Ρωσική διείσδυση παντού - Δημοσιεύματα μπλέκουν και την Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Δημοσιεύματα εφημερίδων κάνουν αναφορά στις επαφές του Ιβάν Σαββίδη στη Κύπρο,στην περίεργη ρωσοποίηση Μητροπόλεων αλλά και στην υπόθεση Λοϊζίδου.

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας στην Αθήνα, καθώς όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες συνδέεται άμεσα με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τα Σκόπια για ένταξη, αφού πρώτα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Δημοσιεύματα εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ αναφέρονται στο παρασκήνιο της κρίσης Αθηνών - Μόσχας, σημειώνοντας πως η απέλαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και εκτός του Μακεδονικού υπάρχουν πολλές ακόμα πτυχές της υπόθεσης που σχετίζονται με την παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.

Αλώνιζαν

Πληροφορίες από την Αθήνα σημείωναν πως η Μόσχα είχε θεωρήσει πως η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Ρωσίας έδινε το ελεύθερο σε πράκτορές της να επεκτείνουν την άσκηση επιρροής σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και πρωτίστως στην Εκκλησία. Οι Ρώσοι, αντιλαμβανόμενοι ότι χάνουν τα Σκόπια μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, κινητοποίησαν τις προσβάσεις τους στο Άγιον Όρος, σε μητροπόλεις, δήμους, κρατικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα κόμματα, ώστε να υπάρξουν αντιδράσεις που θα ανέτρεπαν την έγκριση, ακόμα και με πτώση της κυβέρνησης. Θεωρήθηκε μάλιστα ως πολύ ευνοϊκή η συγκυρία, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στη συμφωνία με τα Σκόπια. Στοιχεία για τη δράση των Ρώσων είχε συλλέξει τόσο η ΕΥΠ όσο και μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, τα οποία παρουσιάστηκαν στην κυβέρνηση. Κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει αντίδραση με απελάσεις, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η Αθήνα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί πλέον να ανέχεται υπονομευτική δράση μιας τρίτης χώρας. Το μήνυμα φαίνεται πως λήφθηκε, αλλά η υπόθεση δεν έκλεισε.

Έχει πρόβλημα και η Κύπρος

Τα δημοσιεύματα των ελλαδικών ΜΜΕ κάνουν και ευρεία αναφορά στη ρωσική διείσδυση στην Κύπρο, ιδίως μέσω συγκεκριμένων μητροπολιτών αλλά και λόγω της υπόθεσης Λοϊζίδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση Λοϊζίδου «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες από τον γενικό εισαγγελέα ο οποίος περιορίστηκε σε μια τυπική έρευνα για πειθαρχικά αδικήματα αρνούμενος να εξετάσει το περιεχόμενο των mails που διέρρευσαν σε ρωσικό ιστότοπο και αφήνουν πολλαπλώς εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Νομική Υπηρεσία. Το θέμα για αρκετές χώρες της ΕΕ κάθε άλλο παρά κλειστό θεωρείται, αφού εκφράζουν τη θέση ότι τίθεται ευρύτερο θέμα για την Ένωση, καθώς ένα κράτος μέλος λειτουργεί ως παράρτημα της Μόσχας εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις της. Σημειώνουν επίσης το ψήφισμα της Βουλής για τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά και την άρνηση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε απέλαση Ρώσων διπλωματών, όπως έπραξαν άλλες χώρες για την υπόθεση Σκριπάλ.


Επιστροφή
στην αρχή