Συμμόρφωση με το ΕΔΑΔ 10 χρόνια μετά την καταδίκη για Ονουφρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Xρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να συμμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση του Ανδρέα Ονουφρίου

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να συμμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση του Ανδρέα Ονουφρίου, σε σχέση με το Συμβούλιο Φυλακών και τις συνθήκες κράτησης καταδίκων που τιμωρούνται με πειθαρχικές ποινές απομόνωσης.
Το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του ενέκρινε δέσμη τροποποιήσεως στους περί Φυλακών Νόμους ώστε να συμμορφωθεί με την απόφαση 24407/04 του ΕΔΑΔ αλλά και τις συστάσεις που έγιναν από την CPT (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας Κρατουμένων). Οι τροποποιήσεις στους κανονισμούς έγιναν σε συνεργασία του Υπ. Δικαιοσύνης με τη Νομική Υπηρεσία και τη διεύθυνση των φυλακών, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι κατά καιρούς εισηγήσεις του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, οι οποίες μαζί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και τις συστάσεις της CPT επί των προηγούμενων διευθύνσεων γραφόντουσαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Πρόεδρος ο έπαρχος

Η πρώτη τροποποίηση αφορά την προεδρία του Συμβουλίου Φυλακών και τη συμμόρφωση με την απόφαση του ΕΔΑΔ. Μέχρι σήμερα του Συμβουλίου Φυλακών προήδρευε ο εκάστοτε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παρά το ότι το Τμήμα Φυλακών ανήκει στο ίδιο υπουργείο. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να υπάρξει ανεξαρτησία του συμβουλίου, το οποίο ελέγχει τις αποφάσεις της διεύθυνσης των φυλακών. Με την τροποποίηση καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου Φυλακών θα εκτελεί (σε συνεννόηση με το Υπ. Εσωτερικών) ο εκάστοτε έπαρχος Λευκωσίας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ex-officio μέλος του συμβουλίου.

Αυθαιρεσία τέλος

Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις αφορούν τους κανονισμούς 114, 115, 151 και μέρος του 160, ενώ καταργείται ο κανονισμός 162. Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων στις περιπτώσεις πειθαρχικής διαδικασίας και επιβολής περιοριστικών μέτρων εναντίον τους από τη διεύθυνση των φυλακών. Οι νέοι κανονισμοί κάνουν ξεκάθαρες τις πρόνοιες που αφορούν τα τηλεφωνήματα και τις επιστολές του κάθε κρατούμενου, αλλά και τα δικαιώματά του όταν διώκεται πειθαρχικώς ή όταν τιμωρείται για πειθαρχικά παραπτώματα. Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, η διεύθυνση των φυλακών έχει δώσει ενισχυμένα προνόμια πέραν αυτών που προβλέπονται από τους κανονισμούς, αφού έχει τη σχετική διακριτική ευχέρεια.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για συνάντηση Α. Κυπριανού - Τσαβούσογλου κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ

Πολίτης News, 07:13 (τελευταία ενημέρωση 07:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

Επιστροφή
στην αρχή