Σύγκρυο στη Λευκωσία λόγω Λουτ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Θα υποβάλει δύσκολες ερωτήσεις και αναμένει να λάβει σαφείς απαντήσεις, ώστε να μεταφέρει ξεκάθαρες θέσεις και προθέσεις στον γ.γ. του ΟΗΕ

 

Τα μηνύματα που πάνε στο Προεδρικό -από πολλές πλευρές, εντός και εκτός Κύπρου- αναφέρουν ότι η απεσταλμένη / σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ δεν αστειεύεται ούτε έχει χρόνο για χάσιμο - θεωρείται σκληρό καρύδι, ζόρικη στις επαφές, καμία σχέση με τον ευγενικό, υπομονετικό και διπλωμάτη κύριο Άιντε. Ήρθε στο νησί με άδειες τις «βαλίτσες», για να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα και όχι γενικολογίες / αερολογίες (για ασφάλεια, αποτελεσματική συμμετοχή, μεταχείριση Ελλαδιτών - Τούρκων υπηκόων (αναλογία 4:1) κ.λπ.]. Θα μιλήσει πολύ συγκεκριμένα, δεν θα ήθελε οι δύο ηγέτες να βάλουν όρους ή / και προϋποθέσεις και να ζητήσουν χρονοδιαγράμματα, θα υποβάλει δύσκολες ερωτήσεις και αναμένει να λάβει σαφείς απαντήσεις, ώστε να μεταφέρει ξεκάθαρες θέσεις και προθέσεις στον γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού (και αν υπάρχει, από ποιο σημείο θα συνεχιστεί). Ανάλογα μηνύματα λαμβάνει και η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ δεν αναμένεται να έχει άλλες συναντήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο.

 

Στην Τουρκία το κλειδί

Οι αυριανές χωριστές συναντήσεις της κ. Λουτ με τους Αναστασιάδη - Ακιντζί θεωρούνται πάρα πολύ σημαντικές, καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, για το ίδιο το Κυπριακό. Η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα συνεχίσει τις επαφές / βολιδοσκοπήσεις της σε Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, ώστε να σχηματίσει σφαιρική εικόνα σχετικά με τις προοπτικές της διαδικασίας του Κυπριακού. Πάντως, η πιο κρίσιμη συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ θεωρείται αυτή της Τουρκίας, κυρίως γιατί θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο η Άγκυρα έβαλε πλώρη για αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού και για σχέδιο β'. Διότι, σε μια τέτοια περίπτωση, μηδενίζεται το κεκτημένο του Κραν Μοντανά (πλαίσιο Γκουτέρες κ.λπ.) και θα είναι άνευ σημασίας η οποιαδήποτε συζήτηση για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Σημειώνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ποιον θα συναντήσει η Τζέιν Χολ Λουτ στην Άγκυρα. Τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος θεωρείται ως ο άνθρωπος του Ερντογάν. Σημειώνεται, επίσης, πως δεν έχει διασαφηνιστεί, μέχρι στιγμής, κατά πόσο μετά τις επαφές της στις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών δυνάμεων θα επιστρέψει στο νησί για έναν δεύτερο γύρο συζητήσεων ή θα μεταβεί απευθείας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για μια πρώτη ενημέρωση του κ. Γκουτέρες.

Ισχύουν οι προτάσεις;

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στον «Π», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επαναλάβει στην Τζέιν Χολ Λουτ τη θέση του ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου και ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που έμειναν πέρσι τον Ιούλιο στο Κραν Μοντανά, εφόσον η Τουρκία δώσει, εκ των προτέρων (πριν από τη διάσκεψη), σοβαρά δείγματα γραφής ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει την κατάργηση των εγγυήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη προετοιμάσει την απάντησή του στην αναμενόμενη ερώτηση από την κ. Λουτ για το κατά πόσο ισχύουν οι προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, στις 5 και 6 Ιουλίου του 2017. Ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να πει το «ναι» στο να συνεχιστεί η διαδικασία από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά, δηλαδή να ισχύουν και οι προτάσεις του, εφόσον, όμως, δεν του ζητηθεί να κάνει επιπλέον υποχωρήσεις ως προϋπόθεση για να επαναρχίσει η διαδικασία. Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρόκειται, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, να δώσει οτιδήποτε άλλο, πέραν των προτάσεων που κατέθεσε τις τελευταίες δύο μέρες στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Υπενθυμίζεται ότι μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στο ελβετικό θέρετρο, και στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Αναστασιάδης -ο οποίος επαναδιεκδικούσε τον προεδρικό θώκο- δήλωσε ότι απέσυρε τις προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 5 και 6 Ιουλίου 2017.

Στο τραπέζι ο χάρτης;

Από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί η κ. Λουτ θα ζητήσει να ακούσει κατά πόσο ο χάρτης για το εδαφικό της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι στο τραπέζι ή ισχύει η απόσυρσή του. Το θέμα της ανταλλαγής των χαρτών είναι κομβικό σημείο για τη διαδικασία, διότι είναι αυτή η εξέλιξη που οδήγησε τις συνομιλίες της Γενεύης στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Σημειώνεται ότι ο κ. Ακιντζί δημοσιοποίησε την απόσυρση του χάρτη την εβδομάδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών (αρχές του 2018), κάτι που εξόργισε τον κ. Αναστασιάδη, γιατί το εξέλαβε ως εχθρική ενέργεια - παρέμβαση στα των εκλογών. Στο μεταξύ, φαίνεται να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος εντός των Ηνωμένων Εθνών η τουρκοκυπριακή θέση για επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών με χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, τα ίδια τα δεδομένα θέτουν από μόνα τους τελική ημερομηνία λήξης της διαδικασίας: ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας / γεώτρηση της ExxonMobil τον ερχόμενο Νοέμβριο και τουρκικό σχέδιο β' για ταχεία ισλαμοποίηση των κατεχομένων, ενίσχυση του ψευδοκράτους και εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τέλος χρόνου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικής πηγής που μίλησε στον «Πολίτη», μέχρι το τέλος του χρόνου το Κυπριακό θα τελειώσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. «Εάν η προσπάθεια Λουτ έχει θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή επαναρχίσει η διαδικασία του Κυπριακού, και θετική κατάληξη, δηλαδή επιτευχθεί λύση, έχει καλώς. Εάν όχι, να ετοιμάζονται και οι δύο πλευρές του νησιού για εξελίξεις, καθόλου ευχάριστες. Είτε δεν ξαναξεκινήσει η διαδικασία είτε επαναρχίσει αλλά οδηγηθεί σε αποτυχία, να μην αναμένει κανείς από τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι θα δώσει νέα παράταση για περισυλλογή με προοπτική μιας νέας προσπάθειας. Θα επισημοποιηθεί το τέλος της διαδικασίας, και τον ερχόμενο Γενάρη θα τεθεί θέμα δραματικής μείωσης, αν όχι απόσυρσης από το νησί, της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP). Παρεμπιπτόντως, ο Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται να μην είδε με καλό μάτι την επιστολή Ακιντζί, ημερομηνίας 2/7/2018, προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για επανεξέταση της εντολής της αποστολής της δύναμης - την εξέλαβε ως ευθεία αμφισβήτησή του για το θέμα της UNFICYP. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, σημειώνει ότι το νησί παρέμεινε, σε μεγάλο βαθμό, ήρεμο και σταθερό όλα αυτά τα χρόνια λόγω της αδιάκοπης παρουσίας της UNFICYP.

