Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την J&P Σαουδικής Αραβίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Για το θέμα, όπως πληροφορείται ο «Π», έγινε πρόσφατα υπηρεσιακή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών

Μπορεί τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετώπιζε η J&P Overseas στη Σαουδική Αραβία να αντιμετωπίζονται πλέον αποτελεσματικά, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα ετοιμάζονται προληπτικά για προξενική αρωγή προς τους Κύπριους εργαζόμενους της εταιρείας στη Σαουδική Αραβία εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Για το θέμα, όπως πληροφορείται ο «Π», έγινε πρόσφατα υπηρεσιακή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών στην οποία εξετάστηκε η παρούσα κατάσταση και λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη σύσκεψη συμμετείχαν λειτουργοί των Υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών και επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις επαναπατρισμού Κυπρίων εργαζομένων των οποίων η άδεια παραμονής στη Σαουδική Αραβία έχει λήξει, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο και ζητηθεί από τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους.

Σήμερα εργάζονται στην J&P Σαουδικής Αραβίας γύρω στους 150 Κύπριους. Για τέσσερις εξ αυτών η άδεια παραμονής έχει λήξει ενώ το επόμενο διάστημα λήγει η άδεια κι άλλων εργαζομένων. Παρά τη διαφαινόμενη εξομάλυνση της κατάστασης όσον αφορά τα οικονομικά της εταιρείας η οποία το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα και με επιστολές των εργαζομένων της, είχε μείνει πίσω όσον αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντί τους η σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνηση να παράσχει εφόσον χρειαστεί εισιτήρια επιστροφής για Κύπριους εργαζομένους της Σαουδικής Αραβίας εάν υπάρξει ανάλογο αίτημα.

Όπως, ωστόσο, αναφέρθηκε τα οικονομικά ζητήματα της J&P Overseas φαίνεται πως θα αντιμετωπιστούν, με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας να δηλώνουν μόλις την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ήδη ο «Π», σε κοινή τους δήλωση οι οικογένειες Ιωάννου και Παρασκευαΐδη ανακοίνωσε αλλαγές στη διοίκηση της Joannou & Paraskevaides (Overseas) Limited, την απομάκρυνση του Ανδρέα Παπαθωμά αλλά και την απόφασή τους να εργαστούν για μια ενιαία εταιρεία εγκαταλείποντας τα προηγούμενα σχέδια για διάσπαση. Το νέο δ.σ. της εταιρείας ανακοίνωσε επίσης πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία απομόχλευσης για τη διάθεση αδρανών και μη βασικών περιουσιακών στοιχείων η οποία θα δημιουργήσει την απαιτούμενη ρευστότητα για κάλυψη καθυστερούμενων αμοιβών και άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, στις οποίες προφανώς θα περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις προς το προσωπικό.


Επιστροφή
στην αρχή