Σύντομα από τη Cyta: Ταχύτητες πάνω από 200 Mbps μέσω οπτικών ινών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικοδομείται σταδιακά η κοινωνία των Gigabit... Αυξημένες ταχύτητες από τη Cyta και στην ύπαιθρο με τεχνολογική αναβάθμιση του χάλκινου δικτύου της.

Το δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στο να οδηγηθεί η Κύπρος στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας, έχει ξεκινήσει να κτίζει η cyta, ενώ και οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών εργάζονται ενισχυτικά προς αυτό τον σκοπό. Αρχές του πρώτου εξαμήνου του 2018, σε δύο μήνες από τώρα, υπολογίζεται ότι ο οργανισμός θα είναι σε θέση να προσφέρει ταχύτητες από 200 έως 300 Mbps σε σπίτια κι επιχειρήσεις στις αστικές περιοχές και μέχρι και 100 Mbps σε κοινότητες της υπαίθρου.

Σήμερα η αγορά

Λίαν προσφάτως ο ημικρατικός οργανισμός κατάφερε να λανσάρει πακέτα με ταχύτητες μέχρι 80 Mbps, ενώ, ομολογουμένως, η εταιρεία που ουσιαστικά έβαλε την Κύπρο στον χάρτη των σταθερών δικτύων νέας γενιάς είναι η Cablenet. Το δίκτυο της Cablenet προσφέρει εδώ και χρόνια ταχύτητες πάνω από 50 Mbps, όταν τέτοιες ταχύτητες ήταν μακρινό όνειρο για άλλους, ενώ σήμερα οι ταχύτητές της φτάνουν μέχρι τα 150 Mbps.

Οι άλλες δύο εταιρείες, ΜΤΝ και PrimeTel διαφημίζουν αυτή τη στιγμή κυρίως πακέτα μέχρι και 50 Mbps. Αναπτύσσουν ωστόσο ταυτόχρονα και το δικό τους δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο θα είναι πιο στοχευμένο, αυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει, σε περιοχές στις οποίες υπάρχει ζήτηση κι ανταγωνισμός -κυρίως από επιχειρήσεις- ώστε να μπορέσουν να αποσβέσουν τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται.

Η MTN για παράδειγμα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, διαθέτει ήδη ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών έκτασης πάνω από 1000 χλμ. το οποίο βρίσκεται σε συνεχή αναπτυξιακή πορεία. Καλύπτει όλες τις πόλεις της Κύπρου, καθώς και αγροτικές περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα, επιτρέποντας πλήρη συνδεσιμότητα στο εσωτερικό κάθε πόλης. Η ονομασία που δίνει στην υπηρεσία της η ΜΤΝ ονομάζεται FTTB, δηλαδή οπτική ίνα στην επιχείρηση.

Η PrimeTel όπως μας είχε δηλώσει παλαιότερα εκπρόσωπός της έθεσε σε πιλοτική λειτουργία μια πρωτοποριακή τεχνολογία που ονομάζεται Fiber to the Building (FTTB) για διάθεση υπηρεσίας σταθερού διαδικτύου μέσω οπτικών ινών κατευθείαν στο σπίτι των συνδρομητών, προσφέροντας γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες νέας γενιάς. Το δίκτυο φέρει την ονομασία FiberNet και ο στόχος είναι να φτάσει σε όλες τις πόλεις σταδιακά. Αυτή τη στιγμή καλύπτει οικίες, καταστήματα και σκάφη που ελλιμενίζονται στη μαρίνα Λεμεσού και επιλεγμένες περιοχές της Λευκωσίας.

Από την πλευρά της cyta ο στόχος της είναι να κτίσει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Κύπρο και να προσφέρει και χονδρικές τιμές στους άλλους παρόχους. Όχι μόνο στο υπερσύγχρονο αυτό δίκτυο αλλά και στο χάλκινο δίκτυό της το οποίο ενισχύεται με τις τεχνολογίες vectoring και bonding και το οποίο θα δώσει και υψηλότερες ταχύτητες από τα 20-24 Mbps που προσφέρει το ΑDSL και πάνω από τα 70 Mbps που προσφέρει το VDSL στις αγροτικές περιοχές.

Πιάνουμε τους στόχους;

Με τις επενδύσεις στις οποίες προβαίνει αυτή τη στιγμή η cyta, αλλά και οι υπόλοιποι πάροχοι, η Κύπρος θα μπορέσει να καλύψει τον ένα ευρωπαϊκό στόχο που έθεσε στη χώρα μας το Digital Agenda σύμφωνα με τον οποίο το 2020 θα πρέπει να έχουμε 100% κάλυψη μέχρι τα 30 Mbps. Σε μεγάλο βαθμό αυτό γίνεται με το δίκτυο της Cablenet, ωστόσο στις αγροτικές περιοχές το δίκτυο της cyta είναι αυτό που θα δώσει πλήρη κάλυψη.

Να μην ξεχνάμε βεβαίως πως σύμφωνα με τα περσινά ευρωπαϊκά στατιστικά μόνο το 4% των συνδέσεων στην Κύπρο είναι πάνω από 30 Mbps... Η πλειοψηφία των καταναλωτών προτιμούν να επιλέγουν ταχύτητες μεταξύ 10 και 15 Mbps, ενώ σύμφωνα με το Speedtest Global Index 2017 η Κύπρος είναι η πέμπτη από το τέλος μεταξύ 45 χωρών με μέση ταχύτητα τα 18,7 Mbps! Σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη η μέση ταχύτητα στην Ισλανδία που είναι η πρώτη στον εν λόγω κατάλογο ανέρχεται σε 145,6 Mbps, στη Ρουμανία 98,6 Mbps, της Ουγγαρίας 90,6 Mbps, της Σουηδίας 87,4 Mbps κ.λπ. Προφανώς έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας και τα νέα δίκτυα θα βοηθήσουν να τον καλύψουμε σιγά-σιγά.

Ο δεύτερος στόχος της διείσδυσης στον πληθυσμό κατά 50% με ταχύτητες 100 Mbps το 2020, δεν εξαρτάται μόνο από την επέκταση των δικτύων, αλλά κι από άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις τιμές, το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες (π.χ. e-government), με την ψηφιακή ενσωμάτωση των επιχειρήσεων, τις δεξιότητες των χρηστών και γενικά την επιτυχή έκβαση της ψηφιακής στρατηγικής της νήσου η οποία αυτή την περίοδο τυγχάνει αναθεώρησης από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) του Υπουργείου Μεταφορών.

100 εκατ. ευρώ, 180 χιλ. σπίτια

Ας δούμε όμως το μεγάλο εγχείρημα της cyta πού στέκει. Ο στόχος της σύμφωνα με τον στρατηγικό της σχεδιασμό, είναι να μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στο τέλος της δεκαετίας σε 180 χιλιάδες νοικοκυριά (σε αστικές και ημιαστικές περιοχές), πάνω δηλαδή από τα μισά νοικοκυριά της Κύπρου, να παίρνουν πολύ υψηλές ταχύτητες μέσα από το δίκτυο οπτικών ινών. Η επένδυση ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και θα γίνει σταδιακά, μέχρι το 2028, αρχής γενομένης από φέτος, όπου υπάρχουν διαθέσιμα 10 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του οργανισμού. Τα αστικά κέντρα υπολογίζεται να καλυφθούν με fiber to the home εντός τετραετίας.

Υπηρεσίες σε δύο μήνες

Όπως μας έχουν αναφέρει πηγές μας στον ημικρατικό οργανισμό, αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2018 θα αρχίσουν να δίνονται υπηρεσίες μέσω του δικτύου οπτικών ινών σε δακτυλίους αστικών κέντρων, ενώ ταυτόχρονα θα δοθούν και υψηλότερες ταχύτητες σε αγροτικές περιοχές μέσω του παραδοσιακού χάλκινου δικτύου με τις νέες τεχνολογίες vectoring ή bonging. Η εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών και αναβάθμισης του ADSL έχει ήδη ξεκινήσει.

Από τις νέες υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων θα επωφεληθούν όλες οι επαρχίες, αλλά αρχικά σε συγκεκριμένες περιοχές. Σταδιακά το δίκτυο θα επεκτείνεται και θα μπορούν να συνδεθούν και άλλοι με την πάροδο του χρόνου.

Το fiber δίκτυο της cyta θα φιλοξενηθεί στις υφιστάμενες υπόγειες εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Αύξηση του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επενδύσεις στις οποίες προβαίνει η cyta παίρνουν τη χώρα μπροστά, δεδομένου ότι μια αύξηση της ευρυζωνικότητας 8-10% μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 1,5%.

