Συνταγματική εκτροπή εκ μέρους της Βουλής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Για εσφαλμένη ερμηνεία των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος εκ μέρους της Βουλής κάνει λόγο ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Για εσφαλμένη ερμηνεία των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος εκ μέρους της Βουλής κάνει λόγο ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην αποδεχθεί την αναστολή της προθεσμίας 15 ημερών για εξέταση των δύο αναπεμφθέντων νόμων, η οποία, δέον να σημειωθεί, εκπνέει αύριο.


Την ίδια ώρα στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ημερ. 6/5/2016, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Βουλή, ο κ. Κ. Κληρίδης προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που το νομοθετικό σώμα αγνοήσει την προθεσμία και εξετάσει εκπρόθεσμα τις αναπομπές με τη νέα του σύνθεση, ως αρχικά είχε αποφασίσει, θα γίνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο «ώστε να κριθεί δικαστικώς κατά πόσο αυτός ο νόμος ψηφίστηκε σύμφωνα με τη νενομισμένη διαδικασία». Η πιο πάνω ερμηνεία, υπενθυμίζεται, έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του προκατόχου του Πέτρου Κληρίδη ο οποίος έδωσε το πράσινο φως στη Βουλή για αναστολή της προθεσμίας σε παρόμοια περίπτωση επικαλούμενος μάλιστα και το γαλλικό Σύνταγμα το 2006 προ των τότε εκλογών.


Των πιο πάνω λεχθέντων, σοβαρότερη κρίνεται πάντως η ερμηνεία του Κώστα Κληρίδη για το άρθρο 67 του Συντάγματος που αφορά τη διάλυση της Βουλής, απαντώντας έτσι στη σχετική επιστολή του κ. Ομήρου προς τον Πρόεδρο προ ολίγων ημερών με την οποία τον καλούσε να σεβαστεί την απόφαση του νομοθετικού σώματος για την αναστολή της προθεσμίας των 15 ημερών, «αφού το Σώμα διαλύθηκε στις 14 Απριλίου», με τη σχετική απόφαση, σημειωτέον, να δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα με την υπογραφή Αναστασιάδη. Ο κ. Κληρίδης εξηγεί συναφώς ότι «η Βουλή η οποία διανύει κανονικά και εξαντλεί μια πλήρη πενταετή θητεία δεν μπορεί να θεωρείται ως ’διαλυθείσα’ δυνάμει του άρθρου 67, παρά μόνο καθίσταται ’απερχόμενη’ Βουλή μέχρι τη σύσταση της νέας Βουλής, δυνάμει του άρθρου 65 του Συντάγματος».

 

Απάντηση Ομήρου
«Η Βουλή κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική προβαίνει σε διάλυσή της ενεργοποιώντας τις πρόνοιες του άρθρου 67 του Συντάγματος. Η πρακτική αυτή χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Σώματος και σε συνάρτηση με την πρώτη Βουλή των Αντιπροσώπων, η περίοδος της οποίας σύμφωνα με το άρθρο 65 του Συντάγματος άρχεται από της ημερομηνίας της ενάρξεως της ισχύος του Συντάγματος, δηλαδή της 16ης Αυγούστου 1960», υπογραμμίζει ο κ. Ομήρου στην απάντησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στάληκε χθες και εξασφάλισε ο «Π», εννοώντας ότι αυτό συμβαίνει για να μην γίνονται οι εκλογές Αύγουστο. «Ασφαλώς είναι αποδεχτές και χρήσιμες οι οποιεσδήποτε άλλες νομικές απόψεις επί του θέματος τις οποίες επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε με σεβασμό στο Σύνταγμα και την ισχύουσα κοινοβουλευτική πρακτική», καταλήγει επί τούτου ο κ. Ομήρου.

 

 

 Ομήρου
 Αποδοχή και νέα κατάθεση

Με χθεσινή επιστολή του που απαντά σε αυτήν του γεν. εισαγγελέα, ωστόσο απευθύνεται αρμοδίως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιαννάκης Ομήρου ενημερώνει πως μετά από διαβούλευση με όλες τις πλευρές της Βουλής, η επικρατούσα άποψη παραμένει «ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 68 του Συντάγματος, ώστε να δικαιολογείται η σύγκληση της απερχόμενης Βουλής για να αποφασίσει επί των αναπεμφθέντων νόμων».
Ακολούθως εξηγεί ότι «ως αποτέλεσμα της πρόθεσης της Βουλής να μην επιληφθεί του θέματος των αναπομπών στην παρούσα φάση και της νομικής άποψης του γενικού εισαγγελέα που διαφωνεί με την ερμηνεία περί αναστολής της προθεσμίας των 15 ημερών, η Βουλή δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχτεί τις συνέπειες που η παρέλευση της πιο πάνω προθεσμίας θα έχει και που ερμηνεύεται ως σιωπηρή αποδοχή της αναπομπής». Υπενθυμίζεται ότι αποδοχή της αναπομπής συνεπάγεται πλήρη απόρριψη της πρότασης νόμου «Ο περί Τερματισμού Απασχολήσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016» και απόρριψη του νομοσχεδίου περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμος του 2016 όπως αυτό τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Στέρηση δικαιώματος
Επιστρέφοντας στην ουσία του θέματος, ο γενικός εισαγγελέας εξηγεί ότι οι ρητές πρόνοιες του άρθρου 51 του Συντάγματος που ρυθμίζουν την αναπομπή νόμων και αποδίδουν δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποχρέωση στη Βουλή, σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις περιστάσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επείγουσες, εξαιρετικές και απρόβλεπτες από το άρθρο 68. Σημειώνεται ότι το άρθρο 68 προβλέπει ότι μπορεί η απερχόμενη Βουλή, παρότι δεν έχει εξουσία να ψηφίζει νόμους ή να λαμβάνει αποφάσεις, να το πράττει σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις. Είχε προηγουμένως, ο κ. Κληρίδης, εξηγήσει ότι «όλες οι προθεσμίες οι οποίες τίθενται από ρητές διατάξεις του Συντάγματος για άσκηση δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων είναι ανατρεπτικές και δεν επιδέχονται καμμιά υπέρβαση. Η εισήγηση που γίνεται από την πλευρά της Βουλής περί αναστολής της προθεσμίας των 15 ημερών μέχρι να συγκροτηθεί η νέα Βουλή, δεν βρίσκει κανένα νομικό έρεισμα. Αφ’ ενός, δεν προβλέπεται στο ίδιο το άρθρο 51 καμιά δυνατότητα παράτασης ή αναστολής της τασσόμενης προθεσμίας των 15 ημερών. Ακόμα όμως και αν υπήρχε αυτή δυνατότητα, δεν συντρέχει κανένας λόγος να αποστεί η απερχόμενη και συνεχίζουσα τις εργασίες της Βουλή, της υποχρέωσής της να επιληφθεί των αναπομπών που σχετίζονται με νομοθετήματα που η ίδια, ήτοι με τη δική της σύνθεση, ψήφισε σε νόμους και να εναποθέσει στους ώμους μιας Βουλής, με άλλη σύνθεση, την ευθύνη να επανεξετάσει τα δικά της θεσπίσματα», καταλήγει ο κ. Κληρίδης.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 21:44 (τελευταία ενημέρωση 21:44)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 21:03 (τελευταία ενημέρωση 21:03)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 20:01 (τελευταία ενημέρωση 20:01)

Επιστροφή
στην αρχή