Σνομπάρουμε τα άσπερμα καρπούζια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρόλο που στις άλλες χώρες οι καταναλωτές προτιμούν τα καρπούζια χωρίς κουκούτσια, στην Κύπρο δεν τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Καμία τύχη δεν είχαν στην Κύπρο τα καρπούζια χωρίς κουκούτσια, παρόλο που σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα προτιμούν. Οι Κύπριοι καταναλωτές στην πλειονότητά τους δεν έχουν αποδεχθεί τα άσπερμα καρπούζια αφού την απουσία των κουκουτσιών τη θεωρούν γενετική ανωμαλία. Παρόλο που έγιναν προσπάθειες από τους παραγωγούς να προωθήσουν τα συγκεκριμένα καρπούζια, τα οποία πωλούνται και ακριβότερα από τα «συμβατά», δεν τα κατάφεραν και οι πωλήσεις παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά. Δύσκολα οι καταναλωτές μας αλλάζουν το φρούτο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, όσο ενοχλητικά και να είναι τα κουκούτσια του. Όπως μας ανέφερε ιδιοκτήτης υπεραγοράς, οι καταναλωτές υποστηρίζουν πως τα άσπερμα καρπούζια δεν είναι τόσο γλυκά, ενώ πιστεύουν πως για να το πετύχουν αυτό οι επιστήμονες έχουν κάνει γενετική μετάλλαξη.

Καμία μετάλλαξη


Όπως εξήγησε στον «Π» ο αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας Μάκης Οδυσσέως, τα συγκεκριμένα καρπούζια δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένα. Πρόκειται για υβρίδια και είναι ασφαλή για την υγεία μας όταν τα καταναλώνουμε.


«Δεν έχει γίνει καμία μετάλλαξη. Έχουν ’πειράξει’ κάποια γονίδια, ωστόσο δεν έχουν μεταφερθεί γονίδια από ζωικούς οργανισμούς», εξήγησε ο κ. Οδυσσέως. Συγκεκριμένα, ένα καρπούζι χωρίς κουκούτσια είναι ένα στείρο υβρίδιο, το οποίο δημιουργείται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, συνδυάζοντας αρσενικά και θηλυκά άνθη καρπουζιάς. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν αυτό το καρπούζι ωριμάσει καθίσταται ανίκανο να παραγάγει σπόρους.


Όπως μας ανέφερε ο κ. Οδυσσέως, παρόλο που στις άλλες χώρες οι καταναλωτές τα προτιμούν, στην Κύπρο δεν τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Το ίδιο έχει συμβεί και με τα καρπούζια με κίτρινο χρώμα. Τα συγκεκριμένα καρπούζια προέκυψαν μέσω συνεχών διασταυρώσεων διαφόρων ποικιλιών, με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί το λυκοπένιο, το οποίο ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα, και να αυξηθεί το β-καροτένιο που δίνει το κίτρινο χρώμα στον καρπό. Αντέχουν περισσότερο και κάποιοι βρίσκουν ότι έχουν μια «ελαφριά και εξωτική γλύκα». Όμως και πάλι οι Κύπριοι δεν τους έχουν δώσει καμία σημασία.


«Οι καταναλωτές μας έχουν αποφασίσει πως δεν τα θέλουν, έτσι προτιμούν αυτά που έχουν μάθει», είπε και πρόσθεσε πως σήμερα το 99,9% της παραγωγής μας είναι εμβολιασμένα καρπούζια σε υποκείμενα κολοκυθιάς και ασφαλώς είναι ελάχιστα και σχεδόν ανύπαρκτα αυτά της κοκκόνας.


Επιστροφή
στην αρχή