Σίγουροι οι έξι και ψάχνουμε τους επτά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τι; Ως είθισται, αρχίζουν οι συζητήσεις και η ονοματολογία για τις Υπουργικές θέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε χθες με ραδιοφωνικές του δηλώσεις τις πληροφορίες του «Π» σε σχέση με την πρόθεση Αναστασιάδη να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης που να συγκεντρώνει διάφορες ιδεολογικές αποχρώσεις και να ανταποκρίνεται στην περιγραφή της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Αν και υπάρχει χρόνος μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση, εντούτοις άρχισαν ήδη οι ασκήσεις επί χάρτου για το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν, αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Έξι μέλη της κυβέρνησης έχουν σίγουρη θέση και στο επόμενο Υπουργικό εφόσον θέλουν να παραμείνουν: Χάρης Γεωργιάδης, Ζέτα Αιμιλιανίδου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Γιώργος Λακκοτρύπης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βασίλης Πάλμας. Ο Ιωάννης Κασουλίδης αποχωρεί μετά βεβαιότητας, πρόθεση αποχώρησης (τουλάχιστον από το Υγείας) εξέφρασε και ο Γιώργος Παμπορίδης, ενώ πέντε υπουργοί αναμένουν τις προεδρικές αποφάσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθόρισε ως στόχο να έχει τουλάχιστον δύο με τρεις γυναίκες στο νέο του Υπουργικό.

 • Υπουργείο Οικονομικών: Ο Χάρης Γεωργιάδης θα ήθελε, όπως γράψαμε και χθες, να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, κατά προτίμηση στο Εξωτερικών. Φαίνεται όμως πως έχει πειστεί ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και θα παραμείνει τουλάχιστον για τον επόμενο έναν χρόνο στο Οικονομικών.
 • Υπουργείο Εσωτερικών: Δύσκολα θα αλλάξει ο σημερινός ένοικός του Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος έτσι κι αλλιώς μετακινήθηκε σχετικά πρόσφατα στο ΥΠΕΣ και τα πηγαίνει καλά.
 • Υπουργείο Εξωτερικών: Ο Ιωάννης Κασουλίδης φεύγει, το έχει δηλώσει άλλωστε πως ολοκλήρωσε τον κύκλο του, το ερώτημα είναι ποιος έρχεται. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φλερτάρει με την ιδέα της μετακίνησης στο ΥΠΕΞ, χωρίς όμως αυτό να υιοθετείται από τον Πρόεδρο.
 • Υπουργείο Υγείας: Ο Γιώργος Παμπορίδης δήλωσε και δημοσίως το βράδυ της Κυριακής ότι δεν επιθυμεί παραμονή στο Υγείας, αν και αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για να συνεχίσει. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ήταν το ίδιο κατηγορηματικός αν του πρότεινε ο Πρόεδρος άλλο υπουργείο όπως το Εξωτερικών ή το Ενέργειας.
 • Υπουργείο Ενέργειας: Ο Γιώργος Λακκοτρύπης απέρριψε μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες και μάλλον θα παρατείνει την παραμονή του στο Ενέργειας τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
 • Υπουργείο Εργασίας: Η Ζέτα Αιμιλιανίδου «δεν καίγεται» να παραμείνει στο Υπουργικό, αλλά αν της το ζητήσει ο Πρόεδρος δεν θα του χαλάσει χατίρι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος μάλλον θα της ζητήσει να παραμείνει.
 • Υπουργείο Παιδείας: Ο Κώστας Καδής αναμένει τις αποφάσεις του Προέδρου. Πάντως τυγχάνει και της εκτίμησης του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έχει λόγο και ρόλο για το Παιδείας.
 • Υπουργείο Άμυνας: Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης αναμένει τις αποφάσεις του Προέδρου. Ήταν από τους υπουργούς που βρέθηκαν στο στόχαστρο την προηγούμενη πενταετία, κυρίως για την απροθυμία του να κάνει... μικρές και καθημερινές εξυπηρετήσεις!
 • Υπουργείο Μεταφορών: Φημολογείται ότι ο Μάριος Δημητριάδης έχει δεχθεί μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση και μάλλον θα αποχωρήσει. Βέβαια αν του ζητήσει ο Πρόεδρος να παραμείνει δύσκολα θα πει όχι.
 • Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος ήταν από τους υπουργούς που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση κατά την προηγούμενη πενταετία λόγω και της φύσης του υπουργείου που ανέλαβε, μάλλον θα μετακινηθεί στη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Το ερώτημα είναι πότε. Αν γίνει αμέσως μια τέτοια μετακίνηση θα ερμηνευθεί ως επιθυμία του Προεδρικού να σπάσει αβγά με τον Κώστα Κληρίδη.
 • Υπουργείο Γεωργίας: Αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι έκλεισε τον κύκλο του ο Νίκος Κουγιάλης.
 • Υφυπουργός παρά τω Προέδρω: Θεωρείται ότι εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ο Βασίλης Πάλμας θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Πιθανότερη είναι η παραμονή του στη θέση του, αν και κάποιες πηγές δεν αποκλείουν μετακίνηση σε υπουργείο, σε περίπτωση αποχώρησης του Δημητριάδη.
 • Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει σίγουρη θέση στο κυβερνητικό σχήμα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη από ποιο πόστο. Ο ίδιος, όπως γράψαμε πιο πάνω, επιθυμεί μετακίνησή του στο Εξωτερικών, ο Πρόεδρος όμως τον θέλει δίπλα του για πολλούς λόγους. Για τη θέση του εκπροσώπου ή για άλλη θέση στο Υπουργικό ακούγεται και το όνομα του Πρόδρομου Προδρόμου, η αξιοποίηση του οποίου θεωρείται δεδομένη, είτε στη Βουλή είτε στο Υπουργικό.

Όπως γράψαμε χθες είναι πιθανές οι ανακατατάξεις στη Βουλή. Αν υπουργοποιηθούν βουλευτές Λευκωσίας (Νίκος Νουρής και Στέλλα Κυριακίδου) ανοίγει ο δρόμος για τον Πρ. Προδρόμου και τη Σάβια Ορφανίδου. Στα ονόματα που ακούγονται για υπουργοποίηση είναι και του προέδρου της ΑΗΚ Ανδρέα Μαραγκού, ως τεχνοκράτη, ο οποίος μάλιστα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Φήμες αξιοποίησης του Ανδρέα Κυπριανού (κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για τη Βουλή στον Α. Μιχαηλίδη) δεν επιβεβαιώνονται.

Θέλει να τελειώσει νωρίς

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι παρόλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να πάρει αποφάσεις για το νέο Υπουργικό του Συμβούλιο, εντούτοις δεν θέλει να εξαντλήσει όλο το χρονικό περιθώριο, γιατί αντιλαμβάνεται ότι οι συνεργάτες του θα βρεθούν σε έναν κυκεώνα σεναριολογίας και φημολογιών που μόνο φθορά προκαλεί. Μάλιστα σε κάποια συζήτηση που είχε με τους συνεργάτες του στο Υπουργικό πριν τις προεδρικές εκλογές, ένας εξ αυτών του εξέφρασε την επιθυμία να το γνωρίζει εγκαίρως και να μην ενημερωθεί την τελευταία στιγμή κατά πόσο μένει ή φεύγει από την κυβέρνηση, θέση με την οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιποι, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές πρόθεση του Προέδρου είναι να μιλήσει με κάθε υπουργό ξεχωριστά. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο ο Πρόεδρος θα είναι σε θέση να ενημερώσει την Πέμπτη αυτούς που αποχωρούν. Έτσι και αλλιώς αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος χρειάζεται να ξεκουραστεί μετά από μια δύσκολη και μακρά προεκλογική εκστρατεία, αν και χθες βρέθηκε στο Προεδρικό από τις οκτώ το πρωί. Με τα του Υπουργικού Συμβουλίου, πάντως, περισσότερο ασχολήθηκαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι (που όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις φροντίζουν και οι ίδιοι με διαρροές να βάζουν τα ονόματά τους μέσα στο κάδρο), παρά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν για τους πολίτες οι πόρτες του Προεδρικού. «Με την ευκαιρία της επανεκλογής του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί να συναντηθεί με τους πολίτες και ως εκ τούτου θα δεχθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα συγχαρητήρια του κοινού, την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, από τις 9.30 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ.», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Focus:Δεν αποτελούν ιδιωτική επικοινωνία τα emails των Ζολώτα – Φόλε

Πολίτης News, 16:49 (τελευταία ενημέρωση 16:49)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία εκτός ΓεΣΥ

Πολίτης News, 16:31 (τελευταία ενημέρωση 16:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2η κινητή μονάδα από την Ελληνική Τράπεζα

Πολίτης News, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

Επιστροφή
στην αρχή