Σήμερα κρίνονται πολλά για την παιδεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα αφού οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πάρουν στα χέρια την απάντηση του υπουργού Παιδείας επί των προτάσεων τους.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα αφού οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πάρουν στα χέρια την απάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη επί των εναλλακτικών τους εισηγήσεων που αφορούν τις «εξοικονομήσεις» εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν για τη νέα σχολική χρονιά. Από τα όσα, όμως, λέχθηκαν προφορικά κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών την Κυριακή, δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πλείστες εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας χθες στον «Π» αρκέστηκε να σημειώσει ότι για κάθε πρότασή τους οι οργανώσεις θα πάρουν συγκεκριμένη απάντηση. Ο διάλογος, πρόσθεσε, συνεχίζεται...

Από χθες, ενώπιον του Κώστα Χαμπιαούρη έχει τεθεί η απαντητική επιστολή των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ σε σχέση με τις εξορθολογιστικές του προτάσεις οι οποίες ως γνωστόν άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Και γραπτώς -διότι προφορικώς διατυπώθηκε πλειστάκις- οι εκπαιδευτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν τη διαφωνία τους επί των τριών προτάσεων Χαμπιαούρη που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα (συνδικαλιστικός χρόνος, απαλλαγές από διδακτικές περιόδους αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας, απαλλαγή ωρών για βοηθούς διευθυντές), σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πρόθυμες να τις συζητήσουν από τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που αφορά γενικότερα τον εξορθολογισμό της παιδείας, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ).

Βάζοντας όμως νερό στο κρασί τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως πληροφορείται ο «Π», θέτουν στο τραπέζι του διαλόγου και συζητούν τις ώρες υπευθύνου τμήματος. Πρόκειται ουσιαστικά για το «κόψιμο» ωρών από τον υπεύθυνο τμήματος - ένα από τα εξορθολογιστικά μέτρα του υπουργού που στοχεύουν στην «εξοικονόμηση» εκπαιδευτικών προς κάλυψη αναγκών ανθρώπινου δυναμικού στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, πάντως, στην επιστολή τους προς τον υπουργό επιμένουν στις εναλλακτικές τους εισηγήσεις θεωρώντας ότι «θα συμβάλουν στην ομαλή έναρξη, από κάθε άποψη, της νέας σχολικής χρονιάς, όπως ήταν άλλωστε και ο στόχος της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις 27 Ιουλίου 2018».

Η απάντηση του υπουργού, εάν δηλαδή αποδέχεται ή απορρίπτει το σύνολο ή μέρος των εισηγήσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, θα καθορίσει τα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ενώ θα διαφανεί μέσα από αυτήν εάν υπάρχει ελπίδα οι δύο πλευρές να βρουν τη χρυσή τομή ώστε η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει χωρίς προβλήματα. Προς το παρόν, η στελέχωση των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά βρίσκεται στον αέρα, τα σχολεία είναι αμφίβολο εάν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο (τα μέτρα των εκπαιδευτικών οργανώσεων παραμένουν σε ισχύ), ενώ το αρνητικό κλίμα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες και από τους δεκάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που έχουν μείνει εκτός σχολείου για τη χρονιά 2018-2019. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, στο μεταξύ, ανοίγουν κύκλο επαφών με τα πολιτικά κόμματα, με προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

«Απαράδεκτες πρόνοιες και μονομερή μέτρα»

Για απαράδεκτες πρόνοιες, μονομερείς αποφάσεις και για μέτρα που οδηγούν εκπαιδευτικούς στην ανεργία κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στην κοινή τους επιστολή που στάλθηκε χθες στον υπουργό Παιδείας. Μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρονται στην «απαράδεκτη» πρόνοια που περιλαμβάνεται στις εγκριθείσες από το Υπουργικό Συμβούλιο προτάσεις του Κ. Χαμπιαούρη και αφορά την κατάργηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου στη βάση των ετών υπηρεσίας για τους νεοεισερχόμενους. «Καταστρατηγεί κατάφωρα τις δεσμευτικές συμφωνίες των δύο πλευρών, εργοδοτικής πλευράς και εκπαιδευτικών οργανώσεων», αναφέρουν οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και δείχνουν τη γνωμάτευση των νομικών τους συμβούλων οι οποίοι κρίνουν απαράδεκτη τη μονομερή αναίρεση συμφωνιών χωρίς προηγουμένως να γίνει διαβούλευση ενώπιον της ΜΕΠΕΥ. Μνεία όμως και μάλιστα εκτενής γίνεται και στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς σημειώνοντας ότι «οι μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου επιδεινώνουν το πρόβλημα της αδιοριστίας εκατοντάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρέτησαν επί σειρά ετών τη δημόσια εκπαίδευση. Μετά και τους πρόσφατους διορισμούς που έγιναν ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους τριακόσιους, περίπου, εκπαιδευτικούς. Συνεπώς, επιβάλλεται να ληφθεί και αυτή η παράμετρος υπόψη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης». Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρουν τέλος στον υπουργό ότι οι απαντήσεις του θα παραπεμφθούν στα συλλογικά τους όργανα για αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποστολή «Π»:Πώς οι Φιλανδοί μορφώνουν τα παιδιά τους;

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 09:14 (τελευταία ενημέρωση 09:14)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tερέζα Μέι: «Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για Brexit»

Πολίτης News, 09:04 (τελευταία ενημέρωση 09:04)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

76 νεκροί, πάνω από 1.200 αγνοούμενοι από την Camp Fire

Πολίτης News, 09:01 (τελευταία ενημέρωση 09:01)

Επιστροφή
στην αρχή