Σενάρια για νέα «κυβέρνηση» στον Βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Αυτό που περιμένουν πολλοί στα κατεχόμενα είναι πώς οι ισορροπίες στη «βουλή» θα επηρεάσουν την εκλογή του νέου «προέδρου» του σώματος.

Μια τουρκοκυπριακή κοινότητα με διαφοροποιημένες προτεραιότητες, με επίκεντρο στην πολιτική ατζέντα την αντιπαράθεση μεταξύ του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς με τις ελπίδες για μια πιο σοβαρή «ΤΔΒΚ», διαμορφώνεται μετά τις εκλογές της 7ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από τα εκλογικά αποτελέσματα μετά την τυπική, αλλά ενδεχομένως πύρρειο νίκη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), εξελίσσεται σε πολύπλοκο παζλ με αταίριαστες ψηφίδες, καθώς κάθε κόμμα έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές για το με ποιους και υπό ποιους όρους διατίθεται να συμμαχήσει.

Μετά τη δημοσίευση των ονομάτων των νεοεκλεγέντων στην «επίσημη εφημερίδα», η πρώτη συνεδρία θα πρέπει να γίνει, βάσει κανονισμών, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, όμως κανείς δεν ξέρει αν θα καταστεί δυνατόν να υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.

Αυτό που περιμένουν όλοι όμως με ενδιαφέρον δεν είναι τι θα σημαίνει η σύνθεση της νέας «βουλής» και της νέας «κυβέρνησης» για το Κυπριακό. Η διαπραγμάτευση αποτελεί αρμοδιότητα του «προέδρου» Μουσταφά Ακιντζί, αν και η όποια «κυβέρνηση» μπορεί σίγουρα να επηρεάσει το κλίμα και την εφαρμογή πρωτοβουλιών, με πρακτικές όπως αυτές τις προηγούμενης, για δασμολόγηση της βοήθειας για τους εγκλωβισμένους, τα προσκόμματα στις εργασίες για τα οδοφράγματα και για απαγόρευση θείων λειτουργιών στα κατεχόμενα.

Αυτό που περιμένουν πολλοί στα κατεχόμενα είναι πώς οι ισορροπίες στη «βουλή» θα επηρεάσουν την εκλογή του νέου «προέδρου» του σώματος. Ο οποίος ή οποία θα έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει και να συγκρίνει τα πόθεν έσχες «βουλευτών» από το 2013 με τα σημερινά τους. Αν διαπιστωθούν αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις, δεν αποκλείεται κάποιοι να τιμωρηθούν με φυλάκιση…κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τον πρώην «πρωθυπουργό» Χ. Οζγκιουργκιούν. Ο οποίος δεν απάντησε ποτέ για τις 700.000 δολάρια τα οποία ανέσυρε από τραπεζικό λογαριασμό του, όπως προέκυψε κατά την εκδίκαση του διαζυγίου του.

 

Τα σενάρια και η Τουρκία

 

Την ίδια στιγμή η Τουρκία, μέσω δηλώσεων του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, νουθετεί την τ/κ κοινότητα και τα κόμματα να αφήσουν τις κόκκινες γραμμές και να προχωρήσουν σε συνασπισμό, κάτι που ενόχλησε αρκετούς στα κατεχόμενα, ακόμα και όσους συμφωνούν επί της αρχής με την ανάγκη σταθερότητας.

Τ/κ πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πως η Τουρκία προκρίνει μια σταθερή «κυβέρνηση» που να θέλει και να μπορεί να εφαρμόσει το πρωτόκολλο για την οικονομία. Παράλληλα, όπως υπενθύμισε ο κ. Τσαβούσογλου, η νέα «κυβέρνηση» είναι αυτή που θα αποφασίσει με την Τουρκία την προσέγγιση της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό μετά τις προεδρικές στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, βάσει της δύναμης των κομμάτων, είναι:

  • Μια τετρακομματική «κυβέρνηση» CTP, HP, TDP, DP (12+9+3+3=27 έδρες από τις 50) η οποία θα μπορεί να περνά «νομοθεσίες» καθώς θα μπορεί να εκπροσωπείται στις επιτροπές. Πολλοί θεωρούν πως είναι καλύτερο να είναι υπηρεσιακή.
  • Μια συμμαχία της Δεξιάς με UBP, DP, YDP (21+3+2=26), η οποία θα είναι εκ προοιμίου ασταθής και που με μόνο μια «κοινοβουλευτική» ομάδα (για την οποία χρειάζονται 5 «βουλευτές») δεν μπορεί να «κυβερνήσει» και θα πρέπει να οδηγήσει γρήγορα σε εκλογές.
  • Συμμαχία του UBP είτε με το CTP (21+12=33) είτε με το HP (21+9=30), οι οποίες θα ήταν μεν σταθερές και θα είχαν την ευλογία της Τουρκίας, αλλά απορρίφθηκαν από την αρχή των διεργασιών από το CTP και το HP.

 

Το ερώτημα είναι κατά πόσον όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί την αρχή μιας νέας φάσης για την τ/κ κοινότητα. Ήδη από την Τουρκία έρχεται το μήνυμα πως θα έπρεπε τα κατεχόμενα να εξετάσουν τη μετάβαση σε ένα «προεδρικό» σύστημα, με το επιχείρημα πως θα ήταν πιο σταθερό. Παρά το ότι η Δεξιά ανακίνησε κυρίως την ιδέα, αυτή δεν απορρίπτεται από όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν τη λύση, όπως θα ανέμενε κανείς – το Τ/Κ Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του εκτίμησε πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί.

Απομένει να διαφανεί κατά πόσον η ε/κ κοινή γνώμη και η ε/κ πολιτική τάξη, καθώς και τα ΜΜΕ, μπορούν επιτέλους να αναγνώσουν τους Τουρκοκύπριους ως πολιτική κοινότητα με δικά τους κίνητρα και δυναμικές, έτσι ώστε να ξεκινήσει, έστω και στο παρά πέντε της διχοτόμησης, ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων, ή αν θα μείνουμε όλοι στις απλοϊκές και ουσιαστικά ρατσιστικές αναλύσεις περί μιας παντοδύναμης Τουρκίας, παραδίδοντας ουσιαστικά στην Άγκυρα τους Τ/Κ και δημιουργώντας μια αυτοεκπληρούμενη προφητείας.

 

Τα κόμματα και τα κίνητρά τους

 

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP)

Δεξιό – Κατά ΔΔΟ*

21 έδρες

 

To UBP κατάφερε να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα πετυχαίνοντας την επιστροφή του σε υψηλά ποσοστά πέραν του 30%, χωρίς όμως να φτάνει στο απόγειο του 44,1% που είχε πετύχει ο Ντερβίς Έρογλου το 2009. Όμως, καθώς το 35,6% δεν αρκεί για να κυβερνήσει, ο Χ. Οζγκιουργκιούν θα προτιμούσε να συμμαχήσει με το CTP ή το HP, και γι' αυτό και τα δύο έχουν αποκλείσει μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο, όπως και το TDP.

Η λύση της συμμαχίας με το DP και το YDP, αν και βρίσκει σύμφωνα τα δύο δεξιά κόμματα, δεν εγγυάται σταθερότητα και αποτελεσματική εργασία στις «κοινοβουλευτικές» επιτροπές, γι' αυτό και το UBP έπαιξε και με το σενάριο υπηρεσιακής «κυβέρνησης» και επαναληπτικών εκλογών με τις οποίες θα ζητούσε αυτοδυναμία, τακτική ανάλογη με αυτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία το 2015.

 

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP)

Αριστερό – Υπέρ ΔΔΟ

12 έδρες

 

Το κόμμα της Αριστεράς δέχθηκε σοβαρό πλήγμα βλέποντας τα ποσοστά του να πέφτουν στο 20,9% από το 38,4% που είχε πετύχει το 2013, στον απόηχο της επιτυχημένης υπηρεσιακής «κυβέρνησης» Σιμπέρ, πιο χαμηλά και από την ήττα του με 29,2% το 2009. Το κόμμα έχει πολλή ενδοσκόπηση μπροστά του, καθώς η ήττα του οφείλεται στο ότι επικέντρωσε στην οικονομία και στα θέματα διαφθοράς, ζητήματα στα οποία δεν έχει πλήρως την ηθική υπεροχή απέναντι στη Δεξιά παρά στο Κυπριακό.

Το ενδεχόμενο τετρακομματικής συμμαχίας με HP, TDP και ακόμα και DP θα ήταν σανίδα σωτηρίας για το CTP, καθώς αιφνιδίως θα έφερνε τον Τ. Ερχιουρμάν στην «πρωθυπουργία» και θα αποτελούσε ακόμα μια ευκαιρία για το κόμμα να δείξει προοδευτικό πρόσημο μετά τη θητεία του που προηγήθηκε αυτής της απερχόμενης «κυβέρνησης» και η οποία δυσαρέστησε και την Αριστερά και τη Δεξιά λόγω της διαχείρισης του μνημονίου με την Τουρκία.

 

Κόμμα του Λαού (HP)

Κεντρώο – κεντροδεξιό – Υπέρ ΔΔΟ

9 έδρες

 

Το κόμμα του πρώην διαπραγματευτή κέρδισε το στοίχημα να αποκτήσει με την πρώτη κιόλας εμφάνισή του ρυθμιστικό ρόλο με 17,1%, κλέβοντας τις κεντρώες δυνάμεις που είχαν ταχθεί παλαιότερα με το CTP με την υπόσχεση για μια πιο σοβαρή «ΤΔΒΚ». Ωστόσο, δεν είχε την επιτυχία στην οποία ευελπιστούσε αρχικά και την οποία έδειχναν οι δημοσκοπήσεις που τον έφερναν πρώτο ή δεύτερο κόμμα.

Ο Κ. Όζερσαϊ επέλεξε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να ταχθεί με τις δυνάμεις που κατηγορεί για διαφθορά, προχωρώντας μάλιστα σε καταγγελίες στην «αστυνομία» κατά πρώην «υπουργών» που δεν επανεκλέγηκαν. Ρητά όμως αναφέρθηκε μόνο στο UBP, καθώς φαίνεται αντιλαμβάνεται πως αποκλείοντας άλλες συμμαχίες επιτρέψει επιστροφή του κόμματος στην εξουσία θα δώσει επιχειρήματα, τόσο στον Χ. Οζγκιουργκιούν να ζητήσει από τους Τ/Κ ψήφο αυτονομίας όσο και στην Αριστερά να τον κατηγορήσει πως συντήρησε εμμέσως ένα διεφθαρμένο καθεστώς.

 

Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP)

Σοσιαλδημοκρατικό – Υπέρ ΔΔΟ

3 έδρες

 

Το κόμμα το οποίο πρόσκειται στον Μουσταφά Ακιντζί είδε μικρή άνοδο, αλλά δεν διπλασίασε τα ποσοστά του όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως λόγω στροφής πολλών που ζητούν κάθαρση στο HP. Έχει αποκλείσει συμμαχία με το UBP και θα είχε πολλά να κερδίσει πολιτικά από μια τετρακομματική «κυβέρνηση».

 

Δημοκρατικό Κόμμα (DP)

Δεξιό – Κατά ΔΔΟ

3 έδρες

 

Ο Σ. Ντενκτάς ξεπέρασε τα προγνωστικά και την απειλή να μείνει εκτός «βουλής» με μια στροφή της κοινής γνώμης που φάνηκε στις εσωτερικές δημοσκοπήσεις την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Και πάλι όμως η είσοδός του στη «βουλή» με τρεις έδρες και 7,8% δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά μικρή παράταση ζωής, αν συγκριθεί με το 23,2% του 2013 και καθώς είναι χαμηλότερο και από το 10,7% του 2009.

Ωστόσο οι συγκυρίες έφεραν το DP να είναι το ετερόκλητο κλειδί για το σενάριο της τετρακομματικής, αλλά και για το σενάριο ασταθούς συμμαχίας της Δεξιάς. Από τη μια στο κόμμα δεν υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός για συνέχιση της δύσκολης συμμαχίας με το UBP, όμως από την άλλη δεν λείπουν οι φόβοι για τα όσα θα ζητήσουν τα άλλα κόμματα όσον αφορά τη πιθανή δίωξη μελών του για διαφθορά.

 

Κόμμα Αναγέννησης (YDP)

Ακροδεξίο – Κατά ΔΔΟ

2 έδρες

 

Το κόμμα στηρίζεται κυρίως από εποίκους και έχει ακροδεξιό προφίλ (με στελέχη του μάλιστα να καταζητούνται για τις δολοφονίες του Τάσου Ισάακ και του Σολωμού Σολομού, αλλά και να έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο για τη σεξιστική λεκτική επίθεση κατά της φεμινίστριας «βουλευτή» του CTP Ντογούς Ντερία. Για πρώτη φορά μπαίνει στη «βουλή», δίνοντας φωνή σε άτομα που τέθηκαν στο περιθώριο από την τ/κ πολιτική και υιοθετούν πλέον ακραίες θέσεις. Στηρίζει επίσης μια προσωρινή «κυβέρνηση» της Δεξιάς που να οδηγήσει σε νέες εκλογές.

 *Η συζήτηση για τις παραμέτρους της λύσης στα κατεχόμενα κινείται μεταξύ αυτών που θεωρούν πως η προσπάθεια για ΔΔΟ δεν θα ευοδωθεί ποτέ λόγω της στάσης των Ε/Κ και αυτών που για διάφορους λόγους πιστεύουν πως η τ/κ πλευρά δεν πρέπει να την εγκαταλείψει.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό ζητά από τη γαλλική κυβέρνηση η ΕΕ

Πολίτης News, 21:54 (τελευταία ενημέρωση 21:54)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνες για 13χρονη που εξαφανίστηκε μετά τη δολοφονία των γονιών της

Πολίτης News, 21:50 (τελευταία ενημέρωση 21:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση του Ποντίφικα με αξιωματούχο του Πατριαρχείου της Μόσχας

Πολίτης News, 21:40 (τελευταία ενημέρωση 21:40)

Επιστροφή
στην αρχή