Πυρά κατά της Νομικής Υπηρεσίας από Επ.Θεσμών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η Επιτροπή Θεσμών βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της έκθεσης και των συμπερασμάτων της αναφορικά με τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των όσων οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί μεθαύριο και στις 6 Μαϊου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της έκθεσης και των συμπερασμάτων της αναφορικά με τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των όσων οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

 

Η Επιτροπή, σε συνεδρία της μεθαύριο Τετάρτη, θα ολοκληρώσει το τελικό κείμενο της έκθεσης και των συμπερασμάτων και θα οδηγήσει τα κείμενα στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση την 6η Μαϊου.

 

Κατά τη σημερινή συνεδρία, που διήρκεσε περί τις έξι ώρες, συζητήθηκαν οι θέσεις των κομμάτων επί της Έκθεσης και την Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η συζήτηση κυρίως επί των συμπερασμάτων.

 

Την Τετάρτη θα διευκρινισθεί εάν θα δημοσιοποιηθεί ολόκληρος ο κατάλογος με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν κεφαλαία κατά τον ουσιώδη χρόνο πριν το κούρεμα των καταθέσεων ή θα δημοσιοποιηθεί κατάλογος με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή κατατέθηκαν 6.000 ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους εισηγήθηκε όπως ζητηθεί από τον Έφορο Εταιρειών ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών για τα άτομα που διεύθυναν ή ήταν μέτοχοι σε νομικά πρόσωπα που εξήγαγαν κεφάλαια κατά τον υπό διερεύνηση χρόνο.  Με την εισήγηση Θεμιστοκλέους συμφώνησε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου.

 

Κατά τη συζήτηση των θέσεων του ΑΚΕΛ επί της έκθεσης, διευκρινίστηκε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ παρενέβησαν στους όρους  πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. 

 

Επίσης κατά τη συζήτηση των θέσεων του ΑΚΕΛ διευκρινίσθηκε ότι η Επιτροπή Θεσμών στα συμπεράσματα της θα ζητά περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των 7 δάνειων που αρχικά αρνήθηκε να αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς με την εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων και ακολούθως ανέλαβε κάποια από αυτά.

 

Περαιτέρω, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ελέχθη ότι στην έκθεση θα γίνεται ονομαστική αναφορά στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου και στον εντοπισμό ποσού 1 εκ στο Λονδίνο και θα περιλαμβάνεται η αναφορά της Προϊσταμένης της ΜΟΚΑΣ ότι υπήρξε διαδρομή χρημάτων προς πολιτικό, κόμματα και δημοσιογράφους, των οποίων τα ονόματα δεν θα αναφέρονται αφού δεν κατονομάστηκαν από την Προϊσταμένη της ΜΟΚΑΣ.

 

Αναφορά θα γίνει και σε σύγκρουση συμφερόντων και τη διαπιστωθείσα πρακτική που ακολουθείτο νομικός σύμβουλος τράπεζας να αναλαμβάνει την υπεράσπιση εταιρείας οφειλέτη που κατέρρευσε. Επίσης θα παρατεθεί κατάλογος με τα δικηγορικά γραφεία και τα ποσά που εισέπρατταν για νομικές συμβουλές ή και συμφωνίες στις οποίες κατέληγαν οι τράπεζες.

 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ’ριστος Δαμιανού είπε ακόμα ότι πρέπει να καταγραφεί το όνομα Πρόεδρου ΔΣ Τράπεζας, που διαβεβαίωνε ότι ούτε ο ίδιος ούτε άτομο της οικογένειας του πήρε δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις και ευνοϊκούς όρους , αλλά τα δάνεια που πήρε ήταν με επιτόκιο ψηλότερο του μέσου όρου των επιτοκίων και που φιγουράρει στον κατάλογο που δόθηκε στην Επιτροπή.

 

Στα συμπεράσματα της Επιτροπής Θεσμών θα καλείται η Νομική Υπηρεσία σε περαιτέρω διερεύνηση υπόθεσης Κυπρίου πολίτη στον οποίο έρευνα της Βουλής των Ελλήνων απέδωσε ψευδορκία.

 

Θα καταγράφεται ακόμα το γεγονός ότι ζητήθηκε η λίστα Λανγκάρτ, η οποία ωστόσο δεν κατατέθηκε.

 

Στα συμπεράσματα της Επιτροπής θα καταγράφεται επίσης η θέση ότι η ατιμωρησία όσων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο με το ΧΑΚ οδήγησε και στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι το βασικό μέρος της έκθεσης είναι σχεδόν ομόφωνο και ότι  κοντά σε ομοφωνία βρίσκονται  και τα συμπεράσματα.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπορεί να δοθεί έμφαση και στο πεδίο των πολιτικών ευθυνών.

 

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Θεσμών έκανε δουλειά σε βάθος, πλάτος, ουσία και περιεχόμενο, κατά τρόπο που ίσως να μην έχει γίνει ξανά στην Κύπρο.

 

Κατά τον κ. Συλλούρη αξία έχει η ανάδειξη των σημαντικών ζητημάτων ώστε να μην υπάρξει δικαιολογία αν οι έρευνες δεν προχωρήσουν σε λογοδοσία και διόρθωση του συστήματος από τις παθογένειες και τις ελλείψεις. Σημείωσε ότι εξίσου σημαντική είναι και η τιμωρία  και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμνήστευση μόνο με τη διόρθωση.

 

Σημείωσε δε ότι από τη δουλειά της Επιτροπής διαφάνηκε ότι ένας από τους λόγους που κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα είναι επειδή δεν τιμωρήθηκαν ένοχοι τον καιρό του χρηματιστηρίου, οι οποίοι αποτελούσαν τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Ο κ. Συλλούρης είπε πως αναμένει ότι οι δύο φάκελοι που οδηγήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ανοίξουν στο φως μιας νέας διαδικασίας.

 

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή Θεσμών προτίθεται να ανοίξει το θέμα του ΧΑΚ, εξήγησε ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τέτοια απόφαση, αλλά, συνέχισε εφόσον εγερθεί ζήτημα που αφορά το δικαιϊκο σύστημα μπορεί να ανοίξει και εκείνο το θέμα.

 

Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται συμπεράσματα που αφορούν τη μη προώθηση υποθέσεων ενώπιον δικαστηρίων για τεχνικά θέματα, όπως η σύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αποτέλεσμα υποθέσεις πολλών εκατομμυρίων να μην πάνε στα Δικαστήρια.

 

Πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα εξετασθούν αυτά τα θέματα αθροιστικά  και με αποφασιστικότητα να σταλεί το μήνυμα ότι πλέον δεν χωρεί καμία δικαιολογία.

 

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν πρόκειται να αποδεχτεί ότι κάποιοι για να δουλέψουν χρειάζονταν την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και ανέφερε ότι έπρεπε να είχε γίνει πολλή δουλειά στο δικαιϊκό σύστημα για να μην χρειάζονταν οι 500 σελίδες της έκθεσης και να χρειάζονταν μόνο 20 σελίδες.

 

Κληθείς να σχολιάσει  δήλωση στελέχους της Νομικής Υπηρεσίας, ότι  το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία που διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται ακόμα στα χαρτόκουτα, ο κ. Συλλούρης είπε πως εάν η Νομική Υπηρεσία παραμείνει αδρανής απειλείται  με κατάρρευση ο θεσμός της δικαιοσύνης

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση ονομάτων, ο κ. Συλλούρης παρατήρησε - χαριτολογώντας - ότι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Επιτροπή είναι εάν θα συμπεριλάβει ολόκληρο το αρχείο πληθυσμού.

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως ενδέχεται η Επιτροπή να ετοιμάσει και τρίτο έγγραφο στο οποίο να καταγράφονται οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως λειτούργησε και η διαπλοκή οδήγησαν σε κατάρρευση της οικονομίας του τόπου.

 

Ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια να μην γίνει επέκταση της έρευνας της Alvarez and Marsal στη Λαϊκή Τράπεζα και πρόσθεσε πως ανεξάρτητα από τις πολιτικές οδηγίες που δυνατόν να είχαν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε καμία περίπτωση δεν μειώνονται οι ευθύνες των τραπεζιτών και των τραπεζικών πρακτικών.

 

Ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι η Νομική Υπηρεσία έχει καθυστερήσει προκλητικά ώστε να φέρει ενώπιον των δικαστηρίων τους επώνυμους και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

«Δεν πάει άλλο. Εδώ και τώρα ο λαός και η Βουλή αναμένουν αποτελέσματα», είπε προσθέτοντας ότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί ποτέ το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε μεγάλο αριθμό τροποποιήσεων επί της έκθεσης και  την Τετάρτη θα κατατεθούν οι απόψεις του ΑΚΕΛ επί των συμπερασμάτων.

Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι στην Κύπρο έχει συντελεσθεί ένα οικονομικό έγκλημα και για αυτό υπάρχουν υπαίτιοι και υπεύθυνοι.

Διατύπωσε ακολούθως τη θέση ότι η Επιτροπή Θεσμών με πολύ συγκεκριμένα γεγονότα έχει αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ευθύνες και ανέφερε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτά τα γεγονότα και τις αποφάσεις πρέπει να εκτεθούν στην κοινή γνώμη.

 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως κοινή θέση της Επιτροπής Θεσμών είναι ότι υπήρξε κωλυσιεργεία και καθυστέρηση από τη Νομική Υπηρεσία καθώς εδώ και δύο χρόνια καταγράφονται γεγονότα τα οποία έπρεπε να είχαν διερευνηθεί. Ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έπρεπε να είχαν ανακριθεί και ούτε καν ρωτήθηκαν.

 

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα επιχειρήσει να μετακυλήσει τις  ασήκωτες ευθύνες των τραπεζιτών σε άλλο επίπεδο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης από την Επιτροπή Θεσμών

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε τις διαπιστώσεις, τα  σχόλια και παρατηρήσεις επί της έκθεσης. Πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα αναλύσει τις θέσεις του κόμματος τους σε σχέση με τα συμπεράσματα.

 

Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκθεση θα αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ώστε οι αίτιοι της καταστροφής του τόπου να οδηγηθούν σύντομα στη δικαιοσύνη.

 

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία πλέον είναι η δουλειά της Επιτροπής Θεσμών να αξιοποιηθεί σωστά από τη Νομική Υπηρεσία και τις ανακριτικές Αρχές, ώστε πολύ σύντομα οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για παραδειγματική τιμωρία.

 

Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο ότι έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος και δεν έχει συλληφθεί ή διωχθεί κανένας.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 19.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή