Στα Καλά Καθούμενα... Hoi Polloi

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
"Αυτά τα τείχη να ξέρετε δεν είναι τόσο σκληρά για να κρατήσουν αυτή την υπέροχη ενέργεια, αυτή την αγάπη και αυτή τη δύναμη", μας λέει η Τ/κ Τζεν.

Κόντρα στις πολιτικές φοβίες που καλλιεργούν κάποιες πολιτικές δυνάμεις και στη λογική ανασφάλεια που αισθάνεται ο μέσος Κύπριος, μία χούφτα ανθρώπων, που δηλώνουν πως είναι «οι πολλοί», ζωντανεύουν τους τελευταίους 9 μήνες τη νεκρή ζώνη στο κέντρο της Λευκωσίας.

Και το κάνουν αυτό όχι επί σκοπού. Όχι επιτηδευμένα. Χωρίς τις σημαίες της επαναπροσέγγισης και του δικοινοτισμού. Χωρίς να λένε αυτός είναι Ε/Κ και ο άλλος Τ/Κ. Απλώς με τη φιλία τους. Με τις σχέσεις τους. Με τη διασκέδασή τους. Με τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν. Και κυρίως με το να είναι απλώς ο εαυτός τους, να αποδέχονται τους γύρω τους όπως είναι και να βιώνουν φυσιολογικά και χαλαρά την καθημερινότητά τους. Μέσα από αυτή την ατμόσφαιρα που αναφύεται στην πράσινη γραμμή νιώθουν έντονα ότι η ενέργεια που μετασχηματίζεται είναι η δύναμη που θα ρίξει τα τείχη του διαχωρισμού στην Κύπρο.

Το Hoi Polloi

Η αφορμή για τη διαμόρφωση αυτού του κλίματος, που ενώνει ουσιαστικά τους ανθρώπους με το ίδιο lifestyle στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής, οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται και ως «εναλλακτικοί», δηλαδή είναι οι άνθρωποι που δεν αποτελούν τη μάζα και σίγουρα δεν ακολουθούν τα κύρια ρεύματα των καιρών, ήταν το άνοιγμα ενός εναλλακτικού καφέ στην κατεχόμενη παλιά πόλη σε ένα στενό δρομάκι δίπλα από τη μικρή πλατεία που βρίσκεται πίσω ακριβώς από το Μπουγιούκ Χαν.

Το μέρος ονομάζεται «Hoi Polloi», είναι παρμένο από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει «οι πολλοί» - η μάζα. Διαβάζεται με την ερασμιακή προφορά. Σίγουρα οι «εναλλακτικοί» δεν ήταν ποτέ οι πολλοί. Συνεπώς η φράση, που χρησιμοποιείται ακόμη μέχρι σήμερα στην αγγλική με το αντίστροφο νόημα, έχει και μια ειρωνική χροιά. Άλλωστε, και τα ρεύματα των αλλαγών από τους  λίγους δεν ξεκινούν;

Το καφενείο που τα βράδια σερβίρει και ποτά, κι ενίοτε έχει και live μουσική, άνοιξε πριν από εννέα μήνες από τον Simon, έναν Τουρκοκύπριο. Η ομάδα που δουλεύει στο μαγαζί είναι… πολυεθνική και αποτελείται εκτός από τον Simon, του οποίου η μητέρα είναι Αγγλίδα, από τον Δημήτρη εξ Ελλάδος, από έναν Τουρκοκύπριο με ιρλανδικές ρίζες, κι από δυο κορίτσια, μία Τουρκάλα και μια Αφρικανή. Παλαιότερα στο μαγαζί δούλευε για τέσσερις μήνες και η Κατερίνα, Ε/Κ, η οποία συνεχίζει να είναι θαμώνας. Η Κατερίνα, 23 ετών, μιλά στον «Π» στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ. Συναντηθήκαμε στα «Καλά Καθούμενα».

Όπως μας εξηγεί η Κατερίνα, πολύ σύντομα οι «εναλλακτικοί» της παλιάς πόλης, και κυρίως της Φανερωμένης, που σύχναζαν και συνεχίζουν να συχνάζουν στα «Καλά Καθούμενα», ανακάλυψαν αυτό το καφενείο που βρίσκεται δυο λεπτά με τα πόδια από το οδόφραγμα και τέσσερα-πέντε λεπτά από τα «Καλά Καθούμενα». Έτσι άρχισε το πήγαινε - έλα. Πολλά παιδιά γνωρίζονταν ήδη μεταξύ τους λόγω της δράσης του Κινήματος Occupy στην Κύπρο το 2012, όπου είχε γίνει κατάληψη της νεκρής ζώνης στην περιοχή του Λήδρα Πάλας. Πολλοί γνωρίζονταν επίσης κι από τα «Καλά Καθούμενα», γιατί με το άνοιγμα το 2003 του οδοφράγματος οι «εναλλακτικοί» Τ/Κ σύχναζαν εκεί, αφού στην άλλη πλευρά μόνο main stream μαγαζιά υπήρχαν. Το «Hoi Polloi» είναι το πρώτο εναλλακτικό μαγαζί της Λευκωσίας.

Η πόλη είναι ενιαία

Όπως μας εξηγεί ο Ιορδάνης, 27ετών, Ε/Κ, όταν ανακάλυψε το «Hoi Polloi» ένιωσε να ανοίγουν οι ορίζοντές του. «Για μένα που μεγάλωσα στα 'Καλά Καθούμενα' στην πλατεία της Φανερωμένης και ζούσα πάντα στην παλιά πόλη με τους μετανάστες, όταν έγινε το μπουμ της ανάπτυξης ένιωσα να εκτοπίζομαι. Παλιά η εντός των τειχών πόλη μας ανήκε. Οπόταν, με το να ξαναβρώ ένα σπέσιαλ τοπούι στην πόλη μου ένιωσα ξανά άνετα. Γνώρισα νέο κόσμο, οι παρέες μεγάλωσαν… Η διαφορά είναι πως επικοινωνούμε στα αγγλικά. Δεν κολλάμε σε ταυτότητες, Ε/Κ, Τ/Κ. Για εμάς είναι κάτι πέρα από αυτό. Κι έτσι θεωρώ πως έπρεπε να είναι για όλους τους Κύπριους, εάν σκεφτεί κανείς πόσα στοιχεία από κουλτούρες λαών που πέρασαν από εδώ έχουμε ενσωματώσει για να διαμορφώσουμε τη δική μας κουλτούρα. Δεν μπορώ να κατανοήσω κάτι διαφορετικό από αυτό. Κι έτσι σιγά-σιγά ζυμώνεται αυτή η εξέλιξη που βλέπει την πόλη ως ένα ενιαίο σύνολο», καταλήγει ο Ιορδάνης.

Η Κατερίνα το παίρνει ένα βήμα παρακάτω: «Ίσως για τη δική μας γενιά που δεν βιώσαμε τον πόλεμο να είναι πιο εύκολο να παραμερίσουμε εθνικότητες. Αλλά θέλω να πω και σε αυτούς που πόνεσαν και πληγώθηκαν, κι ακόμη πονάνε, πως μπορούμε να δούμε μπροστά. Δεν θα είναι εύκολη η λύση. Αλλά ίσως είναι η ώρα να ξεπεράσουμε τους φραγμούς μας για χάρη του μέλλοντος. Να συγχωρέσουμε. Τι προτιμάμε καλύτερα; Να χωριστούμεν μιαν τζαι καλή και να γίνουν δυο χώρες διαφορετικές; Αφού δεν είναι δυο χώρες διαφορετικές η Κύπρος».

