Sextortion, απειλή και στην Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνολικά 21 άτομα μέσα σε ένα τρίμηνο ζήτησαν βοήθεια για περιστατικό σεξουαλικού εκφοβισμού από το διαδίκτυο. 122 ανέφεραν ηλεκτρονικό έγκλημα

Αδιαμφισβήτητα το διαδίκτυο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του σύγχρονου κόσμου, ειδικά στον τομέα της επικοινωνίας. Προσφέρει ευελιξία στην προώθηση κοινωνικών και οικονομικών συναλλαγών, αποτελεί εργαλείο έρευνας, ενημέρωσης, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας. Υπάρχει, όμως, και ένα αλλά... Η χρήση του, ενίοτε η αλόγιστη χρήση του, εγκυμονεί κινδύνους. Εθισμός, ψεύτικες ταυτότητες, εκβιασμοί, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, πορνογραφία, απάτη, έγκλημα, φόνοι και ιοί γλιστρούν στο διαδίκτυο και μπορούν να παγιδεύσουν οποιονδήποτε...

277 σε 3 μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Π», μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 αποτάθηκαν στην κυπριακή Γραμμή Βοήθειας του ευρωπαϊκού έργου CYberSafety 1480 277 άτομα παγκύπρια, για να ζητήσουν βοήθεια για προβλήματα που αντιμετώπιζαν τη δεδομένη στιγμή από τη χρήση του διαδικτύου. Στη Γραμμή Βοήθειας 1480 όλοι οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη από εξειδικευμένους υποστηρικτές, σε πραγματικό χρόνο, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποτελεί τον συντονιστή της Γραμμής Βοήθειας 1480:

  • από τα 277 άτομα που αποτάθηκαν, το 96,4% (267 άτομα) ήταν ενήλικες και
  • ένα ποσοστό γύρω στο 3,6% (10 άτομα) ήταν ανήλικα άτομα (έως 18 χρονών)
  • από τους 267 ενηλίκους, οι 13 απευθύνθηκαν για να ζητήσουν βοήθεια για το πώς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούσαν παιδιά και εφήβους. Από αυτούς οι 12 ήταν γονείς και ο ένας εκπαιδευτικός.
  • Από το σύνολο των 277 ατόμων που κάλεσαν τη γραμμή 1480, το μεγαλύτερο ποσοστό, 55,41% (153 άτομα), ήταν γυναίκες.

Ηλεκτρονικό έγκλημα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 19,13% των κλήσεων (53 κλήσεις) αφορούσε περιστατικά τα οποία σχετίζονταν με τις υπηρεσίες άλλων οργανισμών.

Από τους υπόλοιπους 224 καλούντες, όλα τα περιστατικά έτυχαν υποστήριξης. Οι καλούντες σε ποσοστό 54,46% είχαν να αναφέρουν θέματα τα οποία αφορούσαν το ηλεκτρονικό έγκλημα, όπως π.χ. παραβίαση της ιδιωτικότητας, γνωστό ως hacking, ψεύτικοι λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως facebook και Instagram.

Το 17,86% των πολιτών που κάλεσαν ζήτησαν τεχνική υποστήριξη και χρηστικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα πώς να δημιουργήσουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή πώς να αντιμετωπίσουν περιστατικά απειλής δημοσίευσης φωτογραφικού ή άλλου υλικού σεξουαλικού περιεχομένου.

Ποσοστό 9,38% (21 άτομα μέσα σε ένα τρίμηνο) αφορούσε περιστατικά sextortion, δηλαδή σεξουαλικό εκβιασμό στο διαδίκτυο, το 7,59% ζητήματα που σχετίζονταν με τον τρόπο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και το 3,13% (7 άτομα) αφορούσε ζητήματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Εκβιασμός Ισπανών

Πρόσφατα το sextortion απασχόλησε την Ισπανία, με την Αστυνομία της χώρας να δίνει τη δική της ερμηνεία στον όρο: Οι διαδικτυακοί εκβιαστές στέλνουν ένα email με το οποίο δίνουν ένα προσωπικό password, το οποίο ανήκει στον στόχο και το οποίο προφανώς είχε υποκλαπεί πριν από πολλά χρόνια μέσω μαζικής κυβερνοεπίθεσης ή ισχυρίζονται ότι ο υπολογιστής του χρήστη δέχτηκε κυβερνοεπίθεση. Σύμφωνα με την ισπανική Αστυνομία «[...] (οι δράστες) υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους φωτογραφίες ή βίντεο ερωτικού περιεχομένου του χρήστη, τα οποία ελήφθησαν μέσω της webcam του υπολογιστή όταν ο χρήστης επισκεπτόταν πορνογραφικές ιστοσελίδες και ζητούν να τους καταβληθούν χρήματα σε bitcoin ή σε άλλο εικονικό νόμισμα εντός 24ώρου προκειμένου να μην τα δημοσιοποιήσουν».

Τα χρήματα που ζητούν κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 400 και 2.900 δολαρίων και οι δράστες απειλούν να στείλουν τα βίντεο αυτά στα «αγαπημένα πρόσωπα» των θυμάτων τους αν δεν τους καταβάλουν τα χρήματα.

Η ισπανική Αστυνομία, προειδοποιώντας για μια μαζική εκστρατεία σεξουαλικής εκβίασης, πρότεινε σε όσους πέφτουν θύματα αυτής της απάτης να παραμένουν ψύχραιμοι και να αρνούνται να πληρώσουν γιατί οι εκβιαστές συνήθως μπλοφάρουν και δεν έχουν βίντεο στην κατοχή τους καθώς οι υπολογιστές δεν έχουν συνήθως παραβιαστεί.

Το προφίλ του διαδικτυακά εθισμένου

Συνήθως μιλάμε για εθισμό στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, στον τζόγο. Τι γίνεται όμως με την εξάρτηση από το διαδίκτυο, στο οποίο μάλιστα έχουμε πλέον συνεχή πρόσβαση μέσω των κινητών μας τηλεφώνων που αποτελούν προέκταση των χεριών μας; Σε επικοινωνία μας με το κέντρο ασφαλούς διαδικτύου της Κύπρου CYberSafety, λειτουργός σημείωσε πως ο εθισμός δεν ορίζεται μόνο στις ώρες που κάποιος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. «Μία ώρα στα κοινωνικά μέσα, αν και δεν ακούγεται αρκετή, μπορεί να θεωρηθεί εθισμός αν κατά αυτή την ώρα δεν μπορείς να ενοχληθείς ή να σταματήσεις. Για να είναι εθισμός στο διαδίκτυο, πρέπει ένα άτομο να μην μπορεί να σταματήσει τι κάνει στο διαδίκτυο και να δείχνει επιθετική συμπεριφορά αν διακοπεί», μας ανέφερε η πηγή μας. Όταν υπάρχει εξάρτηση από το διαδίκτυο το άτομο δίνει μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή του μπροστά από μία οθόνη απ’ ό,τι στους φίλους, στην οικογένεια και στην εργασία του.

Ένα άτομο το οποίο πάσχει από εθισμό στο διαδίκτυο, εκτός από αδυναμία να σταματήσει, να μειώσει ή να ελέγξει τον χρόνο που περνά στο διαδίκτυο, μπορεί να επιδείξει συναισθηματικό κενό και άσχημη διάθεση όταν δεν είναι στο διαδίκτυο και να το χρησιμοποιεί για να ξεφεύγει από τα προβλήματά του, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους εθισμούς. «Ο εθισμός στο διαδίκτυο επηρεάζει φυσικά την καθημερινότητα του ατόμου. Εκτός από ψυχικά (π.χ. θυμός που βγαίνει σε επιθετικότητα), υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα, όπως κούραση, πονοκέφαλος, πόνοι στη μέση από κακή στάση, παράλειψη γευμάτων, παραμέληση της προσωπικής υγιεινής και διαταραχές στον ύπνο», μας ανέφερε η ίδια πηγή. Μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα με τον εθισμό υπάρχει στα παιδιά και τους εφήβους, για τα οποία πολλές φορές οι γονείς δεν λαμβάνουν μέτρα εξ αρχής ή δεν βάζουν όρια στη χρήση με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιμετώπιση του προβλήματος στα αρχικά στάδια. «Οι γονείς πρέπει να παρατηρούν αν για παράδειγμα τα παιδιά τους νυστάζουν υπερβολικά ή εάν παρουσιάζουν μια επιθετικότητα». Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί ο εθισμός είναι να δοθούν εναλλακτικές δραστηριότητες στο άτομο. «Όπως κάποιο άθλημα», αναφέρει η εκπρόσωπος του CYberSafety. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσει και σε εισαγωγή στο νοσοκομείο. «Είχαμε δύο περιπτώσεις όπου παιδιά χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο για σωματική και ψυχική θεραπεία λόγω του εθισμού στο διαδίκτυο».


Επιστροφή
στην αρχή