Σήμερα ανακοινώνουν μέτρα στην εκπαίδευση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Εν αρχή αποχή από κάθε εξωδικακτική δραστηριότητα και βλέπουνε - Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προς εκτόνωση της κρίσης

Παρά το έντονο παρασκήνιο, σε πολλαπλά επίπεδα, που εκτυλισσόταν μέχρι αργά το απόγευμα χθες, η κρίση στην παιδεία παραμένει. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούνται από τη νέα πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν τα πρώτα μέτρα αντίδρασης τα οποία αποφάσισαν χθες τα κεντρικά διοικητικά τους συμβούλια. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε χθες το απόγευμα άρον - άρον στο γραφείο του τους προέδρους των ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, για να ακολουθήσει όμως έντονη συζήτηση επί της πρότασής του - που έχει απορριφθεί από τις οργανώσεις, αφού ουσιαστικά δεν έθετε κάτι καινούργιο στο τραπέζι, πλην των αποφάσεων της 23ης Αυγούστου.

Με τη διαφωνία των δύο πλευρών να μετατρέπεται σε λογομαχία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε από τους προέδρους τους, Σωκράτους και Φυλακτού, να αποχωρήσουν από το γραφείο του.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θεωρούν ως μόνη διέξοδο από την κρίση την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μεταξύ άλλων προνοεί στην απόσυρση των αποφάσεων του Υπουργικού της 4ης Ιουλίου και στην αναστολή των μέτρων από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων. Με θετικό όμως φακό βλέπουν και την πρόταση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει στις ληφθείσες αποφάσεις της 23ης Αυγούστου και χθες δημοσιοποίησε μια νέα πρόταση. Αυτή όμως η πρόταση δεν διαφοροποιεί τις αποφάσεις της τελευταίας συνάντησης των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες, ως γνωστόν, έχουν απορριφθεί ομόφωνα από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Μόνο νέο στοιχείο στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι παραπέμπει τον διάλογο για τα εργασιακά στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές κινήσεις εντός του τρέχοντος έτους, «εάν μέσα από τον προτεινόμενο εντατικό διάλογο και τις αποφάσεις για τον συνολικό εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου προκύψουν στοιχεία που διαφοροποιούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις τους χθες, και αναφερόμενος σε διευκρινίσεις στην πρόταση της 23ης Αυγούστου, ανέφερε ότι «όπως ο Πρόεδρος κατά την 27η Ιουλίου είχε προτείνει εντατικό διάλογο που δεν θα περιορίζετο εις τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, αλλά θα εκτείνετο και σε σειρά δράσεων ευρύτερης ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης παιδείας, επιθυμεί να επαναλάβει τη θέση πως όσον αφορά τον διάλογο για τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου τα πάντα θα πρέπει να τεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, μη εξαιρουμένων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018. Ήταν», ανέφερε, «μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ύστερα από τη διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που από κοινού διαμορφώθηκε η πρόταση της 23ης Αυγούστου. Ο Πρόδρομος Προδρόμου διεμήνυσε παράλληλα την αποφασιστικότητα του Προέδρου για διάλογο προς εκτόνωση της κρίσης.

Παρασκηνιακά πάντως χθες οι διαβουλεύσεις που γίνονταν ήταν έντονες, με τον πρόεδρο της Βουλής να συναντιέται με τις ηγεσίες των οργανώσεων συζητώντας την πρότασή του, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει και στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα κεντρικά διοικητικά συμβούλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων συνεδρίασαν καθορίζοντας τις «κόκκινές» τους γραμμές. Τι δηλαδή μπορεί να γίνει αποδεκτό και τι όχι. Ενδελεχώς εξετάστηκαν και τα μέτρα αντίδρασης, σε περίπτωση βεβαίως που μέχρι και την επόμενη Δευτέρα δεν βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο. Στο τραπέζι τέθηκε και η πρόταση Συλλούρη, με τα δ.σ. των ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να την κάνουν αποδεκτή, εάν παραμείνει όμως ως τους έχει εξαρχής ανακοινωθεί. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους σε ό,τι αφορά την ώρα υπευθύνου (να παραμείνει δηλαδή η κυβερνητική πρόταση), μόνο, όμως, για τη φετινή σχολική χρονιά.

Άρχισαν τα μέτρα...

Τα δ.σ. των εκπαιδευτικών οργανώσεων εξέτασαν ενδελεχώς τα μέτρα που θα λάβουν στην περίπτωση που η κρίση δεν εκτονωθεί. Χθες οι διευθυντές μέσης εκπαίδευσης απείχαν από τη συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, με το τελευταίο να θέτει εν νέου τη συνάντηση με τις διευθυντικές ομάδες την ερχόμενη Δευτέρα. Ανάμεσα σε άλλα το δ.σ. της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε όπως:

  • Οι βοηθοί διευθυντές Α και βοηθοί διευθυντές να ασκούν μόνο το διδακτικό, συντονιστικό και διοικητικό τους έργο.
  • Ετοιμαστεί ενημερωτικό έντυπο προς τους γονείς,
  • Απέχουν από τα σεμινάρια επιθεωρητών τον Σεπτέμβριο.
  • Ο καθηγητικός σύλλογος δεν θα εγκρίνει την κατανομή των μαθημάτων.
  • Δεν θα μετέχουν σε επιτροπές, όπως πειθαρχικό συμβούλιο, συμβούλιο διεύθυνσης.
  • Δεν θα αναλάβουν υπευθυνότητα τμήματος.
  • Διακόψουν κάθε επαφή με το υπουργείο.
  • Δεν θα συμμετέχουν γενικώς σε καμία εξωδιδακτική δραστηριότητα (ημερίδες, διαλέξεις, εκδηλώσεις, παζαράκια, εράνους, πορείες).

Χθες στο μεταξύ και η ΠΟΕΔ ενημέρωσε τους διευθυντές δημοτικής και προδημοτικής για τα μέτρα που ενδέχεται να πάρει, ενώ επιφυλάσσεται να τα ανακοινώσει λίαν συντόμως.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν χθες την απόρριψη της πρότασης Αβέρωφ Νεοφύτου. «Η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού ουσιαστικά είναι η ίδια με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη που δόθηκε στις 23 Αυγούστου 2018, η οποία επίσης απορρίφθηκε ομόφωνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Να υπενθυμίσουμε ότι η κρίση στην παιδεία θα τεθεί σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας της Βουλής.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φρούριο» η Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πολίτης News, 14:26 (τελευταία ενημέρωση 14:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Zητούν από την Amazon να σταματήσει να πουλά σουβενίρ της ΕΣΣΔ

Πολίτης News, 14:23 (τελευταία ενημέρωση 14:23)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιολογικός σταθμός:Προς ολοταχώς για την υπογραφή συμβολαίων

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 14:12 (τελευταία ενημέρωση 14:12)

Επιστροφή
στην αρχή