Τον Τ/Κ Τζεν τον συναντήσαμε το βράδυ της Πέμπτης στο «Hoi Polloi». Είναι ένας αιώνιος έφηβος. Κατάγεται από τη Λευκωσία. «Ο τόπος εδώ είναι πολυπολιτισμικός. Μπορείς να βρεις Τ/Κ, Ε/Κ, Ευρωπαίους, ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Υπάρχει καλή μουσική, καλοί άνθρωποι, καλή ενέργεια. Αυτό το μέρος σου βγάζει μία ελευθερία. Παρότι λίγο πιο κάτω είναι η πράσινη γραμμή και το οδόφραγμα, τα τείχη που μοιράζουν την πόλη στα δυο. Όλο αυτό το απολαμβάνουμε και το χαιρόμαστε». Θαμώνας και των «Καλών Καθουμένων», ο Τζεν πιστεύει πως η ενέργεια της πλατείας της Φανερωμένης ξεχείλισε και πέρασε τα τείχη του διαχωρισμού. Αυτή η ενέργεια είναι που μεταφέρθηκε στον βορρά και στο «Hoi Polloi» και έχει ενώσει τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων σε αυτό το στέκι. «Πίνεις ένα ποτό εδώ, μετά σε πέντε λεπτά πίνεις άλλο ένα στα 'Καλά Καθούμενα'. Παίρνει μόνο μια στιγμή να μεταφερθείς από τον ένα τόπο στον άλλο. Και το όμορφο είναι πως συναντάς φίλους κι εδώ και εκεί», μας λέει.

Η δυναμική

«Αυτά τα τείχη, να ξέρετε, δεν είναι τόσο σκληρά για να συγκρατήσουν αυτή την υπέροχη ενέργεια, αυτή την αγάπη και αυτή τη δύναμη. Σύντομα θα πέσουν χωρίς τους πολιτικούς. Είναι ένα βήμα αυτό που συμβαίνει εδώ», καταλήγει ο Τζεν.

Η Κατερίνα συμφωνεί πως αυτό το ρεύμα που δημιουργείται είναι πολύ δυναμικό. Οι νέοι αυτοί, μερικές εκατοντάδες, κινούνται στις δύο πλευρές της πόλης σαν να μην υπάρχουν οδοφράγματα. «Με παίρνουν τηλέφωνο οι φίλοι μου και είτε θα είμαι στο 'Hoi Polloi' είτε στα 'Καλά Καθούμενα'. Κι εννοείται ότι θα έρθουν. Υπήρχαν φορές που μπορεί να περνούσα και τρεις ή τέσσερις φορές στη μία και στην άλλη πλευρά μέσα σε μια μέρα, ειδικά το χειμώνα που δούλευα στο 'Hoi Polloi'. Φυσικά, δεν παύει να με ενοχλεί ότι πρέπει να δείχνω ταυτότητα. Όσο πάει και γίνεται ολοένα και πιο φυσιολογικό το να περάσεις, με ενοχλεί περισσότερο. Γιατί να δείξω ταυτότητα αφού απλώς πάω να δω τους φίλους μου δυο βήματα παρακάτω; Αλλά προσπαθούμε να σπάσουμε αυτό τον έλεγχο και τον τοίχο απλώς διακινούμενοι στην παλιά πόλη είτε βόρεια είτε νότια».

Σε αυτή την παρέα που μοιράζεται ιδέες, ετοιμάζει πρότζεκτ, παίζει μουσική, συζητά, δημιουργεί, έτυχε απλώς να συμμετέχουν άνθρωποι κι από τις δύο πλευρές, υποστηρίζει η Κατερίνα. Ήταν μια φυσική εξέλιξη της ζωής στην παλιά πόλη.

Ο Δημήτρης εξ Ελλάδος βρίσκεται πολλά χρόνια στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή δουλεύει στο «Hoi Polloi». Παλιά δούλευε στα «Καλά Καθούμενα». Η Κατερίνα μάλλον έχει δίκιο όταν λέει πως τα δύο καφενεία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι μισοί θαμώνες στο «Hoi Polloi» σημειωτέον είναι Ε/Κ. Όχι κατ’ ανάγκη σε χωριστές παρέες. Ένας φίλος από τη δική μας παρέα το βράδυ του ρεπορτάζ, όπου πίνουμε το ποτό μας κι ακούμε μουσική από μία μπάντα τζαζ η οποία αποτελείται από δύο Τ/Κ και δύο Ε/Κ, σχολιάζει: «Έτσι θα ήθελα τη λύση του Κυπριακού. Στο ένα τραπέζι Ε/Κ, στο άλλο Τ/Κ, σαν να μην συμβαίνει τίποτα»… 

Έτσι σμίγουν οι άνθρωποι…

Ο Δημήτρης, λοιπόν, μας λέει πως ο στόχος του καφέ ήταν να φωτίσει τη σκοτεινή πλατεία πίσω από το Μπουγιούκ Χαν και να δώσει ζωή σε αυτό το μέρος που βρίσκεται δίπλα από τη νεκρή ζώνη. Και τα κατάφερε. « Με πολιτικά, δεν ασχολούμαστε. Δεν πιστεύουμε πως χρειάζεται σπρώξιμο η επανένωση. Γίνεται από μόνη της. Βάζεις τραπέζια, καρέκλες, ποτό και μουσική, και όποιος έρθει ήρθε. Έτσι σμίγουν οι άνθρωποι»…

Η Αναστασία Σιακαλλή, που τυχαία βρέθηκε πριν από έναν μήνα στο «Hoi Polloi» και κόλλησε εκεί με τους ανθρώπους, συμφωνεί με τον Δημήτρη πως η ενοποίηση της κοινωνίας γίνεται μέσα από τέτοιου είδους μέρη. Όπου απλά περνάς όμορφα. 

Η Nadir είναι Τ/Κ και κάθεται στην ίδια παρέα με την Αναστασία. «Είναι απίστευτα όμορφο αυτό που συμβαίνει εδώ. Είναι σαν το σπίτι μας. Ήταν καλή ιδέα και το όνομα που δόθηκε στον χώρο, γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα και τους ανθρώπους».

Ο Σουάβι είναι Ελβετός. Συνυπάρχουν αρκετοί Ευρωπαίοι στον χώρο, παρότι η πλειοψηφία είναι Τ/Κ και Ε/Κ. «Έρχονται εδώ άνθρωποι όλων των ηλικιών και σμίγουν υπέροχα. Υπάρχει ένας αέρας ελευθερίας εδώ. Οι άνθρωποι του νησιού αυτού είναι υπέροχοι άνθρωποι. Όχι οι βόρειοι. Όχι οι νότιοι. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού», μας λέει, και πίνει μια γουλιά κρασί.

 

 

Από αριστερά, ο Ελλαδίτης Δημήτρης, δίπλα του η Τ/Κ Nadir και η Αναστασία μαζί με παρέα ατόμων από άλλες χώρες. Μια…πολυεθνική παρέα.

«Όχι οι βόρειοι. Όχι οι νότιοι. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού είναι υπέροχοι», μας λέει ο Ελβετός Σουάρεν.

 

Η μπάντα που έπαιξε το βράδυ της Πέμπτης στο «Hoi Polloi» αποτελείτο από δύο Ε/Κ μουσικούς και δύο Τ/Κ.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έπεσε μελέτη για κατώτατο μισθό

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 16:08 (τελευταία ενημέρωση 16:08)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4 συλλήψεις για εικονικά δάνεια σε ΣΠΕ στη Λεμεσό

Πολίτης News, 15:58 (τελευταία ενημέρωση 15:58)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο προεδρικό Νικόλας-Αβέρωφ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 15:38 (τελευταία ενημέρωση 15:38)

Επιστροφή
στην αρχή