Αφιέρωμα 1974: Κάποιοι δεν επέστρεψαν ποτέ (ΦΩΤΟ ΑΒΔΕΛΟΠΟΥΛΟΥ)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Με αφορμή την συμπλήρωση 42 χρόνων από τις μαύρες επετείους του 1974, το politis.com.cy δημοσιεύει φωτογραφίες από το Αρχείο Αβδελόπουλου.

Το politis.com.cy συνεχίζει τη δημοσίευση φωτογραφιών από το αρχείο του Πάμπη Αβδελόπουλου, τα δικαιώματα του οποίου έχει ο "ΠΟΛΙΤΗΣ", ζωντανεύοντας τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Κάποιοι δεν επέστρεψαν ποτέ

Η ανταλλαγή των αιχμαλώτων αρκετές εβδομάδες μετά πέρας των εχθροπραξιών άρχισε, όπως γράψαμε και χθες, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε ένα μήνα αργότερα (28 Οκτωβρίου 1974).

Τότε το μοναδικό σημείο «σύνδεσης» με τις κατεχόμενες περιοχές ήταν η περιοχή του Λήδρα Πάλας. Οι ημερομηνίες απελευθέρωσης των αιχμαλώτων ανακοινώνονταν μέσω του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, χωρίς όμως να γίνονται γνωστά τα ονόματα αυτών που θα επέστρεφαν. Έτσι λοιπόν σε αυτό το σημείο μαζεύονταν εκατοντάδες άνθρωποι για να υποδεχθούν τον δικό τους. Η αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα και οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής το αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Μιλήσαμε, στο πλαίσιο αυτών των φωτορεπορτάζ ή καλύτερα με αφορμή την αναδημοσίευση αυτών των φωτογραφιών, με ανθρώπους που έζησαν και αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές. Κάποιος μας περιέγραψε και τις ερωτήσεις που δέχονταν: «Ρε Κωστή, είδες τζιαι το γιο μου;», «Αντρίκκο καλωσόρισες. Ήταν τζιαι ο Πανίκος μου μαζί σας;».

Κάποιοι δεν επέστρεψαν ποτέ!

 

Μέσα από το συρματόπλεγμα οι αιχμάλωτοι επιστρέφουν. Στο βάθος το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας.

Όλη η αγωνία αλλά και οι κακουχίες των ημερών που πέρασαν αποτυπώνονται στις φωτογραφίες του Μπάμπη Αβδελόπουλου τραβηγμένες ένα φθινοπωρινό απόγευμα μεταξύ του τέλους Σεπτεμβρίου και του τέλους Οκτωβρίου του 1974.

Αξύριστοι και ταλαιπωρημένοι επιστρέφουν στις οικογένειές τους. Κάποιοι είχαν πιστέψει ότι δεν θα ερχόταν μια τέτοια στιγμή.

 

Οι αιχμάλωτοι μετά το Λήδρα Πάλας οδηγούνταν, προτού αφεθούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού για τα τυπικά!

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή