Σε ποιους ανήκουν οι παραλίες;

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι ξενοδόχοι νέμονται όχι μόνο τις καλύτερες παραλίες αλλά περιορίζουν ταυτόχρονα και την επιλογή του ντόπιου πληθυσμού.

Με τη θερινή περίοδο αναδεικνύεται εκ νέου το πρόβλημα πρόσβασης προς τις παραλίες. Αυθαίρετα και ασύδοτα οι ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων δημιουργούν παράνομες παραλίες αποκλειστικού χαρακτήρα. Δημιουργούν δηλαδή με τη χωροταξική ανάπτυξη των ξενοδοχειακών τους μονάδων εμπόδια στην απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες. Οι παραλίες θεωρούνται νομικά κρατική ιδιοκτησία και ουδείς μπορεί να παρεμβαίνει και να τις εκμεταλλεύεται για προσωπικό όφελος. Για παράδειγμα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του μακαρίτη πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Μιχαηλίδη στην περιοχή Ακάμα σου δίνει την εντύπωση ότι οι ιδιοκτήτες μαζί με την ξενοδοχειακή τους μονάδα έχουν αποκτήσει και νόμιμα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης της παρακείμενης παραλίας. Σαν αυτούς συμπεριφέρεται η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων. Μέσα από την παροχή υπηρεσιών στις ακτές (κρεβατάκια, ομπρέλες) τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι παράλιοι δήμοι δημιουργούν ψυχολογικά εμπόδια απέναντι στον πολίτη που δεν είναι διατεθειμένος να αγοράσει αυτές τις υπηρεσίες. Το χειρότερο, δε, κρατικοί θεσμοί όπως οι παράλιοι δήμοι και κρατικοί μηχανισμοί όπως οι επαρχιακές διοικήσεις αποδεικνύονται είτε εκούσια είτε ακούσια πλατφόρμες συσσώρευσης γρήγορου και εύκολου πλουτισμού μέσα από τις συμπεριφορές τους προς τέρψη των μεγάλων εγχώριων και ξένων συμφερόντων. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει.

Ξεσάλωσαν

Πραγματικά έχουν ξεσαλώσει. Είτε πρόκειται για τις Θαλασσινές Σπηλιές στο διαμέρισμα του Ακάμα στην επαρχία Πάφου, είτε στην Αγία Νάπα που για να έχει κάποιος πρόσβαση στη θάλασσα, όταν δεν είναι ένοικος ξενοδοχείου, του βγαίνει η ψυχή για να προσανατολιστεί προς την τυπικά και μόνο δημόσια παραλία, είτε στον Πρωταρά που οι παρεμβάσεις τελευταία στην περιοχή Κόννου είναι άνευ προηγουμένου. Και δεν τους αρκεί μόνο αυτό. Οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας ζητούν από την «κυβέρνηση όλων των Κυπρίων» του κυρίου Αναστασιάδη για να τους μειώσουν τον ΦΠΑ στα κρεβατάκια από 19% σε 5% για να καταστεί πιο «ανταγωνιστικό» το τουριστικό προϊόν τους. Δηλαδή διάβαζε αύξηση των κερδών τους. Δεν παίζονται οι αθεόφοβοι! Από την άλλη οι ούτω καλούμενοι κρατικοί φορείς βασανίζουν τη Σκάλα με τις ανενεργές και αντιαισθητικές περιβαλλοντολογικά αποθήκες καυσίμων, επικαλούμενοι διάφορα αστεία κωλύματα, εμποδίζοντας την ενιαία ανάπτυξη του παραλιακού της μετώπου. Φαίνεται ότι γίνεται μια ιστορική επιστροφή στην εποχή των κυπριακών βασιλείων. Προστατεύουν δηλαδή τα άλλα παραλιακά μέτωπα και ακτογραμμικά τσιφλίκια του νότου.

Έτσι, πάρα πολύς κόσμος ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, συνωστίζεται σε έναν πολύ μικρό αριθμό παραλιών των οποίων η πρόσβαση είναι απρόσκοπτη. Έχει χαθεί πλέον για τα καλά η αυθεντικότητα της οικογενειακής ή φιλικής εξόδου στην παραλία. Μετατρέπεται η παραλιακή έξοδος σε οργανωμένο ρομποτικό τσουβάλιασμα της συντριπτικής μάζας των λουομένων για να βελτιώνουν την κερδοφορία τους τα ενορίτικα και άλλα πλουτοκρατικά συμφέροντα.

Έχουμε επιλογή

Οι ξενοδόχοι νέμονται όχι μόνο τις καλύτερες παραλίες αλλά περιορίζουν ταυτόχρονα και την επιλογή του ντόπιου πληθυσμού. Είτε στην περιοχή Πρωταρά και Αγίας Νάπας, είτε στη Λεμεσό και την Πάφο έχουν περιέλθει de facto στον έλεγχο του τουριστικού κεφαλαίου. Τι να πει κανείς για τον νόμο περί ιδιωτικών παραλιών. Ακούσετε κανέναν να μιλά για αυτή την αισχρότητα!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη δίνει τη «μάχη των μαχών» στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα «εθνικά μας συμφέροντα». Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ο Ερντογάν την έχει γραμμένη και τη χειρίζεται κατά το δοκούν σαν γιογιό. Που για μια πιθανή υποψία για συμμετοχή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη δηλητηρίαση ενός Ρώσου διπλού πράκτορα στο Λονδίνο όχι μόνο φωνασκούν αλλά επιβάλλουν και κυρώσεις στη Ρωσία. Προκαλούν δηλαδή φουρτούνα σε ένα ποτήρι νερό, ενώ κατ’ ουσία θέλουν να ανατρέψουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κομισιόν αλλά αποτελεί γερμανορωσική διακρατική συμφωνία με δομή μετοχικής εταιρείας, και που προεδρεύει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Πρωτοστάτες σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι Πολωνοί και οι Βρετανοί που στοχεύουν στην ενίσχυση της αμερικανικής ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης στο αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση στον ενεργειακό έλεγχο της Γερμανίας από την μια, και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία από την άλλη. Η κρίση στην Ουκρανία ήταν άμεσο απότοκο της ανασύστασης του ψυχροπολεμικού Δόγματος Keenan για την περικύκλωση και τον στρατηγικό περιορισμό τότε της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση το κυπριακό πολιτικό προσωπικό στην ολότητά του δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να διαχειρισθεί τις προκλήσεις των καιρών. Τηρουμένων των αναλογιών ας μελετήσουν την επίσκεψη Σαντάτ στην Κνεσέτ το 1977. Το παραμύθιασμα του αγωγού East Med δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα.

Τελικά, ενώ ακούγονταν φωνές ότι με το σχέδιο Ανάν το μεγαλύτερο ποσοστό των παραλιών θα παρέμενε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση φαίνεται ότι οι νότιες ακτές ελέγχονται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Στρατιωτική κατοχή στον βορρά, οικονομική κατοχή στον νότο. Αυτό θα πει «κυβέρνηση όλων των Κυπρίων»!

 


Επιστροφή
στην αρχή