Συνελήφθη στη Γερμανία ο Κάρλες Πουτζδεμόν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν, στα σύνορα με τη Δανία, προχώρησαν οι γερμανικές αρχές.

Στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, στα σύνορα με τη Δανία, προχώρησαν οι γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του, ο 55χρονος Καταλανός πολιτικός συνελήφθη, αφού πρώτα πέρασε τα σύνορα από τη Δανία με προορισμό το Βέλγιο.

Ο Πουτζδεμόν ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο από τον Οκτώβριο του 2017, μετά και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η ισπανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για ανυπακοή και εξέγερση και έχει εκδώσει εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Σε περίπτωση σύλληψής του από τις ισπανικές αρχές, ο Πουτζδεμόν ενδεχομένως να τιμωρηθεί μέχρι και με 30 χρόνια φυλάκιση.

Τις τελευταίες ημέρες ο Πουτζδεμόν πραγματοποιούσε επαφές στη Φινλανδία, από την οποία αποχώρησε χθες. Στην πορεία του για επιστροφή στο Βέλγιο ωστόσο, συνελήφθη από τις αρχές της Γερμανίας.

Συνεχής αστάθεια

Η κατάσταση στην Καταλονία μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου παραμένει ρευστή, καθώς τα αυτονομιστικά κινήματα κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι ισπανικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλμα σύλληψης σε βαρός 25 βουλευτών, κάτι που τους στερεί το δικαίωμα να πληρώσουν τις θέσεις τους στη βουλή.

Ο Πουτζδεμόν σε δηλώσεις του μετά τις εκλογές, είχε αναφέρει ότι θέλει να επιστρέψει στην προεδρία της Καταλωνία, ζητώντας από τη Μαδρίτη να άρει το ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε, διαμηνύοντας πως δεν θα δεχθεί ο νέος ηγέτης της Καταλωνίας να είναι «εξ αποστάσεως».


Επιστροφή
στην αρχή