Συνέντευξη στον «Π»: «Εγώ ο πολίτης»… θα εκσυγχρονίσω την Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο πρόεδρος τού «Εγώ ο πολίτης» πιστεύει ότι η Κύπρος έχει μεγάλες δυνατότητες να πάει μπροστά, αρκεί, όπως είπε, να εκσυγχρονιστεί η χώρα

Οι καταμετρημένοι ρωσόφωνοι στην Κύπρο, αυτοί δηλαδή που σήμερα δικαιούνται να ψηφίζουν, είναι μεταξύ 25.000 και 30.000. Από αυτή τη δεξαμενή αρχίζει να αντλεί ψήφους το «Εγώ ο πολίτης», το νέο κόμμα στην Κύπρος που πήρε το πιστοποιητικό εγγραφής του από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 24 Αυγούστου του 2017. Πρόεδρος του νέου κόμματος είναι ο Αλεξέι Βολομπόεβ, Ρώσος στην καταγωγή, ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Κύπριος, πρώτος αντιπρόεδρος ο Ιβάν Μιχνέβιτς, Λευκωρώσος ο οποίος επίσης έχει πολιτογραφηθεί Κύπριος και δεύτερος αντιπρόεδρος ο Ελληνοκύπριος Γιώργος Κουντούρης. Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στον «Π», οι τρεις της ηγεσίας τού «Εγώ ο πολίτης» ανέφεραν ότι σύντομα ανοίγουν γραφεία, αρχικά στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, και όπου να ’ναι ολοκληρώνεται η ιστοσελίδα του κόμματος. Μέχρι στιγμής, είναι εγγεγραμμένα 1.500 μέλη, τα οποία ζήτησαν να εγγραφούν πριν καν λάβει την έγκριση το κόμμα. Μπορεί να γίνει μέλος οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος συμφωνεί με τις θέσεις του κόμματος. Είναι δωρεάν η εγγραφή και δεν θα χρειάζεται συνδρομή για να είναι κάποιος μέλος.

Μεταρρυθμίσεις, διαφθορά

Ο πρόεδρος τού «Εγώ ο πολίτης» πιστεύει ότι η Κύπρος έχει μεγάλες δυνατότητες να πάει μπροστά, αρκεί, όπως είπε, να εκσυγχρονιστεί η χώρα, να μην καθυστερήσουν άλλο οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να καταπολεμηθεί η διαφθορά. «Η Κύπρος έχει πολλές προοπτικές να αναπτυχθεί στην οικολογία, τη γεωργία, την τεχνολογία και στον τομέα του ποιοτικού τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξέι Βολομπόεβ. Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε ότι «οι Ρωσοκύπριοι, οι ρωσόφωνοι Κύπριοι πολίτες ορθότερα, παρ' όλο που έχουμε διαφορετική εθνοτική προέλευση δεν ζητούμε διαφορετικά δικαιώματα/ μεταχείριση από τους Ελληνοκύπριους». Θέλουμε, υπογραμμίζει ο Ιβάν Μιχνέβιτς, «να είμαστε μέρος της κυπριακής κοινωνίας, με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Γιατί ιδρύσατε νέο κόμμα και δεν ενταχθήκατε σε ένα από τα υφιστάμενα;

Βολομπόεβ: Διότι, ενώ όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στην Κύπρο, όχι μόνον δεν δείχνει κανείς πρόθυμος να τα επιλύσει, αλλά αφήνονται να διαιωνίζονται και να χειροτερεύουν. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει κατανόηση της ρίζας των προβλημάτων αλλά και των μεθόδων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να επιλυθούν.

Μιχνέβιτς: Σε κάποια φάση συνειδητοποίησα ότι εάν θέλω να συνεχίσω να ζω στην Κύπρο και να ζω με ασφάλεια και άνεση πρέπει να κάνω κάτι. Είναι άρρωστο το σύστημα, δεν εκσυγχρονίζεται, η κοινωνία στερείται βασικών δικαιωμάτων της, οι κυβερνήσεις δεν επιλύουν τα προβλήματα. Θέλουμε να ζούμε εδώ φυσιολογικά, σε ένα καλό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, χωρίς προβλήματα, επαναστάσεις, πολέμους κ.λπ. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο νησί για επιτυχία και ανάπτυξη.

