Στα χέρια της Τρ. Κύπρου το mall Λακατάμιας - Ελέγχει πλέον το 51%

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδοτεί με 35 εκατ. ευρώ το εμπορικό στη Λακατάμια. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι οι εργασίες κατασκευής να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018

Στον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου πέρασε το υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο στη Λακατάμια, γνωστό και ως Nicosia Mall, και θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση της ανέγερσής του με ποσό 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μέχρι το τέλος του 2018. 

Το όλο έργο, που θα αλλάξει τον εμπορικό χάρτη της Λευκωσίας, έχει βαλτώσει λόγω οικονομικών προβλημάτων της K. Athienitis Contractors-Developers Public Ltd η οποία σχεδίασε την ανάπτυξη και ξεκίνησε την κατασκευή.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στην εξαγορά της συμμετοχής του Ταμείου Προνοίας της cyta (33 εκατ. ευρώ). Η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει πλέον το 51% της εταιρείας στην οποία ανήκει η ανάπτυξη (έχει συσταθεί εταιρεία-όχημα με την επωνυμία ΝCMH - Nicosia Mall Holdings). Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο προχωρεί σε πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί και το εμπορικό κέντρο να λειτουργήσει. Την εποπτεία θα έχει το πρώην μέλος του δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου Μάριος Καλοχωρίτης, ο οποίος και έχει αναλάβει να παρακολουθεί όλες τις επενδύσεις του συγκροτήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατασκευαστής δεν αλλάζει, με την K. Athienitis Contractors να αναλαμβάνει να αποπερατώσει το έργο.

Πηγές της αγοράς τονίζουν στον «Π» ότι η ανάληψη του έργου από την Τράπεζα Κύπρου είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το συγκρότημα να εισπράξει τα δάνεια που είχε δώσει στο παρελθόν. Η λειτουργία του Nicosia Mall θα επιτρέψει, τελικά, και την πώλησή του.
Πέρα από τα κέρδη που αναμένει η Τράπεζα Κύπρου, οφέλη υπάρχουν και για την οικοδομική αγορά -καθώς θα πέσει ζεστό χρήμα- αλλά και για την περιοχή της δυτικής Λευκωσίας που θα αποκτήσει μια σημαντική εμπορική υποδομή.

Η ανάπτυξη στη Λακατάμια περιλαμβάνει διάφορα πολυκαταστήματα, super market, εμπορικά καταστήματα διαφορετικών μεγεθών, πολυκινηματογράφο, χώρους εστίασης, παιδότοπο και 1.700 χώρους στάθμευσης. Το δε συνολικό εμβαδόν των στεγασμένων κτηριακών εγκαταστάσεων θα είναι 82.000 τ.μ. περίπου.
Η πολεοδομική άδεια για το έργο έχει εκδοθεί κατά παρέκκλιση, δυνάμει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 2 Φεβρουαρίου 2010.

Οι εργασίες ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στη Λακατάμια ξεκίνησαν το 2011, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων τού κατασκευαστή το αρχικό χρονοδιάγραμμα (αποπεράτωση το 2016) δεν έχει τηρηθεί.


Επιστροφή
στην αρχή