Πάσα πάρε - βάλε σε Οδυσσέα...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Επιβεβαιώνεται η γελοιοποίηση των θεσμών από αυτούς που ενετάλησαν να τους προστατεύσουν στην περίπτωση της ερευνητικής για το κλείσιμο των χωματερών.

Τον διορισμό ερευνώντος λειτουργού ζητά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης για τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον των υπηρεσιακών λειτουργών, στους οποίους αποδίδει ευθύνες το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την καταδίκη της Κύπρου από το ΔΕΕ για τη λειτουργία των χωματερών Κοτσιάτη και Βατί.

Οι υπό έλεγχο υπηρεσιακοί δεν προσδιορίζονται από τον γενικό ελεγκτή, καθώς όμως, οι γενικοί διευθυντές υπουργείων που επέμειναν μαζί με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην κατασκευή εργοστασίου σκουπιδιών, αθωώνονται από την ερευνητική επιτροπή, έμειναν μόνο οι χαμηλότερης κλίμακας υπηρεσιακοί του Υπουργείου Γεωργίας να αναλάβουν τις κατ’ ισχυρισμόν της ερευνητικής επιτροπής ευθύνες (αφού οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη αφυπηρετήσει). Με προχθεσινή ανακοίνωσή του, ο γενικός ελεγκτής, αφού περιορίζει τις ευθύνες σε διοικητικό επίπεδο, επισημαίνει την ανάγκη αναζήτησης των υπευθύνων για τις αστοχίες στη διαχείριση των αποβλήτων.

Αντίθετα, για τις πολιτικές ευθύνες άστοχων αποφάσεων, ο γενικός ελεγκτής αναμένει «κατ’ ελάχιστον ότι θα δρομολογηθούν ενέργειες ώστε τέτοιες αστοχίες να μην μπορούν εύκολα να επαναληφθούν». Εξοπλισμένος με ένα πόρισμα, το οποίο όχι μόνο απαλλάσσει τον ίδιο από την ευθύνη κατασκευής ενός εργοστασίου σκουπιδιών, το προϊόν του οποίου θα μας κοστίζει τουλάχιστον 30 ευρώ ανά τόνο, αλλά τον εκθειάζει ακριβώς για αυτό το αποτέλεσμα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι σε θέση να καθορίσει τους επόμενους χειρισμούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να διαγράψει τις πολιτικές ευθύνες (και μαζί τις δικές του). Όπως ανέδειξε από προχθές ο «Πολίτης», το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, προκειμένου να υποστηρίξει ότι ήταν ορθή η πολιτική κατασκευής κοστοβόρων εργοστασίων σκουπιδιών, τα οποία από το 2020 δεν θα πρέπει να αξιοποιούνται πλήρως, αφού θα πρέπει η χώρα να ανακυκλώνει το 50% των αποβλήτων της, έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίξει δίχως καμία τεκμηρίωση ότι ένας αποτεφρωτήρας παραγωγής ενέργειας κόστους 280 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να ήταν συμφέρον για το κράτος.

Ένας αποτεφρωτήρας που για να λειτουργήσει θα απαιτούσε τέσσερις ΟΕΔΑ και όλα τα σκουπίδια της χώρας (όπως φαίνεται από την απόφαση Συλικιώτη του 2009), εκτρέποντας δηλαδή την Κύπρο από τον στόχο ανακύκλωσης 50% των σκουπιδιών της μέχρι το 2020. Διότι αποτεφρωτήρας και εργοστάσια σκουπιδιών δεν μπορεί να συμβαδίζουν με την ανακύκλωση. Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την κοινή λογική, η ερευνητική επιτροπή του Κώστα Κληρίδη έδωσε την ευκαιρία στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να υπενθυμίσει προχθές τις ανακοινώσεις του από τον περασμένο Οκτώβριο, με τις οποίες εναντιωνόταν στον διορισμό ερευνητικής επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, διότι κάτι τέτοιο όπως έλεγε θα λειτουργούσε ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Εννέα μήνες μετά, οι πολιτικές ευθύνες που αναζητούσε ο κ. Μιχαηλίδης δεν εντοπίστηκαν, αλλά ο ίδιος πανηγυρίζει μάλλον, γιατί ως ενδιάμεσος φορέας μεταξύ ΥΠΕΣ και ΕΕ για τη χρηματοδότηση της ΟΕΔΑ Πεντακώμου, μαζί με τους πολιτικούς, αθωώθηκε και ο ίδιος.

Ο φαύλος κύκλος της ερευνητικής επιτροπής

Η προχθεσινή παρέμβαση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έσπευσε να κλειδώσει την αθωότητά του για την ΟΕΔΑ Πεντακώμου που λειτουργεί σήμερα όπως λειτουργούσε πριν έναν χρόνο το Βατί, δηλαδή θάβοντας τα σκουπίδια, προκάλεσε αναστάτωση και αγανάκτηση στους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Γεωργίας, οι οποίοι φωτογραφίζονται ως υπεύθυνοι στο πόρισμα για τη μη υλοποίηση των διαπλεκόμενων πολιτικών αποφάσεων υπέρ της κατασκευής εργοστασίων σκουπιδιών. Ο εκνευρισμός των υπηρεσιακών προκαλείται από το γεγονός ότι το πόρισμα αποδίδει ευθύνες στο Τμήμα Περιβάλλοντος για αποτυχία λήψης μέτρων ανακύκλωσης στην πηγή, συμπεραίνοντας ότι «η πολιτική για τη δημιουργία των τεσσάρων ΟΕΔΑ με την κατάλληλη δυναμικότητα δεν θα εμπόδιζε τα μέτρα ανακύκλωσης στην πηγή». Στο ίδιο πόρισμα, που αναφέρεται ότι η κατασκευή αποτεφρωτήρα για την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια (κόστους 280 εκατ. ευρώ) θα ήταν συμφέρουσα, ο οποίος αποτεφρωτήρας για να ήταν βιώσιμος θα χρειαζόταν όλα τα σκουπίδια της Κύπρου, αποσιωπάται ότι σε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έμεναν σκουπίδια για ανακύκλωση. Και αυτό το συμπέρασμα του πορίσματος των τριών ερευνητών που διόρισε ο γενικός εισαγγελέας (Αντρέα Δημητρίου, δικηγόρου, Πάνου Παπαναστασίου, πανεπιστημιακού, και Στέλιου Κουντούρη, εφοριακού) προτάσσεται με την παράλληλη παραδοχή, που αντιφάσκει ολότελα με τη διαπίστωση περί συμφέρουσας κατασκευής του αποτεφρωτήρα, ότι μέχρι το 2020 η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να ανακυκλώνει το 50% των σκουπιδιών της. Το πώς είναι δυνατόν να ανακυκλώνεται το 50% των σκουπιδιών, όταν ήδη περίπου το 80% οδηγείται στα εργοστάσια Κόσης και Πεντακώμου, δεν προβλημάτισε την ερευνητική επιτροπή του γενικού εισαγγελέα.

Οργή για πόρισμα

Με δήλωσή του στον «Πολίτη», ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου δεν έκρυψε την οργή του για το ατεκμηρίωτο και αντιεπιστημονικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις χωματερές. Αρνούμενος να σχολιάσει εν όλω το πόρισμα, καθώς σχολιασμός αναμένεται σήμερα σε ανώτερο επίπεδο από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζηπαναγιώτου στάθηκε στην αναφορά του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής σε εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων από λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών το 2012 αναφορικά με την ΟΕΔΑ Λεμεσού και τον αποτεφρωτήρα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα σκουπίδια. Ο κ. Χατζηπαναγιώτου προκαλεί την τριμελή ερευνητική επιτροπή να προσδιορίσει ποια συμφέροντα, πόσω μάλλον ιδιωτικά, εξυπηρέτησε οποιοσδήποτε λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, ζητώντας να απευθυνθούν στον γενικό εισαγγελέα προκειμένου να καθαρίσει η σκιά από το τμήμα. Στο ίδιο σημείο του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής (σελίδα 13), αποδεικνύεται πάντως η μονομέρεια της προσέγγισης των ερευνητών που διόρισε ο γενικός εισαγγελέας, καθώς η απόφαση για μη κατασκευή του αποτεφρωτήρα κόστους 280 εκατ., για την τροφοδότηση του οποίου θα απαιτούνταν τέσσερις ΟΕΔΑ (κόστους περίπου 70 εκατ. ευρώ η κάθε μία), ερμηνεύεται από την ερευνητική επιτροπή ως παραχώρηση για να προχωρήσει το έργο της ΟΕΔΑ Λεμεσού.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκάφα Ελληνικής Αστυνομίας: Κυκλοφόρησε χάρτη με την...«Βόρεια Κύπρο»

Πολίτης News, 19:13 (τελευταία ενημέρωση 19:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα πρωτοβουλία Υπουργού Υγείας για άρση του αδιεξόδου

Πολίτης News, 18:47 (τελευταία ενημέρωση 18:47)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναπατρίζονται με έξοδα του κράτους οι εργαζόμενοι στην J&P

Πολίτης News, 18:08 (τελευταία ενημέρωση 18:08)

Επιστροφή
στην αρχή