Σεπτέμβρης: Μήνας φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού σε όλη την Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
01 / 09
Ο Σεπτέμβρης δεν είναι μόνο μήνας επιστροφής στη ρουτίνα. Είναι και ένας μήνας που προσφέρεται για εκδρομές εντός, με αφορμή φευστικές... εκδηλώσεις.

Μία μεγάλη προσπάθεια για αναβίωση της κυπριακής λαϊκής παράδοσης βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία λίγα χρόνια, και κορυφώνεται φέτος θα λέγαμε, μέσα από τα δεκάδες φεστιβάλ τα οποία διοργανώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Κύπρο ειδικά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Πολλά από αυτά τα φεστιβάλ περιστρέφονται γύρω από το φαγητό. Προβάλλουν τον γαστρονομικό πολιτισμό του τόπου και γίνονται κυρίως στα χωριά. Τα φεστιβάλ θεωρούνται ένας καλός τρόπος να μαζευτεί κόσμος στις κοινότητες και να ξαναζωντανέψουν τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής, αλλά και να μεταφερθούν στις νέες γενιές και να διασωθούν κυπριακές διατροφικές συνήθειες και η αξία των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας.

Το politis.com.cy έχει καταγράψει τα φεστιβάλ που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν εντός του φθινοπώρου και τα οποία αφορούν την εμπειρία της γεύσης. Σημειώστε όσα σας ενδιαφέρουν για να τα επισκεφθείτε. Κάποια γνωστά φεστιβάλ, όπως αυτό του μήλου στην Κυπερούντα δεν έχουν ανακοινώσει ημερομηνία ακόμη.

25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Από πολλούς θεωρείται φολκλόρ. Είναι όμως η πολύ γνωστή Γιορτή του κρασιού στον κήπο της Λεμεσού κι έχει ήδη αρχίσει… Η γιορτή ξεκινά κάθε βράδυ στις 7 μ.μ. Το εισιτήριο ενηλίκων είναι στα 6 ευρώ και επισκέπτης δικαιούται ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο κρασί δωρεάν, από τα οινοποιεία ΛΟΕΛ ή ΣΟΔΑΠ. Κάθε βράδυ μεταξύ 8.00μ.μ. – 10.00μ.μ. πραγματοποιείται γευστολόγηση σε όλα τα οινοποιεία στον χώρο της Γιορτής του Κρασιού. Επίσης κάθε βράδυ διεξάγεται διαγωνισμός στο παραδοσιακό πατητήρι. Ο ΚΟΤ προσφέρει δωρεάν μεταφορά στη Λεμεσό και στην Γιορτή του Κρασιού με κλιματιζόμενα λεωφορεία. Εκτός από κρασί και φαγητό στο χώρο διεξάγονται μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ: Διεξάγεται στην κοινότητα Γαλάτας στη Σολιά το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων. Ώρα συνάντησης 11 π.μ. στην εκκλησία της Παναγίας Ποδύθου απ’ όπου θα ξεκινήσει η οργανωμένη ξενάγηση σε μνημεία της Γαλάτας με την αφορμή του φεστιβάλ. Το απόγευμα, γύρω στις 3 μ.μ. στην πλατεία της Γαλάτας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, θα ξεκινήσει το… ζύμωμα. Θα γίνει επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παραδοσιακού ψωμιού, έκθεση παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων και παρασκευή φυσικών καλλυντικών με αλεύρι. και έκθεση. Στο χώρο θα εκτίθενται παλιές φωτογραφίες. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και οι Βυζαντινές Εκκλησίες της Κοινότητας θα είναι ανοικτές για το κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Θα προσφέρεται ζεστός κυπριακός παραδοσιακός καφές και μαχαλλεπί σε όλους τους επισκέπτες.

9-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Δέκα γλυκές και μεθυστικές μέρες. Διοργανώνεται στο φεστιβάλ Κουμανδαρίας, ίσως του καλύτερου γλυκού επιδόρπιου οίνου στον κόσμο, στο χωριό Καπηλιό της επαρχίας Λεμεσού. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τα 14 χωριά της περιοχής της κουμανδαρίας. Στο φεστιβάλ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το διαφορετικά είδη κουμανδαρίας, να συμμετέχουν στη συγκομιδή και στο πάτημα των σταφυλιών και να μάθουν πώς να μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας Κουμανδαρία. Μπορούν να επισκεφθούν τοπικά οινοποιεία, αμπελώνες και να απολαύσουν παραδοσιακή κυπριακή μουσική και χορούς και Κυπριακές λιχουδιές.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Η Πέγεια διοργανώνει την γιορτή του χαρουπιού για Πέμπτη συνεχή χρονιά στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ξεκινά στις 7.30 μ.μ. Στη γιορτή μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά κουλουράκια με χαρουπόμελο κι άλλα εδέσματα από χαρούπι ή χαρουπόμελο. Περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική με τον Μιχάλη Τερλικά και το σχήμα Μούσα και διαγωνισμό τσατιστών.

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ: Ο Δήμος Σωτήρας διοργανώνει τη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού με στόχο την προώθηση του κολοκασιού ως τοπικό προϊόν της Σωτήρας. Θα παρουσιαστούν τόσο παραδοσιακές όσο και εναλλακτικές gourmet συνταγές κολοκασιού από διακεκριμένους σεφ, καθώς και gourmet συνταγές με τοπικά προϊόντα της Σωτήρας.

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ: Πραγματοποιείται στην Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού το 28ο φεστιβάλ παστελιού. Ξεκινά στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ. Η Ανώγυρα φημίζεται για την παραγωγή του χαρουπόμελου και του παστελιού μία παράδοση η οποία περνά από γενιά σε γενιά. Στη μουσική συντροφιά ο Μιχάλης Χ' Μιχαήλ, η Βασιλική Χ' Αδάμου και η παρέα τους. Είσοδος με φαγητό, παστέλλι και Κουλλουρούθκια – με χαρουπόμελο εννοείται- €12 για μεγάλους και €8 για παιδιά.

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ: Στις 17.00 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ομίλου δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας στη Ζανατζιά θα γίνει η γιορτή του παλουζέ. Όσοι παρευρεθούν θα απολαύσουν ζεστό παλουζέ και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας από παραδοσιακό καζάνι. Θα υπάρχου μουσική και θεατρική παράσταση. Είσοδος ελεύθερη.

16-18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Μπορεί να μην είναι ακριβώς φεστιβάλ αλλά πραγματοποιείται η τρίτη έκθεση κυπριακών προϊόντων στο χώρο Τρακασόν στη Λεμεσό. Πολλά από τα προϊόντα που παρασκευάζονται είναι φαγώσιμα και μάλιστα παραδοσιακά τα οποία θα μπορεί να δει κανείς και να γευτεί στο χώρο.

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ: Διεξάγεται το φεστιβάλ Περιβάλλοντος όπου εκτός από θέματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος θα μπορεί κανείς να μάθει και για τα βιολογικά προϊόντα. Στο χώρο θα λειτουργεί γωνιά με παραδοσιακά εδέσματα. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολύωρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Μπορείτε να το επισκεφθείτε στον δημοτικό κήπο Λευκωσίας.

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ: Στατός – Άγιος Φώτιος, 11 το πρωί στην πλατεία του χωριού διεξάγεται το 7ο αγροτικό φεστιβάλ του χωριού Στατός – Άγιος Φώτιος της ορεινής Πάφου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων της περιοχής η οποία φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας γεωργικά της προϊόντα. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το οποίο θα περιλαμβάνει δραστηριότητες των ανθρώπων της υπαίθρου σε παλαιότερες εποχές (παραδοσιακό όργωμα με βόδια, φύτεμα αμπελιού, αλώνισμα με δουκάνη), θα γίνει και παρουσίαση των τοπικών οινοποιείων. Επίσης ο κάθε επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων όπως: απόσταξη ζιβανίας, παρασκευή ππαλουζέ και βούττημα σιουσιούκου, παρασκευή τραχανά, χαλλουμιών και αναρής, παρασκευή χωριάτικου ψωμιού, τσαμαρέλλας κλπ. Η εκδήλωση πλαισιώνεται με παραδοσιακό πρόγραμμα.

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ: Διεξάγεται στη Λόφου στην επαρχία Λεμεσού από τις 2:30 μ.μ. μέχρι 6:30 μ.μ. το ετήσιο Φεστιβάλ Παλουζέ. Με την ευκαιρία αυτή το χωριό διοργανώνει αγώνα προσανατολισμού (orienteering). Ο χάρτης του χωριού είναι έτοιμος και το παιχνίδι θα συμπεριλαμβάνει 12 σημεία μέσα στον οικισμό του χωριού.

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ: Άλλη μία γιορτή του παλουζέ. Είναι άλλωστε η εποχή του. Θα γίνει στο Βουνί της επαρχίας Λεμεσού. Θα προσφέρεται παραδοσιακός παλουζές και άλλα εδέσματα, παράγωγα του σταφυλιού. Την ίδια μέρα γιορτή του παλουζέ θα γίνει και στο χωριό Άρσος, επίσης της επαρχίας Λεμεσού.

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ: ««Ένα ταξίδι γεύσεων και εμπειρίας: Κύπρος – Κρήτη – Ορεινή Χαλκιδική» τιτλοφορείται το Φεστιβάλ Κουλτούρας που διοργανώνεται στο χωριό Ορά της επαρχίας Λάρνακας μεταξύ 5 μ.μ. - 11 μ.μ. Θα πωλούνται παραδοσιακά σπιτικά προϊόντα (χειροποίητα μακαρόνια, μέλι, μαρμελάδες κλπ), θα γίνουν εργαστήρια παρασκευής προϊόντων και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2016»/ Το πρόγραμμα 

Με προϋπολογισμό ύψους 460 χιλιάδων ευρώ και 14 παραγωγές στο πρόγραμμμά του πραγματοποιείται το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2016»

03 / 03
Επιστροφή
στην αρχή