Σπάνιες καλοκαιρινές ορχιδέες του Τροόδους (WEB TV)

WEB TV /Η ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Έξι από τις ορχιδέες της Κύπρου τις συναντάμε στο Τρόοδος, ανθίζουν αυτή την εποχή και αποτελούν τις καλοκαιρινές ορχιδέες της Κύπρου.

Η χλωρίδα της Κύπρου περιλαμβάνει μέχρι σήμερα περίπου 1.920 διαφορετικά είδη φυτών, όπως επίσης και όλα τα ιθαγενή και επιγενή φυτά της Κύπρου χωρίς όμως να περιλαμβάνονται τα καλλιεργούμενα φυτά. Ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι αυτών των φυτών αποτελούν οι πανέμορφες ορχιδέες της Κύπρου.  

Οι ορχιδέες ανήκουν στην οικογένεια των Ορχιδοειδών (Orchidaceae) και αποτελούν τη μεγαλύτερη οικογένεια των ανθοφόρων φυτών. Ανά τον πλανήτη συναντάμε πέραν των 28.000 διαφορετικών ειδών ορχιδέας σε περίπου 800 γένη. Τις συναντάμε σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτός από ερήμους και πολύ παγωμένες περιοχές. Οι ορχιδέες είναι φυτά ιδιαίτερα όμορφα και ανθίζοντας μιμούνται έντομα προκειμένου να γονιμοποιηθούν και για αυτό ορισμένα είδη τα ονομάζουμε στον τόπο μας μελισσάκια λόγω της εκπληκτικής ομοιότητας του ανθούς τους με μέλισσα.

 

 

50 διαφορετικά είδη

Στην Κύπρο συναντάμε περίπου 50 διαφορετικά είδη ορχιδεών, από πεδινές και παράλιες περιοχές μέχρι και τις ψηλότερες περιοχές του Τροόδους.

Πολλοί είναι οι ξένοι που έρχονται στην Κύπρο ειδικά για να δουν και να θαυμάσουν, να φωτογραφίσουν και να μελετήσουν τις κυπριακές ορχιδέες, καθώς έχουμε πολλές από αυτές που αποτελούν ενδημικά είδη της Κύπρου, δηλαδή υπάρχουν μόνο στην Κύπρο και άλλες είναι πολύ σπάνια είδη ανά τον κόσμο.

Έξι από τις ορχιδέες της Κύπρου τις συναντάμε στο Τρόοδος, ανθίζουν αυτή την εποχή και αποτελούν τις καλοκαιρινές ορχιδέες της Κύπρου.

 

 

 Οι ορχιδέες αυτές είναι:

  • Cephalanthera rubra (Red Cephalanthera, Red Hellebourne ) 2) Dactylorhiza iberica 3) Epipactis condensate 4) Epipactis troodi (Troodos helleborine) 5) Epipactis veratrifolia (Eastern Marsh Helleborine, Scarce Helleborine) και 6) Epipactis microphylla (Small-leaved Helleborine).

 

Τη Cephalanthera rubra εκτός από την Κύπρο τη συναντάμε στην Ευρώπη, Βόρειο Αφρική και Νοτιοδυτική Ασία. Αποτελεί την πιο σπάνια ορχιδέα της Βρετανίας. Το γένος Cephalanthera (Κεφαλάνθηρο) περιλαμβάνει μόνο 15 είδη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην Κύπρο πρόκειται για σπάνιο είδος που φύεται σε μερικές ψηλές περιοχές του Τροόδου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και συγκαταλέγεται στα ευάλωτα είδη.

Την Dactylorhiza iberica τη συναντάμε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Προτιμάει υγρές τοποθεσίες σε δάση και μεγάλα υψόμετρα. Στην Κύπρο πρόκειται για σπάνιο είδος που φύεται σε μερικές ψηλές περιοχές του Τροόδους, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και συγκαταλέγεται στα είδη υπό εξαφάνιση. Είναι επίσης και στην IUCN Red List στην κατηγορία ευάλωτα είδη.

 

Τα υπόλοιπα τέσσρα είδη που ανθίζουν αυτή την εποχή στο Τρόοδος ανήκουν στο γένος Epipactis ή Helleborine (Επιπακτίς). Το γένος αυτό περιλαμβάνει περίπου 70 διαφορετικά είδη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Την Epipactis condensata τη συναντάμε στην Τουρκία, στον Λίβανο, στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξενεί το είδος αυτό. Πρόκειται για σπάνιο είδος που φύεται σε μερικές ψηλές περιοχές του Τροόδου, ανθίζει αυτή την εποχή, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και συγκαταλέγεται στα κρισίμως κινδυνεύοντα είδη. Είναι επίσης και στην IUCN Red List στην κατηγορία άκρως απειλούμενο.

Την Epipactis troodi (Troodos helleborine) τη συναντάμε μόνο στην Κύπρο, καθώς πρόκειται για ενδημικό είδος και πήρε το όνομά της από το Τρόοδος όπου και φύεται σε μερικές ψηλές περιοχές του Τροόδου, ανθίζει αυτή την εποχή και συμπεριλαμβάνεται στην IUCN Red List στην κατηγορία είδη υπό εξαφάνιση.

 

Την Epipactis veratrifolia (Eastern Marsh Helleborine) τη συναντάμε στην Τουρκία και την Ασία και είναι μια από τις πιο όμορφες και σπάνιες ορχιδέες της Ευρώπης. Τη συναντάμε επίσης σε ψηλές υγρές περιοχές στο Τρόοδος και στην Επισκοπή Λεμεσού σε έναν πολύ μικρό πληθυσμό.

Την Epipactis microphylla (Small-leaved Helleborine) τη συναντάμε στην Ευρώπη και την Ασία. Και αυτή φύεται σε μερικές ψηλές περιοχές του Τροόδου, ανθίζει αυτή την εποχή η οποία συμπεριλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και συγκαταλέγεται στα άκρως απειλούμενα είδη. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στην IUCN Red List στην κατηγορία απειλούμενα είδη.

 

Cephalanthera rubra - Red Helleborine 

 

 

 

Κινδυνεύουν με αφανισμό

Να αναφέρω ότι τα είδη αυτά και όχι μόνο, πρέπει να προστατευτούν αμέσως καθώς κινδυνεύουν με αφανισμό.

Σε μια επίσκεψή του στον Αμίαντο ο φίλος μου και λάτρης των ορχιδεών του τόπου μας Ανδρέας Λαμπριανίδης διαπίστωσε έναν μεγάλο βανδαλισμό του είδους Epipactis veratrifolia που βρίσκεται εκεί, καθώς ένα συνεργείο καθαρισμού στην προσπάθειά του να καθαρίσει ένα αυλάκι το οποίο ήταν γεμάτο από αυτές τις σπάνιες ορχιδέες, τις ξερίζωσαν όλες περνώντας τες για αγριόχορτα. Ο Ανδρέας μου έστειλε και τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν το γεγονός και τον ευχαριστώ θερμά.

 

 

Ο βανδαλισμός του είδους Epipactis veratrifolia:

 

 

Πάνω από τον Πρόδρομο στην αυλή μιας εγκαταλελειμμένης κυβερνητικής εξοχικής κατοικίας βρίσκεται ένας πληθυσμός της σπάνιας ορχιδέας Dactylorhiza iberica που συγκαταλέγεται στα είδη υπό εξαφάνιση. Κάθε χρόνο και κατά την περίοδο ανθοφορίας των ορχιδεών ένα άλλο συνεργείο που καθαρίζει την αυλή του σπιτιού ξεριζώνει μαζί με τα αγριόχορτα και όλες τις σπανιότατες ορχιδέες. Φυσικά οι εργάτες δεν φταίνε σε τίποτα καθώς έκαναν τη δουλειά τους και ό,τι έγινε, έγινε από άγνοια. Οι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Epipactis troodi 

 

Μια άλλη σπάνια ορχιδέα για τον τόπο μας η Anacamptis caspia γνωστή μόνο από μια τοποθεσία κοντά στη Σκαρίνου έχει χαθεί για πάντα από την Κύπρο λόγω αδιαφορίας των αρμοδίων. Υπήρχαν μόνο μερικά φυτά μόνο σε λίγα τετραγωνικά μέτρα ιδιωτικής γης, το χωράφι οργώθηκε και τα φυτά χάθηκαν για πάντα, ενώ μπορούσαν να περιφράξουν αυτά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη και με πολύ λίγα έξοδα.

 

Cephalanthera rubra - Red Helleborine 

 

Dactylorhiza iberica

 

Epipactis troodi 

 

Dactylorhiza iberica

 

Epipactis condensata

 

Epipactis veratrifolia

 

Epipactis veratrifolia

 

Epipactis condensata

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

WEB TV

Celebrity Bio by Cytavision : RIDLEY SCOTT

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 16.01.2019

WEB TV

Οι Δακκανούρες της Κύπρου (Web TV)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 15.01.2019

WEB TV

Στιγμιότυπα Αλκή-ΑΕΛ (16η αγων.)

Πολίτης Sports, 14.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή