Σε ιδιώτες τα μαγειρεία και τα ΚΨΜ της Εθνικής Φρουράς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά και αφού αξιολογηθεί θα αποφασιστεί αν θα εφαρμοστεί στο σύνολο των στρατοπέδων της ΕΦ..

Στην υπογραφή συμβολαίου για την ανάληψη της τροφοδοσίας των στρατοπέδων μίας φρουράς (επαρχίας), προχωρεί σύντομα το Υπ. Άμυνας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά και αφού αξιολογηθεί θα αποφασιστεί αν θα εφαρμοστεί στο σύνολο των στρατοπέδων της ΕΦ. Αυτό ανέφερε χθες στην Επ. Ελέγχου της Βουλής ο υπ. Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης σε συνεδρία σε σχέση με την έκθεση του γεν. ελεγκτή για το 2015. Σε ιδιώτες αναμένεται επίσης σε πιλοτική βάση να ανατεθούν και κάποια ΚΨΜ. Με την πρόθεση του υπουργείου διαφωνεί η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Πολλά τα λεφτά

 


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα απασχολούνται στα μαγειρεία της ΕΦ 285 άτομα και το κόστος της μισθοδοσίας τους είναι περισσότερο από 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μελέτη που έχει γίνει από το Υπ. Άμυνας κατέδειξε πως αν αναληφθεί η τροφοδοσία από ιδιώτες το κόστος θα είναι ίδιο με αυτό που καταβάλλεται σήμερα για υλικά κ.λπ. Δηλαδή θα εξοικονομηθούν 285 στρατιωτικοί και 3 εκατ. ευρώ.


Παρόμοια φαίνεται να είναι και η εκτίμηση για τα ΚΨΜ στα οποία απασχολούνται εκατοντάδες στρατιωτικοί, ενώ έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα κακοδιαχείρισης, διαπλοκής με προμηθευτές κ.λπ.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως «ιδιωτικοποίηση σημαίνει και κέρδος για τον ιδιώτη και στην περίπτωση του στρατού και των ΚΨΜ, αυτό για μας θα είναι αδιανόητο». Κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεφύγει από την ιδέα ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ για το καλώς νοούμενο συμφέρον των στρατιωτών».

Μεταστέγαση

 

Ο υπ. Άμυνας αναφέρθηκε ακόμα και στην υπογραφή των συμβολαίων για ενοικίαση κτηρίου στη λεωφόρο Στροβόλου, στο οποίο θα συστεγαστούν το Υπ. Άμυνας και το ΓΕΕΦ. Η μεταστέγαση αναμένεται να γίνει εντός του 2018.


Ο γεν. ελεγκτής απέδωσε τα εύσημα στο Υπουργείο Άμυνας γιατί κατάφερε να πληρώνει ενοίκιο 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι εκεί που είναι δυνατόν, οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια.


Επιστροφή
στην αρχή