Δεν αρκούν οι δεσμεύσεις - Η Λουτ θέλει συμφωνία ηγετών για το πλαίσιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Θέση του γ.γ. του ΟΗΕ παραμένει πως οι δύο ηγέτες πρέπει να του ζητήσουν από κοινού να εμπλακεί, αφού επιτύχουν μια κοινή προσέγγιση επί του πλαισίου

Κάτι περισσότερο από μια δέσμευση πως θα συζητήσουν με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες ζητά ο γ.γ. του ΟΗΕ προκειμένου να προχωρήσει ξανά η διαδικασία, όπως ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη η προσωρινή απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ κατά τη συνάντησή τους.

Για αυτό και, όπως πληροφορείται ο «Π», παρά τη δεδηλωμένη ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για μια τριμερή συνάντηση Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί, το μόνο που έχουν να αναμένουν προς το παρόν οι δύο ηγέτες όταν μεταβούν στη Νέα Υόρκη είναι τις καθιερωμένες χωριστές συναντήσεις των 15 λεπτών.

Η κ. Λουτ τόνισε μάλιστα στον Πρόεδρο, σχολιάζοντας την ε/κ θέση πως η όποια διαδικασία θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, πως «αυτό δεν είναι αρκετό», όπως σημειώνουν πλέον συγκλίνουσες ενημερωμένες πηγές. Με άλλα λόγια, η κ. Λουτ επανέλαβε το μήνυμα το οποίο έστειλε ουκ ολίγες φορές στους ηγέτες ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά την κατάρρευση της διαδικασίας.

Αυτό που αναμένει ο γ.γ. του ΟΗΕ για να εμπλακεί εκ νέου στο Κυπριακό είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων κατά συγκεκριμένο τρόπο στο πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές και στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες (που αφορούν την ασφάλεια, τα στρατεύματα, το εδαφικό, το περιουσιακό, την ισότιμη μεταχείριση και την αποτελεσματική συμμετοχή).

Μόνο από κοινού


Η ε/κ πλευρά έχει επιδιώξει μέσω των Καλών Υπηρεσιών να διευθετηθεί συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο η άλλη πλευρά δεν φαίνεται πρόθυμη για κάτι τέτοιο, ενώ και οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο θεωρούν πως την αρμοδιότητα για τις διεργασίες σχετικά με τα επόμενα βήματα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος την έχει εναποθέσει στα χέρια της Τζέιν Χολ Λουτ.


Μάλιστα, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να υπάρξει μεσολάβηση, η κ. Λουτ φέρεται να επισήμανε πως αυτό δεν βρίσκεται στους όρους εντολής της, οι οποίοι αφορούν μόνο τη διάγνωση της κατάστασης και τη μεταφορά των εντυπώσεών της στον Αντόνιο Γκουτέρες.
Μόνο αφού οι ηγέτες θα έχουν συμφωνήσει σε κοινή προσέγγιση επί των προτάσεων του κ. Γκουτέρες και θα έχουν απευθυνθεί από κοινού στα Ηνωμένα Έθνη θα θεωρηθεί πως η «περίοδος περισυλλογής» έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα η κ. Λουτ ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως εφόσον υπάρξει μια τέτοια συνεννόηση, τότε υπάρχει χρονικό περιθώριο περαιτέρω διαπραγμάτευσης για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.


Καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε διακοπές, ενώ η συνάντηση Λουτ με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, πολύ δύσκολα οι ηγέτες θα έχουν κάτι συγκεκριμένο να δείξουν στον γ.γ. του ΟΗΕ κατά τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη.

Ακιντζί: Δεν είναι μοίρα μας η απομόνωση

«Είναι δικαίωμά μας να είμαστε μέρος της διεθνούς κοινότητας, τόσο στον αθλητισμό όσο και στην παγκόσμια διπλωματία και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε μιλώντας χθες στο Φεστιβάλ Σταφυλιού στην κατεχόμενη Γαλάτεια ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

«Οι Τ/Κ έζησαν για χρόνια σε απομόνωση», συνέχισε, προσθέτοντας πως «αυτό δεν μπορεί να είναι η μοίρα μας». Όπως είπε ο κ. Ακιντζί, οι Τ/Κ θα πρέπει να υπερασπιστούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πετύχουμε εκτός από τη διπλωματία που συμβαδίζει με τη διεθνή νομιμότητα».
Ο κ. Ακιντζί αναφερόταν στο αναφαίρετο δικαίωμα των Τ/Κ να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανώσεις, όπως λαογραφικές εκδηλώσεις και διοργανώσεις, δικαίωμα το οποίο έχει υφαρπαχθεί, όπως είπε, από το 1963.

Αναφέρθηκε μάλιστα στις προσπάθειές του, την εποχή που ήταν Τ/Κ δήμαρχος Λευκωσίας, για συμμετοχή της κοινότητας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, η οποία γίνεται πραγματικότητα σήμερα.

Μεταξύ άλλων, ο Τ/Κ ηγέτης αναφέρθηκε στα τοπικά προϊόντα της περιοχής, προσθέτοντας πως γίνονται όλο και καλύτερα κάθε χρόνο.
Σε ομιλία του ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους, λέγοντας ότι υπάρχει ανισότητα μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών και ότι 20% των νέων είναι άνεργοι.
Ενώ οι εξαγωγές του ψευδοκράτους φτάνουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, οι εισαγωγές ξεπερνούν το 1,7 δισ. εκατομμύρια δολάρια, είπε ο κ. Ερχιουρμάν, σημειώνοντας ακόμα ότι μόνο το 22% των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα και το 41% στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα είναι Τουρκοκύπριοι.


Επιστροφή
στην αρχή