Σε αδιέξοδο η FIFA, μαρτυρία-σοκ για το Μουντιάλ του Κατάρ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει ένορκη κατάθεση μάρτυρα, που αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 αγοράστηκε στο Κατάρ...

Για πρώτη φορά μάρτυρας με ένορκη κατάθεσή του υποστηρίζει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ εξαγοράστηκε, με τις πληρωμές για τις ψήφους του να ξεπερνούν το ένα εκατομμύρια ευρώ.  

Για την ακρίβεια ο μάρτυρας, που θέτει τη FIFA σε μια νέα επικίνδυνη κατάσταση, κατέθεσε την εξαγορά τουλάχιστον τριών ψήφους των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

Η μαρτυρία είναι του Αλεχάντρο Μπουρσάκο, που ο ίδιος κατέβαλε μίζες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη Νότια Αμερική και τώρα συνεργάζεται με τις ανακριτικές αρχές των ΗΠΑ.

Είναι ο πρώτος που μιλά γι’ αυτό το θέμα, καταθέτοντας ένορκα και αναφέρεται στον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας της Αργεντινής, Χούλιο Γκροντόνα, που βρέθηκε με λογαριασμούς εκατομμυρίων,κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή και πέθανε το 2014, τον Ρικάρντο Τεξέιρα, πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας της Βραζιλίας και τον Νικόλας Λεόν, μέχρι το 2013, πρόεδρο της συνομοσπονδίας Νότιας Αμερικής.

 
Η FIFA δεν έχει σχολιάσει ακόμα σχετικά. Ο πρόεδρός της Τζάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Welt, φαίνεται να έχει πλέον μόνο μία επιλογή. Να πάρει από το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε μια άλλη χώρα να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τεσσεράμισι χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 2022,προκειμένου να παρουσιάσει ένα καλό τουρνουά.

Το παραπάνω, ωστόσο, είναι δύσκολο να συμβεί. Το Κατάρ θα διαμαρτυρόταν και ταυτόχρονα θα παρουσίαζε στους φιλάθλους όλες τις «βρώμικες» προσφορές. Από την άλλη όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό αντίπαλο. Ένας «σεισμός» που δύσκολα θα μπορούσε να αντέξει τη FIFA.


Επιστροφή
στην αρχή