Τρία σενάρια

Σε ό,τι αφορά το πότε αναμένονται νέα από τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για την τύχη της διαδικασίας του Κυπριακού, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν σήμερα. Ένα πρώτο σενάριο θέλει τον κ. Γκουτέρες να δημοσιοποιεί την απόφασή του περί της συνέχισης της διαδικασίας [είτε με συνομιλίες των δύο ηγετών είτε με πρόσκληση όλων των μερών για νέα διάσκεψη (τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, τουρκοκυπριακή κοινότητα, ελληνοκυπριακή κοινότητα/Κυπριακή Δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση)] ή μη την περίοδο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, ο μεν Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί χάσιμο χρόνου νέες συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο δε Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θέλει τετ α τετ διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί είναι θυμωμένος μαζί του (τον προσέβαλε / άδειασε ουκ ολίγες φορές και θεωρεί ότι ο κ. Αναστασιάδης έβαλε πάνω από τη λύση του Κυπριακού την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας). Ευνοούν και οι δύο να πάνε σε απευθείας διάσκεψη. Ένα δεύτερο σενάριο τοποθετεί την επανεκκίνηση της διαδικασίας τον Νοέμβριο, ώστε να συνδεθεί με τα ενεργειακά. Δηλαδή, να αναβληθεί η γεώτρηση της ExxonMobil ή / και η οποιαδήποτε συμφωνία για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος γύρος συνομιλιών. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για γεώτρηση σε νερά που τα θεωρεί δικά της, κοντά στην Κύπρο, τις επόμενες μέρες. Ένα τρίτο σενάριο κάνει λόγο για επανέναρξη της διαδικασίας μετά τις τουρκικές δημοτικές εκλογές, του χρόνου την άνοιξη. «Όπως και να ’χει το θέμα, η εκκρεμότητα που λέγεται Κυπριακό θα τελειώσει πολύ σύντομα. Είτε με λύση είτε με κάποια άλλη διευθέτηση. Και όπως γνωρίζετε, συζητείται πλέον ανοιχτά αυτή η άλλη διευθέτηση, η οποία μπορεί ακόμα να μην έχει συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσδιοριστεί αμέσως μετά από ένα νέο αδιέξοδο. Το Κυπριακό πρέπει να τελειώσει. Τελειώνει», επανέλαβε η ίδια διπλωματική πηγή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία μπορεί να τρέξει γρήγορα. «Δεν θα πάμε να ξαναδιαπραγματευτούμε από την αρχή. Ξέρουμε τα 5-6 σημεία όπου υπάρχει διαφωνία», συμπλήρωσε.

Εγγυήτριες και διεθνής κοινότητα

Η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν πήγε καθόλου καλά. Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν. Στον ελάχιστο χρόνο που αφιέρωσαν στο Κυπριακό, δεν είπαν τίποτε συγκεκριμένο, απλώς συμφωνήθηκε τα θέματα της εξωτερικής πτυχής του προβλήματος (π.χ. ασφάλεια - εγγυήσεις) να τα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (δεν καθορίστηκε ημερομηνία). Όσον αφορά τους Βρετανούς, αυτή την περίοδο δεν ασχολούνται καθόλου με το Κυπριακό, τους απασχολεί μόνο το Brexit. Οι Αμερικανοί δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα της UNFICYP και γενικότερα για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ρώσοι έχουν τα δικά τους θέματα και προσέχουν πολύ την υπό εκκόλαψη σχέση τους με την Τουρκία. Οι μόνοι που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι η Γαλλία και η ΕΕ, και συγκεκριμένα η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ήταν παρούσα στο Κραν Μοντανά. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι το Brexit είναι μια ευκαιρία να πάρουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν οι Βρετανοί στην ΕΕ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωνές στη Βουλή για το ακριβό ρεύμα - Τα άκουσε η ΑΗΚ

Πολίτης News, 03:40 (τελευταία ενημέρωση 03:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοίγουν «παράθυρα» για ιδιωτική ιατρική

Πολίτης News, 02:40 (τελευταία ενημέρωση 02:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακιντζί: Όχι σε αντίληψη μειονότητας, ναι στην πολιτική ισότητα

Πολίτης News, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή