Σε ισχύ τα κίνητρα για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου με Υποιυργείο Οικονομικών: Φορολογική έκπτωση μέχρι και 50% του φορολογητέου εισοδήματος φυσικών προσώπων .

 

Τη συμφωνία του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για σκοπούς εφαρμογής των φορολογικών κινήτρων που τέθηκαν σε ισχύ για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις υπενθύμισε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως στις 08/3/2017 το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης νεοσύστατων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) ως καινοτόμων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9Α του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου (Αρ.3) του 2016, που τροποποιήθηκε πρόσφατα και τέθηκε σε ισχύ από 01/01/2017.

Βάσει της πιο πάνω διάταξης παραχωρούνται φορολογικά κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικών ταμείων. Η φορολογική έκπτωση είναι ίση με το ύψος της επένδυσης που πραγματοποιείται και η οποία περιορίζεται μέχρι το 50% του φορολογητέου εισοδήματος του προσώπου, με ανώτατο ποσό τις 150.000 ευρώ. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς της έκπτωσης που δεν θα έχει διεκδικηθεί με σκοπό τη διεκδίκησή της τα επόμενα πέντε έτη.

Το Υπουργείο Οικονομικών ως η αρμόδια αρχή εγκρίνει ή απορρίπτει τον χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως «καινοτόμος μικρή και μεσαία επιχείρηση (ΜμΕ)», εντός ενός μηνός από τη λήψη αίτησης συνοδευόμενη από τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα όπως μεταξύ άλλων πιστοποιητικό από εξωτερικό ελεγκτή. Επιπρόσθετα η αρμόδια αρχή δύναται να ζητά την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου στην περίπτωση επιχείρησης χωρίς οικονομικό ιστορικό που δεν κατέχει πιστοποιητικό από εξωτερικό ελεγκτή για το ποσοστό των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, όπως αναγνωρίζονται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν και δαπάνες που κεφαλαιοποιούνται και να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10 % του συνόλου των λειτουργικών της δαπανών.

Το μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με το Πανεπιστήμιο Κύπρου προνοεί την αξιολόγηση στη βάση επιχειρηματικού σχεδίου που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν μαζί με πλήρη αιτιολογημένη αίτηση η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάλυση της αγοράς και του προτεινόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβανομένου και Πρακτικού Επεξηγηματικού Οδηγού βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών στον σύνδεσμο αυτό.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2019: Τα έξι ονόματα για το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριήμερη κράτηση στα κατεχόμενα του Σλοβάκου συνεργού του «Σήφη»

Πολίτης News, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή