέματα ακεραιότητας και ηθικής στη διδακτέα ύλη παρά σε ad hoc εκδηλώσεις που οργανώνονται. Συνοπτικά, αναφορικά με τους δικαστές η GRECO διαπιστώνει πως «μερικές πρωτοβουλίες οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμοστούν οι συστάσεις, αλλά πρέπει να παρακολουθούνται, για να εξασφαλιστούν τα καλύτερα απτά αποτελέσματα».

 

Εισαγγελείς
Δύο στατέσσερα

Οι δύο συστάσεις από σύνολο 16 που έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά στο πλαίσιο του 4ου κύκλου αξιολόγησης της χώρας μας αφορούν και οι δύο τους εισαγγελείς, καθώς αρμόδια για να τις εφαρμόσει είναι η ίδια η Νομική Υπηρεσία. Η GRECO καταρχάς καλωσορίζει την υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας για κατήγορους. Η Νομική Υπηρεσία έχει επίσης ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο, παρέχοντας και εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, πλην όμως εξετάζεται από την κυβέρνηση, συνεπώς η σύσταση θεωρείται πως δεν έχει εφαρμοστεί.
Την ίδια ώρα, αναφέρει στην έκθεσή της η GRECO, η κατανομή των υποθέσεων, γενικά, φαίνεται να ακολουθεί μια ξεκάθαρη λογική αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθιερωμένα κριτήρια για εξαιρετικές περιπτώσεις που αποκλίνουν από τη συνηθισμένη κατανομή. Η GRECO καλωσορίζει το γεγονός ότι οι λόγοι για τη μη δίωξη ή την αναστολή της δίωξης πρέπει να παρουσιασθούν γραπτώς, και καλεί το ίδιο να ισχύει για την ανακατανομή των υποθέσεων.
Τέλος, έχουν γίνει συγκεκριμένες προσπάθειες αναφορικά με την εκπαίδευση, για να εξασφαλιστεί ότι η πρόληψη της διαφθοράς θα είναι ένα αναπόσπαστο συστατικό της εκπαίδευσης των κατηγόρων.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κατάπιε» αμάσητα τα Ξεροτήανα το ΕΛΑΜ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, 17:10 (τελευταία ενημέρωση 17:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κύπρος την επομένη της εισβολής σε ντοκιμαντέρ του 1976

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 17:05 (τελευταία ενημέρωση 17:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στα κατεχόμενα -Από έκρηξη νάρκης έχασε τη ζωή του ο 13χρονος

Πολίτης News, 17:05 (τελευταία ενημέρωση 17:05)

Επιστροφή
στην αρχή