Κουντούρης: Εγώ κλήθηκα κάποια στιγμή, από κοινούς γνωστούς, να συζητήσουμε κάποια ζητήματα που μας απασχολούσαν και μας απασχολούν. Διαπίστωσα ότι είμαστε μια παρέα από μορφωμένους ανθρώπους, που δεν εξαρτόμαστε από κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν έχουμε σχέση με το κατεστημένο και δεν χρωστάμε χάρες σε κανέναν. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι. Είμαστε όλοι Κύπριοι πολίτες και επικεντρωνόμαστε σε θέματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Με τη βοήθεια επιστημονικών συνεργατών έχουμε ιεραρχήσει τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε ως πολιτικό κόμμα πια, με κορυφαίο το θέμα της διαφθοράς. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς και δεν έχει τους μηχανισμούς να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο.

Είστε ολιγάρχες;

Κυκλοφορεί ότι είστε ένα κόμμα φτιαγμένο από Ρώσους ή ρωσόφωνους ολιγάρχες, με στόχο να προωθηθούν τα ρωσικά συμφέροντα -οικονομικά και γεωπολιτικά- στην Κύπρο.

Βολομπόεβ: Ούτε ολιγάρχες υπάρχουν ούτε ρωσική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν ολιγάρχη είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, δεν έχω συναντηθεί ποτέ με κανέναν ολιγάρχη.

Μιχνέβιτς: Ολιγάρχης είναι αυτός που έχει πολλά χρήματα και τα χρησιμοποιεί για να επηρεάζει και να ελέγχει αθέμιτα κυβερνήσεις και πολιτικούς. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτά. Δεν ξέρω πραγματικά ποιο θα μπορούσε να είναι το ενδιαφέρον της Ρωσίας στην Κύπρο. Εδώ το πολιτικό περιβάλλον έχει αρκετά προβλήματα, δεν χρειάζεται άλλα. Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία να βρει από μόνη της λύσεις στα προβλήματα που την καταταλαιπωρούν και να εκσυγχρονιστεί η χώρα. Ονειρεύομαι να γίνει η Κύπρος μια Νότιος Κορέα στην τεχνολογία σαν τη Σιγκαπούρη σε σχέση με τις προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς, να έχει δημοκρατία σαν αυτή της Ελβετίας.

Κουντούρης: Δεν είμαστε ρωσικό κόμμα, αλλά κυπριακό. Κάποιοι έχουν γεννηθεί στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, κάποιοι έχουν σπουδάσει στη Ρωσία και η μεγάλη πλειοψηφία δεν εντάσσεται σε καμιά από τις πιο πάνω κατηγορίες. Σε καμία περίπτωση αυτό το κόμμα δεν προασπίζεται τα ρωσικά συμφέροντα στην Κύπρο και αυτό θα το δείτε προσεχώς, μέσα από τη δράση του κόμματός μας. Είμαστε ένα κόμμα για όλους τους Κυπρίους που ελπίζουν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Με τους Ρώσους και τους Κυπρίους θα καταφέρετε να καταπολεμήσετε τη διαφθορά στο νησί; [χαμόγελα]

Βολομπόεβ: Κατανοώ ότι είναι δύσκολο να το καταλάβετε, να σας πείσω… Ναι, είναι διαφορετικοί οι Ρώσοι, αλλά οι Ρώσοι που ζουν στην Κύπρο δεν ζουν στη Ρωσία - εκτός από τους διπλωμάτες κ.λπ. Όλοι οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι, οι Ουκρανοί και οι υπόλοιποι ρωσόφωνοι έχουν κάποιους λόγους που δεν θέλουν να ζουν στις χώρες τους. Δεν θέλω να ζω στη Ρωσία. Εάν ήθελα, θα μπορούσα να το κάνω. Αλλά δεν θέλω. Δεν αισθάνομαι άνετα να ζω στη Ρωσία, αισθάνομαι άνετα να ζω στην Κύπρο. Είναι το σπίτι μου εδώ, η Κύπρος δεν είναι κομμάτι της Ρωσίας αλλά της ΕΕ. Μοιραζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες. Υπάρχει πολλή προπαγάνδα είναι αλήθεια πάνω σε αυτά που ρωτάτε, αλλά δεν ισχύουν.

Κόμμα του Κέντρου

Ιδεολογικά που στέκεται το κόμμα σας;

Μιχνέβιτς: Στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Μοιραζόμαστε μερικές ιδέες της Αριστεράς και μερικές ιδέες της Δεξιάς. Είναι μια διαδικασία ισορροπίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο το κάνει υγιές. Όταν δεν είναι υγιές, γέρνει είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Δυστυχώς, στην Κύπρο υπάρχει μια τάση να μετατοπίζεται η ισορροπία στα δεξιά, πέρα από τα ασφαλή όρια. Η κινητικότητα προς την υπερδεξιά οφείλεται στην παρουσία εκκρεμούντων σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία σήμερα παρατηρούνται τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε άλλες εποχές, και σε άλλες χώρες, υπήρξε μια κίνηση στην Άκρα Αριστερά. Τα τελευταία 100 χρόνια υπήρξαν αιματηρά παραδείγματα και για τις δύο επιλογές.

Για παράδειγμα, ποιες είναι οι θέσεις σας στο Κυπριακό και την Οικονομία;

Μιχνέβιτς: Δεν θέλουμε να σταματήσουν οι συνομιλίες και θέλουμε μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υποστηρίζουμε άλλους τρόπους επίλυσης του Κυπριακού, όπως είναι ο πόλεμος κ.λπ. Την ίδια ώρα, στην οικονομία υποστηρίζουμε το επιχειρείν σε συνδυασμό με ένα κοινωνικό κράτος. Περισσότερα, σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κόμματος για όλους τους τομείς, θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αφού συνεδριάσει το πολιτικό μας γραφείο και επικυρώσει τις θέσεις μας.

Παρών στις εκλογές

Τι θα κάνετε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές;

Μιχνέβιτς: Αυτό θα συζητηθεί στο πολιτικό γραφείο και την κεντρική επιτροπή του κόμματος, αλλά, προφανώς, δεν προλαβαίνουμε να κατεβάσουμε υποψήφιο. Θα λάβουμε μέρος για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία στις ευρωεκλογές του 2019. Και ακολούθως, κανονικά στις βουλευτικές, τις δημοτικές κ.λπ.

Κ. Βολομπόεβ, διάβασα στο διαδίκτυο ότι το 2013 δηλώσατε ότι σκεφτόσασταν εσείς και οι υπόλοιποι Ρώσοι να εγκαταλείψετε την Κύπρο λόγω του κουρέματος.

Βολομπόεβ: Στο κούρεμα του ’13 έχασα μόνον 200.000 ευρώ [χαμόγελα]. Οι δηλώσεις που έχετε διαβάσει είναι διαστρεβλωμένες. Δεν έχω πει αυτά τα πράγματα. Είχα πει τότε, τις μέρες του χάους και όταν κανείς δεν ήξερε τι θα γινόταν, ότι εάν η κυπριακή κυβέρνηση με τις ενέργειές της ωθούσε τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το νησί, η Κύπρος θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα.

Αναζητούνται σπόνσορες

Από πού χρηματοδοτείται το κόμμα σας;

Κουντούρης: Είμαστε σε επαφές με πολλούς επιχειρηματίες αλλά και οργανισμούς οι οποίοι ενστερνίζονται τις ανησυχίες μας και επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αλλαγή που επιθυμούμε να φέρουμε.

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά του ρωσικού και του κυπριακού λαού;

Βολομπόεβ: Το κύριο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι συνεχώς συγχωρούμε τα λάθη των πολιτικών μας. Και εμείς και εσείς ξεχνούμε εύκολα το τι μας κάνουν οι πολιτικοί.

Μιχνέβιτς: Και αυτό έχει να κάνει με την ορθόδοξη κουλτούρα που έχουμε και οι δύο λαοί.

Με ποια ομάδα είστε στην Κύπρο;

Κουντούρης: Εγώ με την Ανόρθωση.

Βολομπόεβ: Οι μισοί μου φίλοι υποστηρίζουν την Ανόρθωση και οι υπόλοιποι τις ομάδες της Λεμεσού. Το ποδόσφαιρο δεν είναι από τα αθλήματα που πολυασχολούμαι.

Μιχνέβιτς: Είμαι εντελώς ουδέτερος σε οτιδήποτε αφορά το ποδόσφαιρο.

Ήδη μιλάτε σαν Κύπριοι πολιτικοί…

Μιχνέβιτς [χαμόγελα]: Βλέπω Formula 1. Θεωρώ ότι είναι σπατάλη χρόνου να βλέπει κανείς πολύ ποδόσφαιρο και τηλεόραση.

Κ. Βολομπόεβ, στη Ρωσία ποιο κόμμα υποστηρίζετε;

Βολομπόεβ: Τα τελευταία 15 χρόνια έχω επισκεφθεί τη Ρωσία μόνον δύο φορές.

Γιατί; Φοβάστε κάτι;

Βολομπόεβ: Η πατρίδα μου είναι εδώ. Εδώ ζουν και οι γονείς μου. Δεν έχω επιχειρήσεις στη Ρωσία. Δεν έχω λόγους να επισκέπτομαι τη Ρωσία.

Το Who-Is-Who των τριών 

 

Ο Αλεξέι θα μάθει ελληνικά

Ο πρόεδρος του νέου κόμματος «Εγώ ο πολίτης» Αλεξέι Βολομπόεβ ζει στην Κύπρο τα τελευταία15 χρόνια. Γεννήθηκε το 1972 στα Ουράλια Όρη, σπούδασε Μηχανολογία στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά - ο γιος του υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά. Δεν μιλά ελληνικά ούτε αγγλικά, αλλά αναγνωρίζει ότι πρέπει να μάθει την ελληνική γλώσσα, γι' αυτό και θα αρχίσει μαθήματα σύντομα. Μέχρι τη στιγμή που έλαβε την απόφαση να ιδρύσει το «Εγώ ο πολίτης», ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν αναμεμειγμένος με την πολιτική, ασχολείτο μόνο με τις επιχειρήσεις του. Ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης ρωσικού ραδιοσταθμού στην Κύπρο «Russian Wave». Όπως ο ίδιος λέει, το 90% των επιχειρήσεών του δεν του ανήκουν πλέον και προσπαθεί να απαλλαγεί και από το υπόλοιπο 10%, διότι πιστεύει ότι ένας πολιτικός δεν πρέπει έχει σχέση με επιχειρήσεις.

Ιβάν, εκ των ιδρυτών της Wargaming

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος Ιβάν Μιχνέβιτς γεννήθηκε το 1979 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Λευκορωσίας (ΕΣΣΔ τότε), είναι μοναχοπαίδι, στα 15 του μετακόμισε μόνος στην πρωτεύουσα, στο Μινσκ, όπου σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική. Είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά από τα φοιτητικά του χρόνια. «Μαζί με έναν συμφοιτητή μου και τον αδελφό μου ιδρύσαμε τη Wargaming, η οποία τότε δεν δραστηριοποιείτο μόνο στο διαδικτυακό παιχνίδι, αλλά και τη διαδικτυακή διαφήμιση - την οποία πωλήσαμε στη Yahoo το 2007. Συνεπώς, έχω μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις της Τεχνολογίας της Πληροφορικής (IT Business). Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκα επιχειρηματικά στον τομέα της χημείας, των πετρελαίων, του φυσικού αερίου. Είχα, επίσης, επιχειρήσεις εδώ στην Κύπρο - επενδυτικά κεφάλαια (Funds), και έχω επιχειρήσεις στη Γερμανία και την Ελβετία στον τομέα της Πληροφορικής. Μετακινήθηκα στην Κύπρο πριν από 5 χρόνια περίπου, λόγω της δραστηριοποίησης της Wargaming στην Ευρώπη. Αποχώρησα από τη Wargaming το 2014», ανέφερε στον «Π» ο κ. Μιχνέβιτς. Είναι νυμφευμένος με Kύπρια πολίτισσα, ρωσικής καταγωγής, και έχει δύο παιδιά.

Ο Γιώργος δίνει τον… τόνο

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος του κόμματος είναι ο Ελληνοκύπριος Γιώργος Κουντούρης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και της Μουσικής Σχολής. Το 2006 αποφοίτησε με «Άριστα» από το Κρατικό Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης, όπου σπούδασε Διεύθυνση Οπερατικής και Συμφωνικής Μουσικής. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ως βοηθός μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του UCLA. Έχει διευθύνει πληθώρα ορχηστρών σε Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία. Το 2011 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Διεύθυνσης Συμφωνικής και Οπερατικής Μουσικής από το Κρατικό Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης. Γεννήθηκε το 1980, είναι νυμφευμένος και έχει ένα παιδί.

kateliadi@politis-news.com  

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή