Reckless: ένας ζωντανός θρύλος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η γνωστή μπυραρία της Λευκωσίας σερβίρει στους θαμώνες της και τις 365 μέρες του χρόνου, διατηρώντας ίδιο όνομα και ιδιοκτήτη από το 1988.

Reckless. Ένα από τα μαγαζιά του «κάτω» των πρωτευουσιάνων τις προηγούμενες δεκαετίες, στην περιοχή που είναι μέχρι και σήμερα γνωστή ως δισκοθήκες της Έγκωμης. Εκεί όπου τα τελευταία χρόνια ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς από καφετέριες μέχρι εστιατόρια και clubs, με την ίδια να παραμένει εκεί επιβιώνοντας ακόμη και από εκείνη τη δύσκολη, όπως τη χαρακτηρίζει ο ιδιοκτήτης της, περίοδο στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν η περιοχή είχε κατακλυστεί από πιτσιρίκια που μπαινόβγαιναν σε μαγαζιά, έτρωγαν ωστόσο πόρτα στη Reckless.

Αν είχε βάλει λουκέτο, το όνομά της θα αναφερόταν στις διαδικτυακές θύμησες όσων γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του 1970, μαζί με το Attari, το βίντεο, και τα διάφορα είδη περιπτέρου. Θα αποτελούσε σήμερα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μεσηλίκων που ανακαλούν τα νιάτα τους και τις εξόδους τους στην Αμάντας, στην Αφρικάνα και στον Σκορπιό. Εν τούτοις παραμένει μέχρι και σήμερα ανοικτή, σφύζοντας από ζωή και από θαμώνες που την προτιμούν από το 1988 όταν πρωτολειτούργησε. Η μπιραρία Reckless λειτουργεί non stop εδώ και 28 χρόνια και είναι από τις μακροβιότερες (μαζί με τη «Ρωμύλος»), με το ίδιο όνομα, ίδιο ιδιοκτήτη και ίδια διεύθυνση.

Αφορμή για το παρόν ρεπορτάζ η απόγνωση μιας παρέας να βρει κάπου να τα πιει στη Λευκωσία το βράδυ του Δεκαπενταυγούστου. Σχεδόν όλα κλειστά στην πρωτεύουσα. Άλλωστε και ποιος ο λόγος να ανοίγει κανείς τέτοια νύχτα. Για τη Reckless ωστόσο δεν τίθεται θέμα. Από το 1988 μέχρι και σήμερα δεν έκλεισε ποτέ, με το προσωπικό της να κανονίζει μεταξύ του τις άδειες. Πλην μιας νύκτας, το 1995, μας ανιστορεί ο ιδιοκτήτης Γιάννος Ιωαννίδης, όταν δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού λόγω μίνι ανακαίνισης δεν υπήρχε ρεύμα...

 

Ξεκίνησε για δημοσιογραφία

Την επόμενη του Δεκαπενταυγούστου δώσαμε με τον Γιάννο ραντεβού κατά τις 7.30 το βράδυ, οπότε ανοίγει κατά τους θερινούς μήνες η Reckless, για να τα πούμε. Πώς ξεκίνησε η ιδέα γύρω από την μπιραρία που ροκάρει, πλην όμως δεν προτιμάται μόνο από ροκάδες αλλά είναι φιλόξενη για κάθε στυλ και κάθε προσωπικότητα, για casual ντύσιμο αλλά και για κοστούμι και γόβες, χωρίς ποτέ κανείς να σχολιάσει τον διπλανό του; Τους θαμώνες, από φοιτητές μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, από 18 μέχρι και 75 ετών, ενώνει η μουσική. «Για ένα πράγμα που είμαι περήφανος είναι αυτό», αναφέρει ο Γιάννος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους πέντε απόφοιτους δημοσιογραφίας στην Κύπρο, ωστόσο τον κέρδισε η Reckless και δύο χρόνια αφότου άνοιξε το μαγαζί ήταν βέβαιος για την απόφασή του. «Είναι η δουλειά μου που την κάνω από 21 ετών. Όταν είσαι καλά, όταν εργάζεσαι είναι κάτι που σε κρατά ζωντανό», συνεχίζει ο ιδιοκτήτης ο οποίος, όπως μας είπε, είχε σοβαρές προτάσεις για να πωλήσει την επιχείρησή του, ωστόσο δεν ενέδωσε.

 

Ο ιδιοκτήτης της Reckless Γιάννος Ιωαννίδης, απόφοιτος δημοσιογραφίας, που επέλεξε να σρβίρει ποτά αντί ειδήσεις.

 

Η κατανάλωση

Όταν ο Ιωαννίδης αποφάσισε να ανοίξει την μπιραρία έψαχνε όνομα για να της δώσει με φίλους. Μια φίλη του εισηγήθηκε το «Reckless» (ελληνικά μεταφράζεται από ριψοκίνδυνος μέχρι απρόσεκτος και ρέμπελος), από την ομώνυμη ταινία και δίσκο που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή. Εκείνο ήταν. Όσο για τον χαρακτήρα του μαγαζιού δεν μπορούσε να ήταν κάτι διαφορετικό από αυτόν που του δόθηκε και μέχρι σήμερα διατηρείται αναλλοίωτος τόσο στη διακόσμηση (κυριαρχούν το ξύλο και οι φωτεινές επιγραφές) όσο και στη μουσική.

Εκείνη τη δεκαετία μεσουρανούσε το ροκ. Μέχρι και σήμερα η μουσική που επιλέγεται είναι ροκ -ή από τις παρυφές του- και μπλουζ. Η μίξη παλιών και νέων κομματιών είναι λόγος για να διακοπεί η συζήτηση μεταξύ φίλων. «Το θυμάσαι αυτό; Και αυτό νέο αλλά καλό κομμάτι...».

Η μουσική άλλωστε είναι και ο λόγος που επιλέγεται το μαγαζί και είναι στενά συνυφασμένο με την κατανάλωση. Πρώτη επιλογή είναι ασυζητητί η μπίρα και ακολουθεί το ουίσκι. Σπάνια δε κάποιος θαμώνας θα μείνει στο ένα ποτό. «Για να συμβεί αυτό πρέπει να μην ακούς τη συγκεκριμένη μουσική και να σε έφερε κάποιος με το ζόρι», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννος.

 

Μετά την κρίση

Όπως σε όλα τα μαγαζιά η κρίση μείωσε τον τζίρο αφού οι θαμώνες ξοδεύουν λιγότερο, ωστόσο, όπως εξηγεί ο Γιάννος, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου ο τζίρος ούτως ή άλλως δεν είναι μεγάλος η κρίση δεν ήταν τόσο έντονη όσο στις μεγάλες επιχειρήσεις. «Αυτό που επηρέασε τη δική μας δουλειά», προσθέτει, «είναι η απαγόρευση του καπνίσματος. Μπαίνεις μέσα στη Reckless και έχεις παραστάσεις. Από το 1990 που καθόσουν με τη φίλη σου, το 1995 γιατί γνώρισες τον πρώτο σου φίλο κ.λπ. Όλα αυτά τα απέκτησες ενώ καθόσουν στο μπαρ. Όχι έξω στον δρόμο», εξηγεί ανοίγοντας εκ νέου θέμα για αυτοπροσδιορισμό των μαγαζιών.

Από το 1988 μέχρι και σήμερα η μπυραρία δεν έκλεισε ποτέ, πλην μιας νύχτας το 1995, όταν δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού λόγω μίνι ανακαίνισης δεν υπήρχε ρεύμα

 

Ωράριο και εισαγωγές

Η Reckless είναι ανοικτή τον Αύγουστο από τις 7.30 το βράδυ μέχρι τις τρεις το πρωί και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις τέσσερις. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου το μαγαζί λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι καθώς ο ιδιοκτήτης του εισάγει πέραν των 450 ειδών μπίρας τις οποίες πωλεί λιανικώς.

 

H Αγγλοκύπρια που ήπιε... ένα βαρέλι

Καλά, υπερβολικός ο τίτλος, αλλά αντιπροσωπευτικός στα όσα μας διηγείται ο Γιάννος για το περιστατικό που συνέβη στη Reckless και που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. «Ήταν θυμάμαι το 1989 όταν ένας φίλος ήρθε στο μαγαζί συνοδευόμενος από μια Αγγλοκύπρια και μου ζήτησε να τους σερβίρω και μόλις αδειάζει το ποτήρι της μπίρας να το ξαναγεμίζω. Στο πέμπτο pint ο φίλος μου βγήκε νοκ-άουτ, βγάζοντας συνάμα και στον δρόμο ό,τι ήπιε», μας λέει χαρακτηριστικά. «Η κοπέλα συνέχισε και ήπιε 12 pints. Μου έκανε τρομερή εντύπωση γιατί ο σωματότυπός της δεν ήταν τέτοιος που να δικαιολογεί την κατανάλωση, πολύ περισσότερο να μην αγγίξει καθόλου τη διαύγεια νου της εν λόγω γυναίκας. Όπως μου εξήγησε, ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης μπιραρίας και από τα 12 δοκίμαζε μπίρα στο μαγαζί καθώς είναι γνωστό στην Αγγλία πως πρέπει να δοκιμάζεις την μπίρα αφού το draft λειτουργεί με γκάζι και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση»...

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακελειό στην Καμπούλ: 40 νεκροί, 80 τραυματίες

Πολίτης News, 17:02 (τελευταία ενημέρωση 17:02)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινοτάρχης Δένειας: Προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος

Πολίτης News, 17:00 (τελευταία ενημέρωση 17:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο ανοίγει τις πόρτες του το «Nicosia Mall»!

Πολίτης News, 16:36 (τελευταία ενημέρωση 16:36)

Επιστροφή
στην αρχή