"Είναι σημαντικό όφελος για την οικονομία. Γι' αυτό πρέπει η Κύπρος να συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προηγμένα δίκτυα τα οποία να μπορούν να μεταφέρουν εξελιγμένες υπηρεσίες", σημείωσε το στέλεχος της cyta τονίζοντας πως εννοεί τα έργα ψηφιοποίησης του κράτους, την ψηφιακή υπογραφή κ.λπ. Υπηρεσίες, τόνισε, οι οποίες να "υποχρεώσουν" τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν μεγάλες ταχύτητες. Αυτό κατά τη γνώμη του ημικρατικού οργανισμού κρατά πίσω την Κύπρο από τα ψηφιακά οφέλη κι όχι μόνο το θέμα των δικτύων και η υψηλή τιμή των συνδέσεων, ένα επιχείρημα που επικαλείται το ΤΗΕ. Φυσικά και τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Πολλοί είναι οι λόγοι που μας αφήνουν ουραγούς. "Θέλουμε τη βοήθεια της κυβέρνησης ώστε να δημιουργήσει υπηρεσίες, ένα περιβάλλον το οποίο να αυξάνει τη ζήτηση αυτού του δικτύου", κατέληξε η εν λόγω πηγή.

Ποιοι έχουν ανάγκη τα 200 και τα 300 Mbps;

Τι μπορεί να κάνει κάποιος τις υπερύψηλες ταχύτητες του διαδικτύου; Διότι στα μάτια των Κυπρίων, οι οποίοι χρησιμοποιούν για παράδειγμα την ευρυζωνικότητά τους για να μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα, να κάνουν και καμιά αγορά online, άντε να ανανεώσουν και την άδεια κυκλοφορίας τους ή να κατεβάσουν καμιά ταινία, χρήσεις για τις οποίες αρκούν και περισσεύουν οι ταχύτητες των 10 Mbps, φαντάζουν μυθικά νούμερα τα 200 ή 300 Mbps.

Όπως μας εξήγησαν οι πηγές μας, τις υπερύψηλες ταχύτητες τις χρειάζονται κυρίως οι επιχειρήσεις που μεταφέρουν τεράστια δεδομένα για παράδειγμα μεταξύ των υποκαταστημάτων τους. Ή τα ξενοδοχεία τα οποία στα WIFI του ανεβαίνουν δεκάδες άτομα ταυτόχρονα. Ή ακόμη και σχολεία στο πλαίσιο μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης για παράδειγμα.

Η χρησιμότητα των μεγάλων ταχυτήτων θα βρεθεί σίγουρα όταν πάψουμε να είμαστε από τους τελευταίους σε επίπεδο δεξιοτήτων στο διαδίκτυο (43%), από τους τελευταίους στη διείσδυση ειδικών σε θέματα ICT, από τους τελευταίους στη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου και από τους τελευταίους στη χρήση του e-government...

Επιδότηση μήπως των υπερύψηλων ταχυτήτων;

Ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί στο παρελθόν, αποτελούσε και πρόταση της cyta, ήταν αντί τα 22 ευρωπαϊκά εκατ. που ήταν διαθέσιμα να δοθούν για ανάπτυξη δικτύων στους παρόχους (από ευρωπαϊκά κονδύλια), να διατεθούν για επιδότηση καταναλωτών ώστε να βάλουν στα σπίτια τους ή στις επιχειρήσεις τους υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. Αυτό δεν προχώρησε, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα χωρών, οι οποίες έχουν εξίσου χαμηλές επιδόσεις στην ευρυζωνικότητα με την Κύπρο, που προχωρούν αυτή τη στιγμή και το κάνουν και απ' ό,τι φαίνεται είναι ένα καλό μέτρο.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), ανακοίνωσε τη βδομάδα που μας πέρασε την επιδότηση της ζήτησης για συνδέσεις στο διαδίκτυο υπέρ υψηλών ταχυτήτων με την παροχή κουπονιών. Σύμφωνα με τον οδηγό υλοποίησης της Δράσης Super - Fast Broadband, που ετέθη από τη ΓΓΤΤ σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Απριλίου, θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συνολικά 50 εκατ. ευρώ, σε διάστημα δύο ετών. Η επιδότηση για κάθε δικαιούχο θα είναι συνολικά 360 ευρώ (θα ωφεληθούν περίπου 139 χιλ. πολίτες). Προκρίνεται η οπτική ίνα, καθώς η σύνδεση του δικαιούχου για να επιδοτηθεί θα πρέπει να είναι άμεσα αναβαθμίσιμη για την παροχή ταχυτήτων 1 Gbps!

 


Επιστροφή
στην αρχή