Συμμορφωθήκαμε μετά την καρπαζιά του ΕΔΑΔ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι σχέσεις μελών της οικογένειας δικαστών με δικηγόρους που εκπροσωπούν κάποιο από τα διάδικα μέρη θα γνωστοποιούνται από τον δικαστή.

Έπρεπε να μας τραβήξει το αφτί το ΕΔΑΔ για να κάνουμε το αυτονόητο, για τις τουλάχιστον επιλήψιμες σχέσεις δικαστών με δικηγόρους σε υποθέσεις που ο ένας είναι στη δικαστική έδρα και ο άλλος εκπροσωπεί κάποιον εκ των διαδίκων. Το ΕΔΑΔ, σε υπόθεση που αφορούσε πρώην πιλότο των Κυπριακών Αερογραμμών, έκρινε πως δεν έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί ο δικαστής της υπόθεσης, αφού συνήγορος των Κυπριακών Αερογραμμών ήταν ο συμπέθερός τους, ενώ τα παιδιά του δικαστή και του συνηγόρου εργάζονταν στο γραφείο του συνηγόρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για μη διασφάλιση δίκαιης δίκης του πιλότου Πάμπου Νίκολας, ο οποίος εκπροσώπησε χωρίς δικηγόρο τον εαυτό του, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο γενικός εισαγγελέας. Ο Πάμπος Νίκολας υπήρξε μεγαλόψυχος, καθώς ήθελε μόνο να δικαιωθεί και δεν διεκδίκησε αποζημιώσεις.

Κάλλιο αργά...

Στη βάση της απόφασης του ΕΔΑΔ, ο γενικός εισαγγελέας έστειλε έκθεση στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώθηκε ως προς τα γενικά μέτρα της απόφασης, ενώ δεν υπήρξε κάποια απαίτηση από τον αιτητή για χρηματική αποζημίωση. Με την επιστολή ο κ. Κληρίδης ζητάει να κλείσει η υπόθεση. Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, ο κώδικας που διέπει τη δικαστική πρακτική είχε τροποποιηθεί πριν εκδοθεί η σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ (καθώς αναμενόταν η καταδίκη) ώστε να αναφέρεται ρητά ότι η εξ αγχιστείας σχέση συνιστά λόγο για την απόσυρση ενός δικαστή από μια υπόθεση. Επίσης αναφέρεται ότι ο κώδικας τροποποιήθηκε περαιτέρω στις 8 Μαρτίου 2018, ώστε οι δικαστές να γνωστοποιούν τυχόν επαγγελματικές σχέσεις όταν κατά την εκδίκαση υποθέσεων συμμετέχουν δικηγόροι οι οποίοι είναι εργοδότες, εργοδοτούμενοι, συνεταίροι ή έχουν επαγγελματική σχέση με δικηγόρους-μέλη της οικογένειας του δικαστή. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο δικαστής αναφέρει τα γεγονότα και αν κάποιο εκ των μερών αντιτίθεται στη συμμετοχή του δικαστή στη διαδικασία, τότε ο δικαστής αποφασίζει κατά πόσο θα αποσυρθεί, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομολογία.
Αναφέρεται επίσης ότι αν δεν υπάρχει κάποια ένσταση για συμμετοχή του δικαστή και ο ίδιος ο δικαστής θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να αποσυρθεί, τότε μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στην εκδίκαση της απόφασης.
Οι σχέσεις μελών της οικογένειας δικαστών με δικηγόρους που εκπροσωπούν κάποιο από τα διάδικα μέρη θα γνωστοποιούνται από τον δικαστή για χάρη της αμεροληψίας των αποφάσεων των κυπριακών δικαστηρίων.

Δικαστές - δικηγόροι: O κόσμος το ’χει τούμπανο

Δεν αποτελεί μυστικό στους νομικούς κύκλους η ύπαρξη πολλών περιπτώσεων κατά τις οποίες δικαστές συνδέονται είτε συγγενικώς, είτε οικογενειακώς, είτε επαγγελματικώς μέσω παιδιών και συζύγων με δικηγόρους. Αν κάποιος ανατρέξει στις δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος, θα διαπιστώσει δεκάδες υποθέσεις στις οποίες τέτοιες σχέση «διαπλοκής» δεν οδήγησαν ποτέ σε εξαίρεση δικαστών. Πολλά δικηγορικά γραφεία είναι στελεχωμένα με δικηγόρους που είναι τέκνα δικαστών και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα αμεροληψίας ακόμα και αν ο δικαστής είναι πλήρως αμερόληπτος.
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι ανέφεραν πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους δικαστές, αλλά και στη Νομική Υπηρεσία, καθώς αιτήματα δικηγόρων που συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς -και πολύ περισσότερο με φιλικούς- με μέλη της Γενικής Εισαγγελίας αντιμετωπίζονται ιδιαιτέρως θετικά σε σχέση με άλλες περιπτώσεις.
Δικηγόροι ανέφεραν στον «Π» ότι υπήρξαν περιπτώσεις που για μια υπόθεση δικηγορικό γραφείο υπέβαλε αριθμό αιτημάτων προς τη Νομική Υπηρεσία λαμβάνοντας αρνητικές απαντήσεις. Μόλις ο πελάτης άλλαζε δικηγορικό γραφείο και υποβαλλόταν το ίδιο αίτημα, γινόταν αμέσως αποδεκτό. Το φαινόμενο αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στον Π», είναι διαχρονικό.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι αυτά τα φαινόμενα σε άλλες χώρες δεν είναι τόσο συχνά, καθώς το μικρό μέγεθος της Κύπρου εκ των πραγμάτων δημιουργεί καταστάσεις που δύσκολα μπορούν να αποφευχθούν.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 21:26 (τελευταία ενημέρωση 21:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βλέπει ποινικές ή αστικές ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για Freshfields ο ΓΕ

Πολίτης News, 21:00 (τελευταία ενημέρωση 21:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 20:27 (τελευταία ενημέρωση 20:27)

Επιστροφή
στην αρχή