Σε φοιτητούπολη εξελίσσεται η Έγκωμη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το 2015 φοίτησαν στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση κοντά στις 24 χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές

Σε μία μεγάλη βιομηχανία εξελίσσεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το 2015 φοίτησαν στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση κοντά στις 24 χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές και 13 χιλιάδες ξένοι. Η αύξηση που σημειώθηκε σε σχέση με πέντε χρόνια πριν είναι περίπου της τάξης του 10% για τους Κύπριους φοιτητές και πάνω από 20% για τους ξένους.

Η ανάπτυξη αυτή δεν είναι άσχετη με τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται σε έναν μικρό σχετικά δήμο της Κύπρου, αυτόν της Έγκωμης, με γύρω στους 22 χιλιάδες κατοίκους και 16-17 χιλιάδες φοιτητές, καθώς τα δύο μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα όρια του εν λόγω δήμου.

Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα, κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίτισσας, ξεκίνησε τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαχαρίας Κυριάκου. Σε μία περίοδο που σε άλλες περιοχές της Κύπρου οι αναπτύξεις ήταν μεμονωμένες. «Είναι απίστευτος ο ρυθμός με τον οποίο υποβάλλονται νέες αιτήσεις για νέα έργα», επισημαίνει, και κυρίως για τη δημιουργία εστιών και διαμερισμάτων για στέγαση φοιτητών.

3 εστίες, 589 δωμάτια

Μόνο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με 11.500 φοιτητές, έχει προϋπολογισμό ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών νέων κτηριακών συγκροτημάτων που θα ολοκληρωθούν εντός του 2019, αποκλειστικά για τις ανάγκες των φοιτητών του πανεπιστημίου. Οι μονάδες αυτές θα βάλουν στην αγορά 859 συνολικά φοιτητικά δωμάτια και φέρνουν μαζί τους κι άλλες αναπτύξεις, όπως καφετέριες.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου σημείωσε πως οι επενδύσεις αυτές εμπίπτουν στην πολιτική του ακαδημαϊκού ιδρύματος για ανάδειξη της Κύπρου σε εκπαιδευτικό προορισμό και προσέλκυση και διεθνών φοιτητών. «Για να ικανοποιηθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για στέγαση των φοιτητών μας, από όλες τις επαρχίες της Κύπρου και το εξωτερικό, προχωρήσαμε στη δημιουργία των νέων φοιτητικών εστιών που καταλαμβάνουν έναν χώρο 40.000 τετραγωνικών. Με αυτήν την επένδυση είναι εξασφαλισμένη η διαμονή για πρωτοετείς φοιτητές».

Πάνω από 100 εκατ.

Η ίδια πηγή από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επεσήμανε πως ολόκληρη η περιοχή της Έγκωμης αναπτύσσεται και προσανατολίζεται έχοντας στόχο τον εμπλουτισμό της φοιτητικής ζωής. «Τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει επενδύσει πέραν των 100 εκατ. σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πανεπιστημιούπολης. Η πανεπιστημιούπολή μας αποτελείται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια διάσπαρτα στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, και πολυκαταστήματα. Το πανεπιστήμιο στοχεύει σε επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα εμπλουτίσουν τη φοιτητική ζωή, προσθέτοντας σε μια μοναδική μαθησιακή και κοινωνική εμπειρία συμβατή με τις πανεπιστημιουπόλεις διεθνώς».

Μεγάλο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στην Έγκωμη υπάρχει άλλη μία εστία που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με πολλά διαμερίσματα, προγραμματίζεται ακόμη μία μεγάλη εστία τα επόμενα χρόνια, ενώ υπάρχει και ιδιωτική πρωτοβουλία για ανέγερση διαμερισμάτων είτε στούντιο, είτε ενός υπνοδωματίου, τα οποία να απευθύνονται στον φοιτητόκοσμο.

«Ήδη τώρα που μιλάμε, εδώ στη Μακεδονίτισσα έχουν ανεγερθεί περίπου έξι κτήρια τα οποία κατά βάση αποτελούνται από μονά διαμερίσματα και στούντιο και υπάρχει ενδιαφέρον και για περαιτέρω αναπτύξεις στον τομέα αυτό».

Κτίζει κι ο Αρχιεπίσκοπος

Όπως σημείωσε ο κ. Κυριάκου, στην Έγκωμη επενδύει και η Αρχιεπισκοπή, η οποία διαχωρίζει οικόπεδα για να προσελκύσει επενδυτές πίσω ακριβώς από τη Διεθνή Κρατική Έκθεση. Η Αρχιεπισκοπή σκοπεύει επίσης να αναπτύξει περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, πλησίον του κοιμητηρίου Λακατάμιας. «Και εκεί ξεκίνησε σιγά-σιγά ο διαχωρισμός και το τοπικό σχέδιο προβλέπει και φοιτητικές εστίες».

Χρειάζονται υποδομές

Ο δήμαρχος Έγκωμης τονίζει πως ο δήμος χαιρετίζει τις επενδύσεις που γίνονται και οι οποίες, πέραν του ότι υποστηρίζουν την οικονομία της χώρας, δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα στον δήμο. Ταυτόχρονα όμως φέρουν και προβλήματα…

«Αυτές οι αναπτύξεις πρέπει να ωθήσουν το κράτος να συνεργαστεί με την τοπική αρχή για να βελτιωθούν οι υποδομές. Το οδικό δίκτυο, τα πεζοδρόμια και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στην πόλη μας τόσο στο κυκλοφοριακό και στη βιώσιμη κινητικότητα, όσο σε θέματα καθαριότητας. Οι υποδομές επίσης είναι ανεπαρκείς για να δεχτούν όλες αυτές τις μεγάλες αναπτύξεις. Όλα αυτά μας απασχολούν και βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα για συνεχείς βελτιώσεις. Ήδη μπαίνουμε σύντομα σε μία διαδικασία κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων. Η Έγκωμη είναι μέσα στις 19 πιο πλημμυροπαθείς περιοχές της Κύπρου. Φανταστείτε πως πολλοί πλέον ανοικτοί χώροι, οι οποίοι απορροφούσαν νερά, καλύπτονται από κτήρια. Αγωνιζόμαστε να πείσουμε την κυβέρνηση να επενδύσει στην περιοχή μας βελτιώνοντας τις υποδομές. Ειδικά στο θέμα της αναβάθμισης του οδικού δικτύου, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε κάθε φοιτητής κυκλοφορεί και με ένα αυτοκίνητο. Εμείς ως δήμος προβαίνουμε σε βελτιώσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δήμοι ακόμη βρίσκονται σε μνημονιακό καθεστώς, με χορηγίες πολύ περιορισμένες».

Όπως επεσήμανε, ο δήμος έλαβε μία κρατική βοήθεια για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων τα οποία θα ξεκινήσουν σύντομα. «Δυστυχώς όμως για τη βελτίωση του οδικού δικτύου δεν είχαμε ανταπόκριση. Με ένα δάνειο το οποίο έχουμε συνάψει προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους βασικούς δρόμους. Πρέπει όμως το κράτος να έρθει με μία σημαντική ενίσχυση για να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο. Πιστεύω πως απαιτείται ένα ποσό γύρω στα 4-5 εκατ., το οποίο ο δήμος αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να διαθέσει».

 Δήμαρχος Στροβόλου

«Έπρεπε να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός»

 

Η μεγάλη ανάπτυξη που συνεπάγεται της επέκτασης των δύο ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν «πιάνει» μόνο τον Δήμο Έγκωμης, αλλά και τον Στρόβολο. Ο δήμαρχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους σημειώνει πως ο δήμος καλωσορίζει και διευκολύνει τις αναπτύξεις, ωστόσο αυτό που τον ανησυχεί σε προσωπικό επίπεδο είναι πως όλη αυτή η ανάπτυξη δεν γίνεται με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό και φοβάται μήπως στο τέλος αποδειχτεί φούσκα.

«Σαφώς και μεγαλώνουν τα πανεπιστήμια, υπάρχουν ανάγκες, αλλά μέχρι πότε θα υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ανάγκες; Πιστεύω πως θα έπρεπε το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις με βάση τις μελλοντικές προβλέψεις και στη βάση ενός καθολικού σχεδίου. Το θέμα είναι αύριο να μην μείνουμε με χιλιάδες 'κουτιά' και να ψάχνουμε τους φοιτητές».

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζεστό χρήμα 9,2 δισ. - Άμεσες ξένες επενδύσεις το διάστημα 2014-2017

Πολίτης News, 03:15 (τελευταία ενημέρωση 03:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με καλούς οιωνούς η εγγραφή γιατρών

Πολίτης News, 02:15 (τελευταία ενημέρωση 02:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Aιτήσεις «μόνιμης κατοικίας» μέσω κινητού για τους Eυρωπαίους

Πολίτης News, 21.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή