Σήμερα εν έσσ'ει άρθρον, επκιάασιν οι πυράες

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Η δουλειά του ήταν να κόφκει δέντρα, με τον σβανά, τζ’αι να πουλά ξύλα για το τζάκι, τζι’ έκοφκεν ο άδρωπος τρία με τέσσερα δέντρα την ημέρα

Του Λούη Κοτρουκίδη

Η δουλειά του ήταν να κόφκει δέντρα, με τον σβανά, τζ’αι να πουλά ξύλα για το τζάκι, τζι’ έκοφκεν ο άδρωπος τρία με τέσσερα δέντρα την ημέρα. Μια νύχτα,  όπως εθκιέβαζεν την εφημερίδα, είδε μια διαφήμιση για μια μηχανή που κόφκει εξήντα δεντρά την ημέρα. Ου γαμώ το λαλεί,  με έτσι σβανάν ήταν να κάμει τα παλλούτζια του χρυσά, τζ’αι την άλλη ημέρα επήεν τζ’ εγόραέν την. Επήρεν τη στο δασός, αλλά έκοψε μόνο πέντε δεντρά, τζ'αι τόσα άλλα την επομένη, τζι’ εσκέφτην  ότι έπρεπε άτζζιαπης να πκιάει δουλειά που το χάραμα του φου, ώσπου να νυχτώσει, τζ’ εκατάφερεν να κόψει οχτώ δεντρά. Εν γίνεται, λαλεί στη γεναίκα του, εννά πάω στο μαγαζί που την έπκιαα να τους την πάρω πίσω, διότι εν παραπόττες τζ’αι γελούν του κόσμου με ψεύτικες διαφημίσεις. Εμπήκε φουρκαστός μέσα, επήεν τζ’ έπκιαεν το κοπέλλιν που τον γιακκάν, τζ’αι του είπε να πάει μιτά του στο δασός,  να του δείξει πως τούτος ο σβανάς με τα δοντούθκια εν κόφκει τόσα δεντρά που λαλεί η διαφήμιση. « Ένα λεπτό κύριε, μεν φωνάζεις, βάρτην μηχανή χαμαί», λαλεί του το κοπέλλιν. Τζ’αι με το που την εξαπόλυσεν  χαμαί, τραβά το σσ'οινούιν ίσια εξεκίνησεν το μοτέρ. Είσ'εν τζι’ έναν κορμό τζειαμαί, τζ’αι κατά που πήρεν το μηχάνημα μπροστά, με ένα «ζζζζζζ» έκοψεν τον κορμό όπως το σαλάμι. Ο πελάτης μονομιάς λαλεί του: «Ένα λεπτό ρε μάστρε, τούντο κόλπο με το σσ’οινούιν ξαναδείχνεις μου το ολάν;» Χώρκατος  άδρωπος της παλιάς κκελλές, που ήβρε τον η τεχνολογία αχάπαρον.

Εμιάλυνεν ο άδρωπος, τους τζ'αιρούς πόβαλλεν η στετέ μου ξύλα μέστο σίδερο να σιδερώσει, πουφέρνασιν νερό που τον ποταμό τζ’αι που την βρύσην του σχολείου, είσσ'εν ένα μαστραππούιν πόπιννεν ούλλον το σχολείο πουμέσα, τζ’ εν ενεκατσσιούσε κανένας. Έππεφτεν μας χαμαί η σσιοκολάτα, εγιέμωνεν χώματα, άλλα εμείς εκαθαρίζαμεν την  τζ’ ετρώαμεν την. Μα με τα χώματα; Ναι, γιατί επάθαμεν τίποτε ολάν; Να σας πω ακόμα ένα, διότι με έτσι πυράες πόχουμεν τώρα,  ποιος θέλει να ακούει πολιτικά τζ’αι μαλακίες; Που λαλείτε, επήεν ένα ζεφκάριν σινεμά, τζ’αι μέστα σκοτεινά αρώτησεν τον άντρα της αν είσσ΄εν πανατόλ, τζι’ απάντησεν της,  ότι είσσ'εν ένα μαγικό χαππούιν, «γλύφκε το αλλά με το καταπιείς, τζ’αι  δώσμου το πίσω», λαλεί της. Στα τρία λεπτά όταν της επέραεν η «ιδέα» του πονοτζ'έφαλου, αρώτηεν τον πού ήβρε έτσι παντοδύναμο χαππούιν. «Εν το κουμπίν του σάκκου μου, ρα θεόπελλη», λαλείς της,  αλλά αφού σου επέρασεν, είντα άλλο θέλεις;

Επιάναμεν κρυολόημαν, έφκαλλεν η μάνα μου τη κασσ’ιούαν με τε βεντουζες, τζ’αι τζ'είνο ήταν. Επόνε μας το δόντι μας, εθκιακλούσαν με το στόμα μας με ζιβάνα να μας περάσει ο πόνος για να τζ'οιμηχούμεν. Ηθέλαμεν καπύρες, έβαλλεν ένα ττελλούιν πουπάνω που τη σόπαν με τα ξύλα, τζι’ εμοσκομύριζεν το σπίτι. Άλλες φορές ετηάνιζεν τες κόρτες που το ψουμίν μέστο λάιν, αλοίφκαμεν την με γάλα «4 αγελάδων», τζι’ αν τζ’ επηλοχρηζούμαστεν, ήταν το γλυτζζ’ιστικό μας, αφού οι ππαράες ήταν λλίοι.  Όταν εσκοτείνιαζεν, άφτεννεν η μάνα μου το λουξ,  τζ’αι για να μαϊρέψει επομπάρισκε τον πύραυνο τζι’ έβαλλεν το φαΐν πάνω, τζ’αι τον σσ'ειμώναν άφτεννεν ξανά το πύραυνον να βράσουμεν νάκκον. Ακόμα τζ’ ο απόπατος ήταν μια τρύπα, τζι’ αν μεν ήξερες καλό σημάιν… Εκάμναμεν «ντους» μέστην αυλήν με το λάστιχο, τζι’ ανάθεμαν αν το νερόν ήταν κρύο σσ’ιόνι. Ετουρτουρούαμεν, αλλά εν επεθάνισκεν κανένας. Μέστα τετράδια όταν εγράφαμεν πολλές φορές με «λαδόκολλα» που κάτω για νάχουμεν τζ’αι «κόπυ», όταν  εβάλλαμεν τη λαδόκολλα ανάποδα, επιάνναν μας οι θκιαόλοι, τζ’αι πτου που ξάναρκης.

Το αν επερνούσαμεν καλλίττερα ή όι, εν σχετικό.  Ό,τι τζ’αι να πεις, η ζωή ήταν καλλίτερη. Εκαλιούσεν ο παπάς μου φίλους στο σπίτι να φάσιν τζ’αι να πιουν, τζ’αι το φαḯν εν ετάρασσεν που το τραπέζι, διότι εν μέσου του βούκκου τζ’αι του «εις υγείαν κουμπάρε», εξεκινούσασιν τα τραούθκια τζ’αι τα τσσιαττιστά, προπαντός τα μιλλωμένα… τζ’ εσυνεχίζασιν να «τσιμπούν». Τζ΄είνους τους τζ΄αιρούς η ζωή ήταν πολλά ποιο δύσκολη, διότι, άλλο να μπαίνεις πουκάτω στο ντους τζ’αι να αννοίεις τη φουντάνα ζεστό-κρύο, τζι΄άλλο να σου γύρνει η μάνα σου με την κούππα λλίον-λλίον τζ’αι να τουρτουράς τζ'αι πουπάνω.

Επήεν τζι’ ο Βούλγαρος στον παγωτάρη τζι’ είπεν του: « Ένα παγωτό κεράσι;»  Έπκιαν το παγωτό ο Βούλγαρος, τζι’ όταν ο παγωτάρης είπεν του να πκιερώσει, είπεν του: «Φκαριστώ πολλά κύριο, εγώ κεράσει αύριο».

Ένας γέρος στην ηλικία μου των 70, επέρναν πόξω πόνα πουτανιάρικο.  Εφώναξεν του η Μαντάμ να πάει μέσα, τζι’ είπεν της ότι εν μπορεί.« Άτε παππού λαλεί του, έλα τζι’ εννά περάσεις ωραία...» Αλλά, ατού ο παππούς, είπε της ότι εν ημπορεί. «Άτε έλα», λαλεί του, εννά σε βοηθήσω τζι’ εγιώ», για να μεν χάσει τον πελάτη. «Α», λαλεί της, «άμα εννά βοηθήσεις, κατέβαστα τζι' έρκουμε». Επήεν μέσα το γερούιν, τζι’ άμα της άλλαξε τα φώτα…«είντα που λαλείς ρε γέρο ότι εν μπορείς;», λαλεί του. «Εν εκατάλαβες κόρη μου αλώπως», λαλεί της, «να γαμήσω μπορώ, να πκιερώσω εν ημπορώ...». Είπαμεν, εν έσσ΄ει άρθρον σήμερα...

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Keep calm περιμένοντας το τρυπάνι του «Stena IceMax»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, 09:40 (τελευταία ενημέρωση 09:40)

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή