Συνθήκες διχοτόμησης - Η άποψη του ΠΟΛΙΤΗ

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Παρά τη διαιώνιση προβλημάτων, οι τιμές των φαρμάκων, του γάλακτος και της βενζίνης απασχόλησαν τις 2 κοινότητες τελευταίως, φέρνοντάς τις πιο κοντά.

Ο ξεσηκωμός των Τουρκοκύπριων κτηνοτρόφων, που βλέπουν τα προϊόντα τους να μην έχουν καμία αξία έναντι των ίδιων προϊόντων που παράγουν οι Ελληνοκύπριοι συνάδελφοί τους, είναι μία από τις πολλές ενδείξεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διάγει ήδη τους χρόνους μιας διχοτομημένης πατρίδας. Η περιπέτεια των Τουρκοκύπριων αγροτών με την ισοτιμία του νομίσματος μιας ξένης χώρας, το οποίο επέλεξε το «κράτος» τους να χρησιμοποιεί, όχι μόνο αφήνει αδιάφορη την ε/κ κοινή γνώμη, αλλά κυρίως την αφήνει ανεπηρέαστη. Τίποτε από όσα συμβαίνουν σε αυτούς δεν αφορά εμάς. Τίποτε από όσα συμβαίνουν σε εμάς δεν αφορά αυτούς. Το πραγματικό τείχος μεταξύ των δύο κοινοτήτων επιτρέπει στις ηγεσίες τους να μην δέχονται οποιαδήποτε πίεση για ανάληψη δράσης προς την πλευρά της άλλης κοινότητας για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Παρά τη διαιώνιση των προβλημάτων, οι τιμές των φαρμάκων, του γάλακτος και της βενζίνης είναι θέματα που απασχόλησαν τις δύο κοινότητες το τελευταίο διάστημα, φέρνοντάς τις πιο κοντά.
Δεν υπάρχει σαφέστερη ένδειξη των σχέσεων γειτονίας από το γεγονός ότι οι επαφές εντείνονται μόνο εξ αφορμής οικονομικών εξελίξεων. Όπως οι Έλληνες Μακεδόνες κατευθύνονται στο κράτος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας για να φτιάξουν τα δόντια τους, όπως οι Ελληνοκύπριοι ταξιδεύαμε στη Συρία (πριν τον πόλεμο) για να αγοράσουμε κουρτίνες, έτσι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έρχονται σε επαφή εξυπηρετώντας οι μεν τους δε σε ό,τι λείπει ή είναι ακριβότερο στην πλευρά τους. Αυτό που κάνουν τα μέλη των δύο κοινοτήτων δεν διαφέρει από ό,τι έκαναν οι πρόγονοί τους πριν εκατό χρόνια. Να συναλλάσσονται και να έρχονται σε επαφή με τους άλλους, αδιαφορώντας για την εθνοτική τους καταγωγή ή για τη θρησκευτική τους πίστη. Ανάλογη αδιαφορία δεν επιδεικνύουν πάντως οι λειτουργοί του Δημοσίου που καλούνται να υπηρετούν αυτούς τους πολίτες. Παρά την ύπαρξη εγκυκλίου από το 2008, την οποία αγνοούσαν φυσιολογικά οι πολίτες, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείου θεωρούσαν νόμιμη την κατάσχεση φαρμάκων που προμηθεύθηκε Ελληνοκύπριος από τα κατεχόμενα. Και όμως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, και αν η ηγεσία του κράτους λειτουργούσε με περισσότερο ζήλο σε όσα αφορούν τον δικοινοτισμό του, η αυθαιρεσία δεν θα διαρκούσε για τόσο πολύ μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. Και ενώ αμφότερες οι κοινότητες βυθίζονται στα προβλήματα που παράγει η μοναξιά τους, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να έχουν στραμμένες η μία στην άλλη τις πλάτες τους.


Επιστροφή
στην αρχή