Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου: Η λύση θα δώσει ώθηση στην οικονομία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μιλά για το Κυπριακό και εξηγεί πώς η λύση μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την οικονομία. "Όπου υπάρχουν εμπόδια η οικονομία υποφέρει",τονίζει

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου δεν θέλει να μιλάει για πολιτική. Είναι δουλειά λέει των πολιτικών και σε αυτά τα χωράφια δεν θέλει να μπει γιατί δεν πρόκειται να γίνει, όπως μας είπε, «ο Τραμπ της Κύπρου».

Ως επιχειρηματίας, όμως, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια επιβραβεύει και στηρίζει οικονομικά μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος δικοινοτικές συνεργασίες στην Κύπρο, θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την οικονομία. «Όπου υπάρχουν εμπόδια, η οικονομία υποφέρει», ανέφερε στη συνέντευξή του στον «Π».

Στην Κύπρο βρέθηκε με αφορμή τη φετινή απονομή των δικοινοτικών βραβείων. Ήταν, όπως είπε, μια δύσκολη χρονιά καθώς οι συμμετοχές μετά την κατάρρευση των συνομιλιών παρουσίασαν μείωση. «Φοβόμουν μετά που είδα την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κυπριακό ότι δεν θα βρίσκαμε 50 ομάδες για τα βραβεία που ανακοινώσαμε. Ευτυχώς στη συνέχεια η συμμετοχή αυξήθηκε», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας ότι το αρνητικό κλίμα σε πολιτικό επίπεδο επηρεάζει και τη συνεργασία και συνύπαρξη των ανθρώπων στις δύο κοινότητες.

Τα δικοινοτικά βραβεία, τόνισε, στόχο έχουν να αποστιγματίσουν τη δικοινοτική συνεργασία και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την προσφορά στην Κύπρο μέσω του ιδρύματός του ακόμα και μετά θάνατον.

Φέτος, προχώρησε και στην αγορά δύο ακινήτων, ένα κοντά στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και ένα στη γενέτειρα του πατέρα του, τον Πεδουλά.

 

 

Δέκα χρόνια λοιπόν δικοινοτικά βραβεία Στέλιος Χατζηιωάννου. Από το 2009 οι συμμετοχές σαφώς παρουσιάζουν αύξηση, ωστόσο σε σύγκριση με το 2017 παρατηρήθηκε μείωση;

Σε σχέση με πέρσι, ναι. Μαζεύαμε αιτήσεις παράλληλα με τη διαδικασία στο Κραν Μοντανά. Πέρσι οι αιτήσεις ήταν 800, φέτος ήταν 700. Δεν είναι λίγες. Είναι αξιοσημείωτος αριθμός. Εγώ φοβόμουν μετά που είδα την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κυπριακό ότι δεν θα βρίσκαμε 50 ομάδες για τα βραβεία που ανακοινώσαμε. Ευτυχώς στη συνέχεια η συμμετοχή αυξήθηκε.

 

 

Αποστιγματισμός

Διαδραματίζουν ρόλο λοιπόν οι εξελίξεις στο Κυπριακό στην ενθάρρυνση των δικοινοτικών δράσεων;

Νομίζω ότι η προσφορά μας είναι να αποστιγματίζουμε τη συνεργασία με την άλλη πλευρά. Και η θεωρία μου είναι ότι όταν οι δύο κοινότητες μιλάνε, συνεργάζονται, είναι φίλοι ή είναι εταίροι στη ζωή, τότε είναι λιγότερο πιθανό να γίνει πόλεμος και περισσότερο να έχουμε ειρήνη. Εγώ δεν μπορώ να λύσω το Κυπριακό, ούτε θέλω να γίνω πολιτικός, ούτε ξέρω τις λεπτομέρειες της διαδικασίας στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτά τα αφήνουμε στους πολιτικούς. Αν όμως οι άνθρωποι στις δύο κοινότητες συνεργάζονται και έχουν σχέσεις, η λύση θα βρεθεί πιο εύκολα.

 

Αποστιγματίζετε, είπατε, τις δικοινοτικές δράσεις. Είναι στιγματισμένες;

Ναι, αποστιγματίζεται η συνεργασία. Για παράδειγμα, ακόμα και όταν οι συνεργασίες πέφτουν 15% αλλά παράλληλα οι εταίροι στη ζωή, αυτοί δηλαδή που είναι μαζί στη ζωή από τις δύο κοινότητες, ανεβαίνουν κατά 150%, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξεθαρρεύουν.

 

Είναι η αγαπημένη σας κατηγορία οι «εταίροι στη ζωή»;

Ναι, την πρώτη μας αίτηση από ανθρώπους που ήταν μαζί στη ζωή (Ε/Κ και Τ/Κ) την πήραμε πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι για 40 χρόνια ένα εκατομμύριο κόσμος δεν ερωτευόταν μεταξύ τους, δημιουργώντας αυτήν την ανθρώπινη σχέση.

 

Έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις των εταίρων στη ζωή ή επιλέξατε να δώσετε έμφαση στη βράβευση αυτής της κατηγορίας;

Και τα δύο. Και οι αιτήσεις ανέβηκαν και δώσαμε περισσότερη έμφαση.

 

 

Η οικονομία θέλει λύση

Ως επιχειρηματίας θεωρείτε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία της Κύπρου;

Στο London School of Economics που σπούδασα στο Λονδίνο έμαθα ότι όπου υπάρχουν εμπόδια, η οικονομία υποφέρει, όπου υπάρχει ενιαία αγορά, η οικονομία πάει καλύτερα. Για παράδειγμα, η Easy Jet είναι προϊόν της ΕΕ και βοήθησε την ΕΕ, γιατί ωθώντας τον κόσμο να ταξιδεύει, γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Ένα άλλο πράγμα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει για να πάνε τα πράγματα στραβά είναι το Brexit. Όταν αρχίζεις να βάζεις πάλι σύνορα και εμπόδια, δεν δημιουργείς θετικό οικονομικό κλίμα, δημιουργείς αρνητικό οικονομικό κλίμα. Υπάρχουν, όπως αντιλαμβάνομαι, άνθρωποι που σκέφτονται εθνικιστικά ή πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, αλλά όσο πιο μεγάλη είναι η αγορά, τόσο καλύτερα πάει η οικονομία. Γιατί η Αμερική είναι η πιο μεγάλη οικονομία του κόσμου; Διότι είναι 400 εκατομμύρια οι Αμερικανοί. Και η Κίνα πάει να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία αν όχι και η πρώτη γιατί είναι 1,3 δισεκατομμύρια. Όσο πιο μεγάλη η αγορά, τόσο καλύτερα για εμάς.

 

Τη στασιμότητα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο Κυπριακό πώς τη σχολιάζετε;

Έχουμε βιώσει πολλές φορές στην ιστορία τα πάνω και τα κάτω στο Κυπριακό. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στα κάτω του θα πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια.

Το Stelios Philanthropic Foundation δεν πρόκειται πάντως να σταματήσει τη συνεισφορά του. Θέλουμε να είμαστε εδώ και να βοηθάμε για πάντα την Κύπρο. Συμβολικά, αυτό το νέο κτήριο στο οποίο στεγαζόμαστε στην Κύπρο, δίπλα από το Λήδρα Πάλας, υπάρχει εδώ και έναν αιώνα. Εδώ θα είμαστε για άλλο έναν αιώνα. Εγώ δεν θα ζήσω άλλο έναν αιώνα, αλλά το ίδρυμα θα ζήσει και θα είναι εδώ.

 

 

Δεν θα γίνω Τραμπ

Δεν σας αρέσει να μιλάτε για πολιτικά, παρ' όλα αυτά το όνομά σας συζητήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών.

Το διαψεύδω λοιπόν κατηγορηματικά. Δεν πρόκειται να γίνω ο Ντόναλντ Τραμπ της Κύπρου, που είναι το πιο κλασικό παράδειγμα επιχειρηματία που έγινε πολιτικός.

 

Το Brexit έχει επηρεάσει την επιχειρηματική σας δραστηριότητα;

Αν έβλεπες τη μετοχή της Easy Jet πού είναι στο Χρηματιστήριο μετά το Brexit, θα καταλάβαινες ότι έπεσε, ανέβηκε ξανά μέχρι τον Ιούνιο και τώρα έπεσε πάλι. Δεν ξέρω αν φταίει το Brexit ή το πετρέλαιο ή κάτι άλλο, αλλά σίγουρα είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα βρεθεί μια χρυσή τομή. Γιατί όταν αρχίζουμε να μιλάμε για σύνορα και εμπόδια είναι ανησυχητικό. Και για την ειρήνη και για την οικονομία.

 

Υπάρχει οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου Easy στην Κύπρο;

Έμμεσα μόνο. Αν θέλεις ας πούμε να πας στο Λονδίνο, μπορείς να πετάξεις με την Easy Jet. Υπό αυτήν την έννοια υπάρχει στην Κύπρο.

 

 

Παιδικές αναμνήσεις

Έχετε δεσμούς με την Κύπρο πέρα από τη φιλανθρωπική σας δράση;

 

Από τις πρώτες μου αναμνήσεις ως παιδί είναι οι επισκέψεις μας τα καλοκαίρια στη Λεμεσό στη γιαγιά. Θυμάμαι το σπίτι που έμενε, το οποίο υπάρχει ακόμα και είναι διατηρητέο. Θυμάμαι τον Αύγουστο που ανεβαίναμε στις Πλάτρες γιατί έκανε πολύ ζέστη στη Λεμεσό.

Έχω καλές αναμνήσεις από την Κύπρο. Μετά ξαφνικά ήρθε το '74 και άλλαξαν τα πράγματα. Εκείνο το καλοκαίρι δεν ήρθαμε οικογενειακώς στην Κύπρο. Είχαμε πάει στο Λονδίνο.

Δεν θέλω να μένω με τις αναμνήσεις. Έχω ρίζες εδώ, θέλω να έρχομαι, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, θέλω να βοηθώ, να ανανεώνω τους δεσμούς μου και να ριζώνω ακόμα περισσότερο. Η αγορά ακινήτων για παράδειγμα βοηθά σε αυτό.

 

Ακίνητο στον Πεδουλά

Έχετε επενδύσει με αγορά ακινήτου και στη γενέτειρα του πατέρα σας, τον Πεδουλά.

Ναι, καθόλου τυχαία στον Πεδουλά. Κάναμε εκεί μια μικρή επένδυση. Κατά κάποιον τρόπο θα λειτουργεί και ως παράρτημα του Stelios Philanthropic Foundation, αλλά και ως μουσείο για την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου γεννήθηκε εκεί. Τα πρώτα 17 χρόνια της ζωής του μεγάλωσε εκεί και πήγε σχολείο.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κατάπιε» αμάσητα τα Ξεροτήανα το ΕΛΑΜ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, 15.12.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κύπρος την επομένη της εισβολής σε ντοκιμαντέρ του 1976

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.12.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στα κατεχόμενα -Από έκρηξη νάρκης έχασε τη ζωή του ο 13χρονος

Πολίτης News, 15.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή