Σοβαρό θέμα για μικρά λεωφορεία εγείρει ο ελεγκτής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το ΤOM δεν διενεργεί ελέγχους για να εξακριβώσει αν χρησιμοποιούνται και ως ταξί τα οχήματα μεταφοράς πέραν των εννέα ατόμων

Αφού επεξηγεί πως τα λεωφορεία και γενικότερα τα οχήματα μεταφοράς πέραν των εννέα ατόμων –περιλαμβανομένου του οδηγού– δεν υπόκεινται σε φόρους κατανάλωσης, ο γενικός ελεγκτής στην έκθεσή του για το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αποκαλύπτει ότι σημαντικός αριθμός μικρών λεωφορείων μοντέλου Mercedes Vito που διαθέτουν το μέγιστο εννιά θέσεις ενεγράφησαν ως λεωφορεία δημόσιας χρήσης κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Συνεπεία τούτου η Δημοκρατία δεν εισέπραξε τα έσοδα που έπρεπε να εισπράξει διότι τα πλείστα από τα μικρά αυτά λεωφορεία λανθασμένα εγγράφηκαν κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ως λεωφορεία δημόσιας χρήσης και, κατά συνέπεια, δεν καταβαλλόταν φόρος κατανάλωσης.
Όπως επεξηγείται στην έκθεση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή τα οχήματα μοντέλου Mercedes Vito διαθέτουν από την κατασκευή τους το μέγιστο 9 θέσεις (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού), είναι συνεπώς κατηγορίας Μ1 (ιδιωτικό όχημα τύπου σαλούν) ενώ σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμου τα μικρά λεωφορεία δημόσιας χρήσης με άδεια «Ε» πρέπει να διαθέτουν το ελάχιστο 10 θέσεις (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού), να είναι δηλαδή κατηγορίας Μ2 (λεωφορείο). Για την εγγραφή των εν λόγω οχημάτων ως λεωφορείων δημόσιας χρήσης, απαιτείται προσθήκη τουλάχιστον μίας θέσης (για την αλλαγή της κατηγορίας τού οχήματος από Μ1 σε Μ2) και εφόσον πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις της Οδηγίας 2001/85/ΕΚ περί ειδικών διατάξεων για οχήματα μεταφοράς επιβατών άνω των οκτώ θέσεων εκτός της θέσεως του οδηγού, χορηγείται έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος και ακολούθως σε κάθε εγκεκριμένο τύπο οχήματος χορηγείται αριθμός έγκρισης. «Ωστόσο, από τον έλεγχο της υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στις πλείστες περιπτώσεις δεν δόθηκε η απαιτούμενη έγκριση ΕΚ τύπου οχήματος» αναφέρεται.


Την ίδια ώρα από δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών έχουν στην κατοχή τους άδειες οδικής χρήσης για ταξί και άδειες για εσωτερικές οδικές μεταφορές επιβατών σε «έκτακτες γραμμές» (άδεια «Ε») και παρατηρήθηκε ότι το τμήμα δεν διενεργεί ελέγχους για να εξακριβώσει την ορθή χρήση των οχημάτων αυτών, τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται και ως ταξί.


Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει επίσης ότι για τον έλεγχο που διεξήγαγε προσκομίσθηκαν μόνο οι φάκελοι των 55 εκ των 65 οχημάτων που ζητήθηκαν. «Η μη προσκόμιση των 10 φακέλων οχημάτων που ζητήθηκαν στο πλαίσιο του ελέγχου συνιστά αδίκημα για τους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται ή εν γνώσει τους αποκρύπτουν ή παραλείπουν να συμμορφωθούν... και υπόκεινται, σε περίπτωση καταδίκης τους, σε ποινή φυλάκισης μέχρι έναν χρόνο ή σε χρηματική ποινή μέχρι 1.708 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές» καταλήγει ο ελεγκτής. Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι σε περίπτωση που το ΤΟΜ επικαλεστεί μη εντοπισμό ή απώλεια των εν λόγω φακέλων χρειάζεται να διεξαχθεί αμέσως σχετική έρευνα, να ληφθούν σχετικά μέτρα και να αποδοθούν ευθύνες. Καταληκτικά αναφέρεται πως ο γεν. ελεγκτής αναμένει από τον Δεκέμβριο να του γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα έρευνας της διεύθυνσης ελέγχου του ΤΟΜ για το θέμα μετά τις συστάσεις του, αλλά και οι νενομισμένες ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο Μεταφορών.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2019: Τα έξι ονόματα για το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριήμερη κράτηση στα κατεχόμενα του Σλοβάκου συνεργού του «Σήφη»

Πολίτης News, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή