Σε πλήρη ισχύ η κινητικότητα σε Δημόσιο - ημικρατικούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βάσει εγκυκλίου του ΥΠΟΙΚ υπουργεία και ημικρατικοί θα έχουν 3 ευκαιρίες το χρόνο να υποβάλλουν αιτήματα για ικανοποίηση αναγκών μέσω αποσπάσεων

Τις διαδικασίες για απόσπαση υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας σε ημικρατικούς οργανισμούς και αντίστροφα, αλλά και τον τρόπο απόσπασης υπαλλήλων μεταξύ ημικρατικών, βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε τον Μάιο η Βουλή, καταγράφει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών.

Η σχετική εγκύκλιος κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα και αποτελεί στην ουσία κάλεσμα για προώθηση σχετικών αιτημάτων, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες προσωπικού. Κι αυτό γιατί, βάσει της εγκυκλίου, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία προώθησης σχετικών αιτημάτων για στελέχωση μέσω αποσπάσεων στη βάση της σχετικής νομοθεσίας που διευρύνει την κινητικότητα τρεις φορές τον χρόνο, στην αρχή κάθε τετραμήνου. Αυτό σημαίνει πως για φέτος η προώθηση σχετικών αιτημάτων θα πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο, διαφορετικά η επόμενη ευκαιρία θα είναι τον Γενάρη του 2018.

Πριν τη νέα νομοθεσία, οι ανάγκες προσωπικού στο Δημόσιο καλύπτονταν με αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων από ένα τμήμα σε άλλο, ενώ πλέον μπορούν να καλύπτονται και με αποσπάσεις από ημικρατικούς οργανισμούς. Αυτό θα γίνεται και αντιστρόφως, δηλαδή οι ημικρατικοί θα μπορούν να καλύπτουν ανάγκες μέσω αποσπάσεων από το Δημόσιο.

Επιπρόσθετα, η νέα νομοθεσία επιτρέπει πλέον και τις αποσπάσεις υπαλλήλων μεταξύ ημικρατικών οργανισμών, διευρύνοντας έτσι την κινητικότητα που προηγουμένως αφορούσε μόνο το Δημόσιο.

Η διαδικασία

Στην ίδια εγκύκλιο που υπογράφει ο γ.δ. του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης περιγράφεται βασικά η διαδικασία εφαρμογής της νέας νομοθεσίας. Όπως σημειώνεται, για ικανοποίηση επειγουσών και επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών ή/και εκτέλεση ειδικών καθηκόντων στις Ανεξάρτητες Υπηρεσίες / Υπουργεία και στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με αξιοποίηση υφιστάμενου προσωπικού τους, δύνανται, οι εν λόγω Ανεξάρτητες Υπηρεσίες / Υπουργεία / Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου, τρεις φόρες τον χρόνο (στην αρχή κάθε τετράμηνου), να υποβάλουν αίτημα στον υπουργό Οικονομικών για δημοσίευση των αναγκών:

*(α) Ανεξάρτητων Υπηρεσιών / Υπουργείων για απόσπαση μόνιμου προσωπικού από Οργανισμούς Δημόσιου Δικαίου, και

*(β) Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου για απόσπαση μόνιμου προσωπικού από τη Δημόσια Υπηρεσία ή από άλλους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου.

Εθελοντικά

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, οι όποιες αποσπάσεις θα γίνονται σε εθελοντική βάση και εφόσον εξασφαλιστεί και η άδεια της ΕΔΥ. Έτσι, τα αποτελέσματα της διεύρυνσης της κινητικότητας κι εάν αυτή θα αντιμετωπίσει προβλήματα υποστελέχωσης, θα κριθούν στην πράξη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που κυκλοφόρησε, εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση του ΥΠΟΙΚ για ενεργοποίηση της διαδικασίας, η «Πρόσκληση για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» θα αναρτάται στον ιστότοπο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού «Εσωτερική Αγορά Εργασίας (Δημοσίευση Αναγκών)» και στην ιστοσελίδα του επηρεαζόμενης Ανεξάρτητης Υπηρεσίας / Υπουργείου / Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Οι δε αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ηλεκτρονικού εντύπου, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους ενδιαφερόμενους και να αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας / Υπουργείου / Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, εντός δύο εβδομάδων από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανάγκης. Ακολούθως οι σχετικές αιτήσεις θα εξετάζονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, το θέμα προωθείται ξανά στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του θα το προωθεί στην ΕΔΥ για έγκριση των αποσπάσεων.

Μόνο μόνιμοι

Δικαίωμα σε απόσπαση έχουν μόνο μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αναφορικά με τις απολαβές του υπαλλήλου που αποσπάται, αυτός σύμφωνα με την εγκύκλιο συνεχίζει να απολαμβάνει όλα τα ωφελήματα της οργανικής του θέσης. Οι δε μηνιαίες απολαβές θα καταβάλλονται από τη Δημόσια Υπηρεσία / Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου που ανήκει οργανικά ο υπάλληλος.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμα πως η Δημόσια Υπηρεσία ή ο Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου όπου ο υπάλληλος αποσπάται, δύνανται να καταβάλλουν στον Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου / Δημόσια Υπηρεσία ολόκληρο ή μέρος των απολαβών του αποσπασθέντος υπαλλήλου, συμπεριλαμβανομένου των συνεισφορών του εργοδότη, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Ο διακανονισμός του κόστους του αποσπασθέντος υπαλλήλου μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας / Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου θα γίνεται από κατάλληλο κονδύλι δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας / Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, στον οποίο αποσπάται ο υπάλληλος και αντίστοιχη πίστωση θα γίνεται σε κατάλληλο κονδύλι εσόδων της Δημόσιας Υπηρεσίας / Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου που ανήκει οργανικά ο υπάλληλος», συμπληρώνει η εγκύκλιος. Βάσει της νέας νομοθεσίας, οι αποσπάσεις υπαλλήλων οργανισμού δημοσίου δικαίου δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν σωρευτικά τα ογδόντα άτομα ή ποσοστό ύψους 15% επί του συνολικού αριθμού των μόνιμων θέσεων του οργανισμού, όποιο από τα δύο είναι μικρότερο. Τέλος, αναφέρεται πως οι αποσπάσεις θα ισχύουν για περίοδο μέχρι τρία χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για μία μόνο τριετή περίοδο.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

200 εκατ. για την άμυνα της Ουκρανίας δίνουν οι ΗΠΑ

Πολίτης News, 10:39 (τελευταία ενημέρωση 10:39)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΤ:Τελεσίγραφο συντεχνιών για βελτιώσεις στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 09:55 (τελευταία ενημέρωση 09:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεκρός 55 χρονος- Έπεσε από τη στέγη του σπιτιού του

Πολίτης News, 09:19 (τελευταία ενημέρωση 09:19)

Επιστροφή
στην αρχή