Σε κύκλωμα εμπορίας ο οδηγός Εισαγγελέα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Και οι τρεις αστυνομικοί υπηρετούσαν κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης...

Ο αστυνομικός οδηγός του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και ακόμα δύο συνάδελφοί του, μαζί με δύο πολίτες, έπεσαν στα δίχτυα της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή σε κύκλωμα που διευκόλυνε την είσοδο αλλοδαπών γυναικών στην Κύπρο με σκοπό την εκπόρνευσή τους. Οι τρεις αστυνομικοί την περίοδο κατά την οποία έγινε η έρευνα υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Το πόστο τους στον διαβατηριακό έλεγχο των αφίξεων ήταν καίριας σημασίας και φαίνεται ότι τους επέτρεπε να κάνουν τα στραβά μάτια, ώστε να εισέρχονται στην Κύπρο αλλοδαπές οι οποίες εργαζόντουσαν παράνομα σε μπιραρία που διατηρούσε ένας εκ των συλληφθέντων μαζί με τη σύντροφό του. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας, οι αστυνομικοί ήταν μιλημένοι από τον ιδιοκτήτη της μπιραρίας και παρόλο που γνώριζαν ότι οι αλλοδαπές θα εργοδοτούνταν παράνομα παρέχοντας μάλιστα σεξουαλικής φύσεως υπηρεσίες, διευκόλυναν την είσοδό τους στην Κύπρο. Ο ένας εκ των τριών αστυνομικών είχε πρόσφατα μετατεθεί από την ΥΑΜ και του ανατέθηκαν καθήκοντα οδηγού του γενικού εισαγγελέα. Οι τρεις αστυνομικοί είναι ηλικίας 38, 41 και 31 ετών, ενώ ο ιδιοκτήτης της μπιραρίας είναι 36 ετών και η Μολδαβή σύντροφός του 33 ετών.

Όπως αναφέρθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κατά τη διαδικασία κράτησης των υπόπτων, οι αστυνομικοί φέρονται να ειδοποιούνταν από τον 36χρονο για την άφιξη γυναικών κυρίως από τη Μολδαβία και την Ουκρανία και ενώ γνώριζαν ότι αυτές έρχονταν για να εργαστούν στην μπιραρία για τον σκοπό της παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών, υπήρχε προσυνεννόηση να τους επιτρέπουν την είσοδο ως επισκέπτριες / τουρίστριες. Δηλαδή, με τη συμβολή του ιδιοκτήτη της μπιραρίας, έκαναν εικονικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία, ενώ τις εμφάνιζαν να έχουν και χρήματα για να περάσουν τις διακοπές τους. Επίσης ο πρώτος από τους αστυνομικούς, δηλαδή ο 38χρονος, ήταν και τακτικός θαμώνας στην μπιραρία και όσα ποτά έπινε ήταν πάντα κερασμένα από το κατάστημα.

Ψεύτικες καταχωρίσεις

Συγκεκριμένα στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι την 1η Αυγούστου διενεργήθηκε έλεγχος στην μπιραρία με την επωνυμία «Saiberry» στην οδό Νεοφύτου Ροδινού στη Λευκωσία, στο πλαίσιο αξιολόγησης πληροφοριών για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες έφταναν στην Κύπρο με τουριστικές θεωρήσεις εισόδου. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκαν τρεις γυναίκες από την Ουκρανία και μία από τη Μολδαβία, ηλικίας μεταξύ 23 και 29 ετών, να κάθονται στα τραπέζια πελατών και όταν τους λήφθηκαν συνεντεύξεις αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας. Οι τρεις από αυτές είναι μητέρες ανήλικων παιδιών, δέχθηκαν πως γνώριζαν ότι στην μπιραρία θα έκαναν «κονσομασιόν» και ως λόγο γι’ αυτό επικαλέστηκαν την ανάγκη για εξασφάλιση χρημάτων. Τα εισιτήρια για την άφιξή τους τα πλήρωνε συνήθως ο 36χρονος, ο οποίος θα τα έπαιρνε πίσω μέσω της εργασίας τους, ενώ όλες διέμεναν σε διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω από την μπιραρία και τα δύο υποστατικά επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα.

Στις συνεντεύξεις τους οι παραπονούμενες ανέφεραν ότι μόλις έφθαναν στην Κύπρο αντιλαμβάνονταν ότι ο 36χρονος ήταν συνεννοημένος με τους ύποπτους αστυνομικούς, ανάλογα με το ποιος εργαζόταν την ημέρα άφιξής τους, να τις αφήνουν να διέρχονται τον έλεγχο χωρίς να τις ρωτούν οτιδήποτε, αφού λάμβαναν οδηγίες να περνούν από συγκεκριμένο αριθμό παραθύρου και όχι από οποιοδήποτε οι ίδιες επέλεγαν. Σε κάποιες περιπτώσεις λάμβαναν στα κινητά τους και φωτογραφίες των αστυνομικών προκειμένου να γνωρίζουν ποιον έπρεπε να προσεγγίσουν, ενώ σε δύο περιπτώσεις οι δύο από τους αστυνομικούς, και συγκεκριμένα ο 38χρονος και ο 31χρονος, καταχώρισαν στο μηχανογραφημένο σύστημα της Αστυνομίας ότι οι δύο από τις παραπονούμενες έφερναν μαζί τους τα ποσά των 1.500 και των 500 ευρώ αντίστοιχα, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

«Αστυνομικός 500 ευρώ»

Σύμφωνα πάντα με τις αναφορές στο δικαστήριο, στις 6 Αυγούστου η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας έλαβε πληροφορία για τον 31χρονο αστυνομικό ότι πέραν των πιο πάνω αυτός βοηθά επί πληρωμή αλλοδαπές γυναίκες να εισέρχονται στη Δημοκρατία με αντίτιμο το ποσό των 150 ευρώ. Από τον έλεγχο του μηχανογραφημένου συστήματος της Αστυνομίας διεφάνη περαιτέρω ότι ο 38χρονος αστυνομικός προέβη στον διαβατηριακό έλεγχο των τεσσάρων από τις γυναίκες που εργάζονταν στην μπιραρία κατά το τρέχον έτος, ενώ για τον 41χρονο προέκυψε ότι αυτός προέβη στον έλεγχο τριών από τις γυναίκες που επίσης εργάζονταν στην μπιραρία κατά το 2018. 

Να σημειωθεί ότι τα υπό διερεύνηση αδικήματα αφορούν την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και την 1η Αυγούστου του 2018, όταν και έγινε η έφοδος στην μπιραρία και εντοπίστηκαν τα θύματα. Στο πλαίσιο της διερεύνησης που προηγήθηκε πριν φθάσουμε στο σήμερα, εντοπίστηκε από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και πέμπτη κοπέλα από την Ουκρανία η οποία εργάστηκε στο παρελθόν στην μπιραρία «Salberry» και καθώς υπήρχαν ενδείξεις θυματοποίησής της, μεταφέρθηκε και αυτή σε κυβερνητικό καταφύγιο.

Κανένας από τους υπόπτους δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας όταν συνελήφθη, ενώ εντός του πορτοφολιού του ιδιοκτήτη της μπιραρίας εντοπίστηκε χειρόγραφη σημείωση στην οποία αναγραφόταν η φράση «Αστυνομικός 500 ευρώ». Η διαδικασία κράτησης δεν είχε χθες ολοκληρωθεί καθώς οι συνήγοροι των υπόπτων ήγειραν ενστάσεις και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί και σήμερα.

Από το αεροδρόμιο τις παραπονούμενες παραλάμβαναν ο ιδιοκτήτης της μπιραρίας και η σύντροφός του και αμέσως τις έπαιρναν στο διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω από την μπιραρία.

Για τους αστυνομικούς έχει κινηθεί η διαδικασία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Βενεζουέλα

Πολίτης News, 07:11 (τελευταία ενημέρωση 07:11)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπέχαρ: Στο εγγύς μέλλον στην Κύπρο η Λουτ

Πολίτης News, 07:09 (τελευταία ενημέρωση 07:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα χρυσά διαβατήρια ουκ ελάττω παραδώσω

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

Επιστροφή
στην αρχή